Categorieën
Fruit

Mandarijnen bewaren – Hoelang zijn mandarijnen houdbaar?

Hoe kun je mandarijnen het beste bewaren? En hoe lang zijn mandarijnen houdbaar? Op mandarijnen staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de mandarijnen nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op mandarijnen geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of mandarijnen nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste mandarijnen uit kunt kiezen in de winkel.

Mandarijnen bewaren

Hoelang zijn mandarijnen houdbaar?

Een mandarijn is niet alleen zoet en lekker, maar ook nog eens super handig om mee te nemen. De mandarijn is van zichzelf natuurlijk al verpakt.De kinderen krijgen hier regelmatig een mandarijntje mee naar school en ik heb mijzelf aangeleerd om in plaats van te snacken, mandarijnen te eten. Een mandarijn is bovendien ook nog eens hartstikke gezond. Ze zitten boordevol vezels en antioxidanten.

China is de grootste producent van mandarijnen wereldwijd. De mandarijnen die we hier in Nederland vaak eten, komen vaak uit Marokko, Spanje en Peru. Omdat mandarijnen het hele jaar door ergens anders op de wereld groeien, hebben we hier eigenlijk altijd mandarijnen in de supermarkt liggen.

Enkele bekende varianten van mandarijnen zijn Clementine mandarijn, Tangerijnen, satsuma, Fairchild mandarijnen, Dancy, Ponkan, Minneola, bladclementines, Jaffa orri, Tango mandarijnen, biologische mandarijnen en uitdeelmandarijnen.

Maar hoelang zijn mandarijnen houdbaar en wat is de beste manier om mandarijnen te bewaren?

Je kunt mandarijnen het beste niet in de koelkast.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je mandarijnen bewaren, maar dan zijn mandarijnen minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang mandarijnen houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum mandarijnen

Bewaarwijze  mandarijnenHoelang houdbaar
In de koelkastniet in de koelkast bewaren
Op de fruitschaal1 tot 2 weken
In het voorraadhok (donker en koel)1 tot 2 weken
Gesneden mandarijnen (partjes mandarijn)3 a 4 dagen
In de vriezer1 jaar

Omdat op mandarijnen geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van mandarijnen verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de mandarijnen al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de mandarijnen nog houdbaar zijn.

Mandarijnen bewaren

Je kunt mandarijnen het beste niet in de koelkast. Dit doe je op de fruitschaal.

Mandarijnen kun je het beste op de fruitschaal bewaren. Alleen als je de mandarijn al gepeld of gesneden hebt moet je hem in de koelkast bewaren. Als je mandarijnen in de koelkast bewaart drogen ze sneller uit en worden ze minder zoet.

Mandarijnen in de koelkast bewaren

 

Mandarijnen invriezen

Voor je mandarijnen gaat invriezen, moet je ze eerst snijden. Hele mandarijnen kun je niet goed invriezen. Snijd de mandarijn in partjes. Daarna kun je de stukjes mandarijn in een zakje doen en invriezen. Wil je mandarijn uit de vriezer gaan eten? Laat ze dan eerst even goed ontdooien. Dit duurt ongeveer een half uur.

In de vriezer blijven mandarijnen ongeveer 1 jaar houdbaar.

Mandarijnen invriezen

De beste mandarijnen kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste mandarijnen kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je mandarijnen gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen mandarijnen kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare mandarijnen uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. Allereerst moet je op de kleur van de manderijnen kijken bij het uitzoeken. Een mandarijn moet een feloranje kleur hebben en glanzen.
 2. Ook moet het schap met mandarijnen bij de groenteboer of in de supermarkt zoet ruiken. Mandarijnen geven namelijk een hele zoete geur af. De schil ruikt overigens bitter, dus als je aan een mandarijn ruikt, hoe hem dan niet te dichtbij je neus.
 3. Tenslotte kun je ook aan de mandarijnen voelen om te bepalen of ze lekker zijn. De schil moet straks om het vruchtvlees heen zitten. Soms lijkt het alsof er een holte achter de schil zit. Dit betekent dat de mandarijn uitgedroogd is. Kies deze mandarijnen dus niet.
Hoelang zijn mandarijnen houdbaar

Hoe weet je of mandarijnen niet meer goed zijn?

Bij mandarijnen heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de mandarijnen zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de mandarijnen nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of mandarijnen nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of mandarijnen nog houdbaar zijn:
  Een mandarijn die niet meer goed is, gaat schimmelen. Op de schil van mandarijn komt dan witte en/of groene schimmel. Dan kun je de mandarijn niet meer eten.
 2. De geur van bedorven of rotte mandarijnen:
  Een mandarijn die niet meer goed is, gaat schimmelen. Op de schil van mandarijn komt dan witte en/of groene schimmel. Dan kun je de mandarijn niet meer eten.
 3. De smaak van mandarijnen
  Normaal smaakt een mandarijn een beetje zoet en sappig. Als ze mandarijn droger wordt en minder zoet smaakt, wordt hij al slechter. Als een mandarijn bitter en heel zuur gaat smaken, kun je hem beter weggooien.

Rotte of bedorven mandarijnen gegeten?

Heb je rotte of bedorven mandarijnen gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven mandarijnenhebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven mandarijnen? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van mandarijnen met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de mandarijnen nog goed is? Gooi de mandarijnen bij twijfel weg. Als je bedorven mandarijnen eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *