Categorieën
Fruit

Kiwi’s bewaren – Hoelang zijn kiwi’s houdbaar?

Hoe kun je kiwi’s het beste bewaren? En hoe lang zijn kiwi’s houdbaar? Op kiwi’s staat geen houdbaarheidsdatum. Hierdoor moet je zelf bepalen of de kiwi’s nog houdbaar zijn.

In tegenstelling tot andere producten in de winkel vind je op kiwi’s geen “TGT– of THT-houdbaarheidsdatum”. Gelukkig vertellen we jou hoe je kunt zien of kiwi’s nog houdbaar zijn.

Tenslotte vertellen we je hoe je de beste kiwi’s uit kunt kiezen in de winkel.

Kiwi's bewaren

Hoelang zijn kiwi’s houdbaar?

Kiwi’s hebben een mooie kleur en zijn bovendien ook nog eens erg lekker. De verfrissende zoetzure smaak doet je haast vergeten dat je iets gezonds aan het eten bent. Bovendien kun je een kiwi eenvoudig meenemen naar school of naar je werk. Toch kan het soms verwarrend zijn wat de beste kiwi’s zijn en hoe je een kiwi zo lang mogelijk houdbaar houdt. Daarom vertellen we je alles over kiwi’s waardoor je altijd kunt genieten van dit heerlijke groene stukje fruit.

Kiwi’s worden ook wel Chinese kruidbessen genoemd. Je kunt ze zo eten, maar ze worden ook vaak gebruikt door salades of bovenop een taart. De kiwi komt oorspronkelijk uit China. Ook tegenwoordig is China nog de grootste producent van kiwi’s.

Enkele bekende varianten van kiwi’s zijn Zespri kiwi, groene kiwi, Jenny kiwi, biologische kiwi’s, Jingold kiwi, kiwifruit, Hayward kiwi’s en Koryoku kiwi’s.

Maar hoelang zijn kiwi’s houdbaar en wat is de beste manier om kiwi’s te bewaren?

Je kunt kiwi’s het beste in de koelkast bewaren.. Ook in de fruitschaal, de voorraadkast of het voorraadhok kun je kiwi’s bewaren, maar dan zijn kiwi’s minder lang houdbaar.

Hieronder zie je hoe lang kiwi’s houdbaar zijn:

Houdbaarheidsdatum kiwi’s

Bewaarwijze  kiwi’sHoelang houdbaar
In de koelkast1 tot 3 weken
Op de fruitschaal3 tot 7 dagen
In het voorraadhok (donker en koel)3 tot 7 dagen
Gesneden kiwi’s (plakjes kiwi)2 dagen
In de vriezer3 maanden

Omdat op kiwi’s geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van kiwi’s verschillen.  Dit heeft met allerlei factoren te maken. Zo weet je bijvoorbeeld niet hoelang de kiwi’s al in de winkel lagen voor je ze kocht. Daarom is het belangrijk om zelf goed te kijken of de kiwi’s nog houdbaar zijn.

Kiwi’s bewaren

Je kunt kiwi’s het beste in de koelkast bewaren. Dit doe je in de groentelade van de koelkast.

Je kunt kiwi’s op de fruitschaal bewaren, maar de beste plek om een kiwi te bewaren is in de groentelade van de koelkast. In de koelkast blijven kiwi’s namelijk tot wel drie keer zo lang houdbaar dan op de fruitschaal.

Kiwi's in de koelkast bewaren

 

Kiwi’s invriezen

Als je kiwi’s in gaat vriezen moet je ze altijd eerst snijden. Je kunt een kiwi voor het invriezen alvast in stukjes of door de helft snijden. Als je dit niet doet knapt de kiwi namelijk open in de vriezer. Als je stukjes kiwi in wilt vriezen voor bijvoorbeeld een smoothie, leg de stukjes dan eerst een paar uur los van elkaar in de vriezer. Dan voorkom je dat de stukjes kiwi aan elkaar gaan vriezen. Na een paar uur kun je ze bij elkaar in een afgesloten bakje bewaren.

In de vriezer blijven kiwi’s ongeveer 3 maanden houdbaar.

Kiwi's invriezen

De beste kiwi’s kiezen bij het kopen

In de supermarkt wil je natuurlijk de juiste kiwi’s kiezen. Daarom geven wij wat tips waar je op moet letten als je kiwi’s gaat kopen. Je wilt natuurlijk geen kiwi’s kopen die al bijna over datum zijn. Om lekkere, goed houdbare kiwi’s uit te zoeken in de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer moet je op het volgende letten:

 1. Een kiwi moet een mooie ronde vorm hebben en er moeten geen platgedrukte plekken op de kiwi zitten. Ook moet de schil van de kiwi nog strak om het vruchtvlees heen zitten en er moeten geen scheuren in de schil zitten.
 2. Een kiwi moet een klein beetje meegeven als je erop drukt. Hij moet niet helemaal zacht zijn. Als je kiwi’s pas later wilt eten maar nu al wilt kopen, dan mogen ze iets harder zijn.
 3. Als een kiwi nog niet rijp genoeg is, is deze zo goed als geurloos. Van kiwi’s die goed zijn om te eten komt een frisse, zoete geur.
Hoelang zijn kiwi's houdbaar

Hoe weet je of kiwi’s niet meer goed zijn?

Bij kiwi’s heb je geen houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe oud de kiwi’s zijn. Daarom zul je zelf moeten bepalen of de kiwi’s nog goed zijn. Je kunt zelf bepalen of kiwi’s nog houdbaar zijn door je zintuigen te gebruiken:

 1. Zien of kiwi’s nog houdbaar zijn:
  De beste manier om te kijken of kiwi’s nog goed zijn is door er zacht in te knijpen. Een kiwi mag een klein beetje zacht zijn, maar niet té zacht. De kiwi moet een beetje meegeven en terugveren als die precies rijp genoeg is.
 2. De geur van bedorven of rotte kiwi’s:
  De beste manier om te kijken of kiwi’s nog goed zijn is door er zacht in te knijpen. Een kiwi mag een klein beetje zacht zijn, maar niet té zacht. De kiwi moet een beetje meegeven en terugveren als die precies rijp genoeg is.
 3. De smaak van kiwi’s
  Een kiwi die niet meer goed is krijgt een vieze smaak. Als kiwi’s nog niet rijp zijn, smaken ze zuur. Als ze over datum zijn gaan kiwi’s daarentegen rot smaken. Ook kunnen kiwi’s die over datum zijn ervoor zorgen dat je tong een beetje gaat jeuken.

Rotte of bedorven kiwi’s gegeten?

Heb je rotte of bedorven kiwi’s gegeten? Hoewel het niet meteen levensgevaarlijk is als je bedorven kiwi’shebt gegeten, moet je er toch mee oppassen. Je kunt er namelijk wel (heel) ziek van worden. Heb je klachten na het eten van bedorven kiwi’s? Neem dan direct contact op met je huisarts.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van kiwi’s met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je of de kiwi’s nog goed is? Gooi de kiwi’s bij twijfel weg. Als je bedorven kiwi’s eet, kun je daar ziek van worden.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *