Categorieën
Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen bewaren

Kruiden en specerijen bewaren? Hoelang kun je kruiden en specerijen bewaren?

We hebben allemaal wel een keukenkastje of een kruidenrekje vol met kruiden waarvan je de meeste eigenlijk helemaal niet gebruikt. Vaak koop je kruiden voor een specifiek gerecht en heb je daardoor veel kruiden over.

Maar hoelang kun je deze kruiden bewaren? En hoe bewaar je kruiden en specerijen het beste? In dit artikel lees je alles over de houdbaarheidsdatum van kruiden en specerijen. Bovendien vertellen we je hoelang en op welke manier je kruiden moet bewaren.

Kruiden bewaren

Wat zijn kruiden en specerijen?

Allereerst leggen we uit wat kruiden specerijen precies zijn. We hebben het vaak over kruiden en specerijen, maar wat zijn dat nou precies? Als we het hebben over kruiden, hebben we het meestal over kruiden die komen van een kleine groene plant. Bovendien wordt van kruiden (meestal) alleen het blad en de stengels gebruikt. Voorbeelden van kruiden zijn basilicum, oregano, bieslook, rozemarijn en knoflook.

Als we het hebben over specerijen hebben we het meestal over kruiden uit landen met een tropisch klimaat. Daarnaast wordt van specerijen vaak meer dan alleen het blad en de stengel gebruikt. Ook de bloemknoppen, meeldraden, zaadjes, vruchten en de wortel wordt van specerijen vaak gebruikt. Voorbeelden van specerijen zijn anijs, gember, peper, mosterd, nootmuskaat, piment, saffraan en venkel.

De houdbaarheidsdatum op kruiden

Op kruiden staat niet altijd een houdbaarheidsdatum. Staat er wel een houdbaarheidsdatum op de kruiden, dan gaat het om een “tenminste houdbaar tot” datum (THT). Een tenminste houdbaar tot datum zegt iets over de kwaliteit van een product, en niet over de houdbaarheid van een product.

Dit betekent dat je ook na het verstrijken van de THT-datum de kruiden en specerijen nog veilig kunt eten. Hoelang je de kruiden en specerijen nog kunt eten, verschilt per kruid. De kwaliteit van de kruiden neemt na de THT-datum wél af.

Hoelang zijn kruiden en specerijen houdbaar?

Er zijn verschillende soorten kruiden en specerijen. Hoewel je de meeste gedroogde kruiden in theorie onbeperkt kunt bewaren, worden de kruiden er niet lekkerder op. Daarom hebben we een overzicht opgesteld waarin je in één oogopslag kunt zien hoelang verschillende kruiden houdbaar zijn:

Soort kruidenBeste kwaliteitNiet meer houdbaar
Gemalen kruidentot 3 à 6 maandenna 2 tot 3 jaar
Hele kruidentot 10 maandenna 3 tot 4 jaar
Kruidenmixentot 2 jaarna 3 jaar
Gedroogde bladerentot een jaarna 1 tot 3 jaar
Verse kruidentot een weekna een week
Houdbaarheidsdatum kruiden | hoelang zijn kruiden houdbaar?
 • Gemalen kruiden (bijvoorbeeld gemalen knoflook of gemalen peper) kun je het beste binnen 3 tot 6 maanden gebruiken. De meeste gemalen kruiden kun je ook langer bewaren, maar na 2 tot 3 jaar verliezen gemalen kruiden hun
 • Hele kruiden (bijvoorbeeld peperkorrels of laurierblaadjes) kun je het beste binnen 6 tot 10 maanden gebruiken.
 • Kruidenmixen zijn ongeveer 2 jaar houdbaar. In de loop van de tijd neemt de smaak en geur van kruidenmixen wel af. Na ongeveer 3 jaar is het toch echt tijd om de kruidenmix in de prullenbak te gooien.
 • Gedroogde bladeren, bijvoorbeeld laurierblad, zijn tot een jaar houdbaar. Na verloop van tijd neemt de smaak van de gedroogde blaadjes wel af.
 • Verse kruiden, bijvoorbeeld verse basilicum, zijn tot een week houdbaar in de koelkast.
 • Er is één uitzondering: Zout is namelijk onbeperkt houdbaar. Ook verliest zout zijn smaak niet.

Kun je kruiden en specerijen over datum eten?

Staat er wel een houdbaarheidsdatum op je potje kruiden en heb je kruiden en specerijen in huis die al over datum zijn? Ondanks dat je voor veel gerechten maar een klein beetje kruiden nodig hebt, moet je vaak een heel potje kruiden of specerijen kopen. Hierdoor houd je vaak een heleboel over. Ook wij hebben potjes kruiden in de kast staan die al ver over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Maar kun je die kruiden nog gebruiken?

Ja, in principe kun je kruiden en specerijen na de houdbaarheidsdatum nog veilig eten. Het wordt er vaak alleen niet lekkerder van. Je zult er niet snel ziek van worden, maar het is ook geen aanwinst meer voor je gerecht. Kruiden verliezen na verloop van tijd namelijk hun smaak. Ze gaan dan zelfs een beetje muf smaken. Als je oude kruiden hebt, kun je die dus beter vervangen.

Geen houdbaarheidsdatum op kruiden

Op veel kruiden staat geen houdbaarheidsdatum. Dit komt omdat kruiden eigenlijk niet kunnen bederven. Wel kunnen kruiden uitdrogen. De kruiden of kruidenmix wordt dan minder van kwaliteit en ook de smaak van de kruiden gaat achteruit. Kruiden kunnen dan zelfs niet meer lekker zijn en een beetje muf gaan smaken. De kleur, geur en smaak van de kruiden is dan veranderd. Kijk dus zelf goed naar het potje met kruiden en beoordeel of deze er nog goed uitziet.

Hoe weet je of kruiden niet meer goed zijn?

Heb je een potje kruiden zonder houdbaarheidsdatum of heb je kruiden die over datum zijn? Dan kun je zelf bepalen of de kruiden of specerijen nog houdbaar zijn. Je kunt dit doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de kruiden.
  Kijk naar de kruiden. Als kruiden niet meer houdbaar zijn verandert de kleur. Vaak worden kruiden bruin tot zwart en zien er niet lekker uit. Dat is een teken om ze weg te gooien. Aan dat soort kruiden zit bijna geen smaak meer en zulke kruiden zorgen er niet voor dat je maaltijd lekkerder wordt.
 2. Ruik aan de kruiden.
  Als tweede kun je aan de kruiden ruiken om te bepalen of ze nog lekker zijn. Kruiden ruiken normaal naar het kruid. Als kruiden daarentegen te oud zijn, gaan ze anders ruiken. Vaak krijgen kruiden dan een beetje een muffe, bittere geur. Is dit het geval, dan kun je de kruiden en specerijen ook beter weggooien.
 3. Proef een beetje van de kruiden.
  De smaak van het kruid dat je proeft moet duidelijk aanwezig zijn. Bovendien moet er geen nare of vieze bijsmaak zijn. Smaakt het kruid muf, bitter of anders dan normaal? Dan is het tijd om het potje kruiden weg te gooien.

Kruidenmix bewaren

Er zijn tegenwoordig ook veel kruidenmixen te koop in de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan gehaktkruiden, viskruiden of patat & frites kruiden. Deze kruidenmengsels bestaat uit een selectie van kruiden die passen bij het gerecht waar de mix voor bedoeld is. Maar hoelang kun je een kruidenmix bewaren? En kun je de kruidenmix ook na de houdbaarheidsdatum eten? In onderstaand schema zie je hoelang de verschillende, bekende kruidenmixen houdbaar zijn.

KruidenmixHoudbaar na openen
Italiaanse kruiden1 tot 3 jaar
Viskruiden1 tot 3 jaar
Barbecue kruiden1 tot 3 jaar
Shoarma kruiden1 tot 3 jaar
Garam Masala kruidenmix6 maanden
Speculaaskruiden1 jaar
Provençaalse kruiden6 maanden
Cajun kruiden1 tot 3 jaar
Patat & Friet kruiden1 tot 3 jaar
Kip kruiden1 tot 3 jaar
Aardappel kruidenmix1 tot 3 jaar
Nasi/bami kruiden1 tot 3 jaar
Chili con carne kruiden1 tot 3 jaar
Hoelang zijn kruidenmixen houdbaar? | Houdbaarheidsdatum kruidenmixen

Zijn kruiden onbeperkt houdbaar?

Er is één kruid dat onbeperkt houdbaar is. Zout is onbeperkt houdbaar en verliest ook nooit zijn smaak. Je hoeft zout dus in principe nooit weg te gooien en te vervangen met nieuw zout. Er zijn een paar uitzonderingen hierop.

Onbeperkt houdbaar:

 • Zeezout
 • Zout
 • Fleur de sel
 • Grof zeezout
 • Himalayazout
 • Keltisch zeezout
 • JOZO zout
 • Keukenzout
 • Zwart zout
 • Dode zee zout

Niet onbeperkt houdbaar:

 • Mediterrane zoutmix
 • BBQ zout
 • Kruidenzout
 • Rozenzout
 • Zout en peper mix
 • Provencaals zout
 • Salt en pepper
 • Zout en knoflook mix

Aan deze zoutsoorten zijn ook andere kruiden toegevoegd. De toegevoegde kruiden hebben wél een beperkte houdbaarheid. Zoutmixen kun je dus niet onbeperkt bewaren.  

Hoe moet je kruiden bewaren?

Kruiden worden vaak niet op de juiste manier bewaard. Vaak staan kruiden in een (open) kruidenrekje of in de buurt van gasfornuis. Hierdoor blijven kruiden minder lang goed. Je moet kruiden koel en donker bewaren.

De beste plek om kruiden te bewaren is dus in een keukenkastje, een kruidenlade of het voorraadhok.

Als je kruiden in de buurt van het gasfornuis bewaart wisselt de temperatuur te veel. Tijdens het koken worden de kruiden in de buurt van het gasfornuis warmer, waarna ze weer afkoelen. Hierdoor neemt de houdbaarheid van kruiden en/of specerijen af. Bovendien komen er vetspetters op de kruiden. Dit merk je als de bovenkant van het kruidenpotje heel vet is geworden.

Daarnaast moet je kruiden donker bewaren. Ook zonlicht zorgt er namelijk voor dat kruiden minder lang houdbaar zijn. Alleen als je kruiden en specerijen op de juiste manier bewaart, blijven ze lang houdbaar.

Tips kruiden en specerijen bewaren

Om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk kruiden hoeft weg te gooien, hebben we wat tips op een rijtje gezet. Zo hoef jij ook nooit meer kruidenpotjes of specerijen weg te gooien. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar gaat ook voedselverspilling tegen.

 1. Koop kleine porties
  Het is natuurlijk verleidelijk om een grote bus kruiden in de aanbieding te kopen. Toch adviseren wij om zo klein mogelijke porties kruiden te kopen. Zo voorkom je dat je kruiden hoeft weg te gooien. Zeker als het gaat om kruiden die je niet zo vaak gebruikt.
 2. Ga naar de markt of de toko.
  Heb je voor een bepaald gerecht speciale kruiden nodig die je niet wekelijk of maandelijks gebruikt? Ga dan naar de markt om de kruiden te kopen. Op de markt kun je vaak een hele kleine hoeveelheid kopen waardoor je de kruiden niet hoeft weg te gooien. Ook bij de toko is het soms mogelijk om maar een beetje kruiden te kopen.
 3. Bewaar koel en droog
  Nog steeds zien we vaak kruiden open en bloot op een kruidenrekje staan, meestal ook nog dichtbij het fornuis. Doe dit niet! De houdbaarheid van kruiden neemt aanzienlijk af als je de kruiden niet op de juiste manier bewaart. Bewaar kruiden altijd in een dichte kast of kruidenlade.
 4. Kruiden organiseren
  Organiseer je kruiden zodat je weet wat je in huis hebt. Dit voorkomt dat je dubbele potjes kruiden in huis hebt. Wij zijn dat hier thuis ook maar eens gaan doen nadat we drie potjes tijm in de kast hadden staan. Tip: Bij de IKEA zijn hele handige opbergsystemen voor kruiden te koop.
 5. Controleer je kruidenrek regelmatig
  Werp eens in de zoveel tijd eens een blik op je kruidenrek. Doe dit bijvoorbeeld terwijl je de keuken aan een grote schoonmaak onderwerpt. De kans is groot dat je een aantal kruidenpotjes tegenkomt die al een tijdje over datum zijn. Ga je deze kruiden nog gebruiken? Zien ze er nog goed uit? Gooi kruiden die er niet meer goed uitzien of ver over datum zijn weg. Dit ruimt ook lekker op.

Disclaimer: Hoewel de informatie op deze pagina met zorg is samengesteld, kan deze pagina fouten bevatten. Bovendien  is de houdbaarheid van voedingsmiddelen afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi het product dan weg. Neem geen risico met etenswaren.

Kunnen kruiden over datum gaan?

Ja, kruiden kunnen over datum gaan. Als je kruiden geopend hebt, gaat de kwaliteit en smaak van kruiden na verloop van tijd achteruit.

Kun je ziek worden als je kruiden over datum eet?

In principe word je niet ziek van het eten van kruiden die over datum zijn. Er zijn echter wel een paar uitzonderingen. Neem geen risico met voedsel. Twijfel je over de houdbaarheid van kruiden of specerijen? Gooi ze dan weg!

Hoe moet je kruiden bewaren?

Kruiden bewaar je, na openen, koel en donker.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.