Categorieën
Kaas

Walnotenkaas bewaren

Hoe lang is Walnotenkaas houdbaar? Op walnotenkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je walnotenkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de walnotenkaas open? Dan is de walnotenkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de walnotenkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt walnotenkaas vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van walnotenkaas : 2 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je walnotenkaas invriezen: nee
Walnotenkaas bewaren

Hoe lang is walnotenkaas houdbaar?

Walnotenkaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 2 weken rijpen. Het is een zachte kaas.

Wie walnotenkaas bedacht heeft is een beetje onduidelijk. De combinatie van walnoot en kaas is natuurlijk heerlijk en er zal in het verleden dan ook veel mee geëxperimenteerd zijn. Rambol is één van de meest bekende producenten van walnotenkaas. Deze kaas is in de jaren 60 bedacht in de Franse plaats Rambouillet. Vanaf 1970 werd de walnootkaas “Rambol” genoemd.

Rambol walnotenkaas wordt gemaakt van verse koemelkwrongel. De kaas bestaat uit drie verschillende lagen met daarin voornamelijk walnoten en hazelnoten.

Rambol walnotenkaas wordt vaak gegeten op een kaasplankje of bij de borrel. Ook op een toastje kun je walnotenkaas prima eten. Ook kun je het gebruiken om een walnoten kaassaus of een notenkaasroom van te maken.

Varianten en andere soorten van walnotenkaas zijn: Rambol kaas, Rambol smeltkaas met noot, Rambol hele noot, jong belegen walnotenkaas, jonge walnotenkaas, tuinkruiden walnotenkaas en Gouda walnoot.

Ongeopend is walnotenkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze walnotenkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast0 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is walnotenkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum walnotenkaas

Op walnotenkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je walnotenkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de walnotenkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet walnotenkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de walnotenkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je walnotenkaas het beste bewaren?

Om walnotenkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je walnotenkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt walnotenkaas in de groentelade van de koelkast.

Onderin de koelkast kun je zachte kazen het beste bewaren. Dit is omdat de temperatuur daar het laagst is. De groentelade is daarom een perfecte plek. Zorg wel dat je de walnotenkaas goed verpakt.

Walnotenkaas in de koelkast bewaren

Walnotenkaas kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Deze is speciaal ontworpen voor de walnotenkaas. Heb je de verpakking weggegooid? Dan kun je de walnotenkaas in speciaal kaaspapier of huishoudfolie verpakken voor je het in de koelkast doet.

Bewaaradvies walnotenkaas:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de walnotenkaas in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor walnotenkaas het beste.
 • Bewaar walnotenkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de walnotenkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je walnotenkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Walnotenkaas kun je niet invriezen.

Je kunt walnotenkaas niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je walnotenkaas invriezen

Hoe weet je of walnotenkaas niet meer goed is?

Als de walnotenkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of walnotenkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Walnotenkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Walnotenkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de walnotenkaas? Dan kun je walnotenkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de walnotenkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de walnotenkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de walnotenkaas.
  Walnotenkaas is vaak verpakt als klein rondje. Bovenop de walnotenkaas zitten vaak hele of stukjes walnoot. De kaas zelf is wit tot beige van kleur en is glad. Ook kunnen er donkere stukjes walnoot in zitten. Zo moet de walnotenkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Walnotenkaas er uit als het niet meer goed is? Als de walnotenkaas gaat schimmelen is deze niet meer houdbaar. Ook als de walnotenkaas vieze, donkere plekken krijgt of slijmerig wordt, is deze over datum en moet je hem weggooien.
 4. Ruikt de walnotenkaas vreemd?
  Walnotenkaas ruikt natuurlijk naar walnoten. Daarnaast heeft het een frisse, verse geur.
 5. Proeven of walnotenkaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt walnotenkaas romig en smeuig. Het heeft natuurlijk een walnotensmaak. Daarnaast heeft walnotenkaas een milde, houtachtige smaak.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de walnotenkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Walnotenkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je walnotenkaas buiten de koelkast bewaren?

Walnotenkaas kun je ongeveer 0 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips walnotenkaas bewaren

 1. Bewaar walnotenkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Walnotenkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de walnotenkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je walnotenkaas in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de walnotenkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je walnotenkaas over de datum eten?

Ja, op walnotenkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de walnotenkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je walnotenkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de walnotenkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb walnotenkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je walnotenkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de walnotenkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je walnotenkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je walnotenkaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, walnotenkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Dit betekent dat je walnotenkaas zoals Rambol veilig mag eten tijdens de zwangerschap. Je kunt dit op de verpakking controleren door te kijken naar “gemaakt van gepasteuriseerde koemelk”.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Walnotenkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Walnotenkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor walnotenkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *