Categorieën
Kaas

Viking Blue bewaren

Hoe lang is Viking Blue houdbaar? Op viking blue vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je viking blue kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de viking blue open? Dan is de viking blue minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de viking blue nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt viking blue vandaan: Denemarken.
 • Rijpingstijd van viking blue : minimaal 26 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je viking blue invriezen: ja
Viking Blue bewaren

Hoe lang is viking blue houdbaar?

Viking Blue wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer minimaal 26 weken rijpen. Het is een half harde kaas.

In het begin van de 20e eeuw was er een kaasmaker uit Denemarken die “Danish Blue” kaas ontwikkelde. De Viking Blue kaas is daar een variant op. Hij maakte de kaas met de bedoeling om de bekende Roquefort kaas na te maken. Viking Blue heeft in tegenstelling tot Roquefort een wat mildere smaak.

Viking Blue kaas wordt gemaakt op vrijwel dezelfde manier als Roquefort kaas. Er is echter wel een belangrijk verschil. Voor Viking Blue kaas wordt koeienmelk gebruikt terwijl voor Roquefort schapenmelk gebruikt wordt.

Viking Blue zie je vaak op een kaasplankje, maar kan ook op verschillende andere manieren gebruikt worden. Zo kun je het door salades doen, met fruit eten of gebruiken in sauzen. Ook kun je het, zoals de Denen het doen, verkruimelen op hartige koekjes.

Varianten en andere soorten van viking blue zijn: Danablu, Danish Blue, Viking Blue 50+, Bleu de Régalis en Viking kaas.

Ongeopend is viking blue houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze viking blue (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 3 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is viking blue houdbaar

Houdbaarheidsdatum viking blue

Op viking blue staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je viking blue ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de viking blue nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet viking blue niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de viking blue uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je viking blue het beste bewaren?

Om viking blue zo lang mogelijk goed te houden bewaar je viking blue in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt viking blue in de groentelade van de koelkast.

In de groentela zijn de omstandigheden het beste om blauwschimmelkaas te bewaren zoals Viking Blue. Niet alleen de temperatuur is daar perfect, ook de luchtvochtigheid is in de groentela van de koelkast het beste.

Viking Blue in de koelkast bewaren

Vikinig Blue kaas kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan bewaar je Viking Blue kaas in in een stukje huishoudfolie of in speciaal kaaspapier. Deze blauwaderkaas kun je het beste ook in een luchtdichte kaasdoos bewaren. Zo voorkom je dat de kaas naar andere producten in de koelkast gaat ruiken of smaken.

Bewaaradvies viking blue:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de viking blue in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor viking blue het beste.
 • Bewaar viking blue het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de viking blue zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je viking blue invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Viking Blue kun je wel invriezen.

Je kunt viking blue 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je viking blue invriezen

Hoe weet je of viking blue niet meer goed is?

Als de viking blue bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of viking blue niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Viking Blue. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Viking Blue dan weg. Staat er een THT-datum op de viking blue? Dan kun je viking blue mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de viking blue.
  Als de verpakking kapot is, is de viking blue minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de viking blue.
  Viking Blue kaas is een witte tot beige kaas met blauwe aders erin. Dit is natuurlijk typerend voor een blauwschimmelkaas. De kaas heeft een romige maar ook korrelige structuur. Zo moet de viking blue er dus uitzien. Maar hoe ziet Viking Blue er uit als het niet meer goed is? Bij Viking Blue moet je opletten op schimmels op de kaas. Als er witte, groene, grijze of zelfs roze plekken op de Viking Blue kaas zitten, moet je hem onmiddellijk weggooien en niet meer opeten.
 4. Ruikt de viking blue vreemd?
  Als Viking Blue gaat stinken, dan moet je hem wegdoen. Als er een muffe, bedorven lucht van de Viking Blue kaas afkomt, is de kaas niet meer houdbaar.
 5. Proeven of viking blue niet meer goed is.
  Normaal smaakt Viking Blue kaas romig met een beetje pit erin. Het is een blauwschimmelkaas met behoorlijk wat body.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de viking blue nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Viking Blue goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je viking blue buiten de koelkast bewaren?

Viking Blue kun je ongeveer 2 tot 3 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips viking blue bewaren

 1. Bewaar viking blue op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Viking Blue is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de viking blue op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je viking blue in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de viking blue zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je viking blue over de datum eten?

Ja, op viking blue staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de viking blue en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je viking blue niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de viking blue nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb viking blue over de datum gegeten, wat nu?

Heb je viking blue gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de viking blue een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je viking blue over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je viking blue bewaren als je zwanger bent?

Ja, je kunt Viking Blue kaas over het algemeen veilig eten als je zwanger bent. Dit komt doordat (bijna alle) Viking Blue kazen gemaakt worden van gepasteuriseerde melk. Dit kun je ook terugvinden op de verpakking van de kaas. Als je zwanger bent mag je geen kaas van rauwe koemelk eten.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Viking Blue met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Viking Blue dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor viking blue waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *