Categorieën
Kaas

Smeerkaas bewaren

Hoe lang is Smeerkaas houdbaar? Op smeerkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je smeerkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de smeerkaas open? Dan is de smeerkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de smeerkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt smeerkaas vandaan: Zwitserland.
 • Rijpingstijd van smeerkaas : 0 dagen.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je smeerkaas invriezen: nee
Smeerkaas bewaren

Hoe lang is smeerkaas houdbaar?

Smeerkaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 0 dagen rijpen. Het is een verse kaas.

Het bekende Nederlandse smeerkaasmerk “Goudkuipje” is in 1958 bedacht door ERU. De naam verwijst natuurlijk naar de kleur van het bakje waar de smeerkaas in zit. In het eerste jaar dat Goudkuipje op de markt kwam, werd de smeerkaas meteen al 50.000 keer verkocht. Dit geeft maar weer eens aan hoe populair smeerkaas in Nederland is.

Smeerkaas wordt gemaakt van melk. Deze melk wordt verwarmd om alle bacteriën dood te maken. Er wordt vervolgens verdikkingsmiddel aan de melk toegevoegd om de melk dikker te maken. De substantie wordt vervolgens gekruid met kruiden en zout. Tenslotte wordt alles goed gemixed en in de kleine smeerkaasbakjes gedaan zodat deze verkocht kunnen worden.

Op brood, op een toastje, smeerkaas om chips in te dippen en als dipsaus,

Varianten en andere soorten van smeerkaas zijn: ERU goudkuipje, Eru balans, smeerkaas met sambal, Eru prestige, Eru kids, smeerkaas met kruiden, smeerkaaspuntjes, smeerkaas met ham, smeerkaas komijn, Danish Chef Cheese Spread naturel, kaasspread, Old Amsterdam Crème en Cheese Spread met alpenkruiden.

Ongeopend is smeerkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze smeerkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast0 tot 1 uur
In de koelkast (geopend)1 week dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is smeerkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum smeerkaas

Op smeerkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je smeerkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de smeerkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet smeerkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de smeerkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je smeerkaas het beste bewaren?

Om smeerkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je smeerkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt smeerkaas bovenin de koelkast.

Smeerkaas kan prima bewaard worden bij een temperatuur van rond de 7 graden. Bovenin de koelkast is de temperatuur meestal rond de 7 graden. Daarom kun je smeerkaas prima bovenin de koelkast bewaren.

Smeerkaas in de koelkast bewaren

Smeerkaas laat je in de originele verpakking zitten. Als je de smeerkaas aangebroken hebt, zorg je dat je het dekseltje weer goed op de smeerkaas doet. Gebruikt bovendien altijd een schoon mes als je smeerkaas gaat gebruiken. Heb je smeerkaas gebruikt om chips in te dippen, dan is smeerkaas aanzienlijk minder lang houdbaar.

Bewaaradvies smeerkaas:

 • Geopend ongeveer 1 week houdbaar.
 • Bewaar de smeerkaas bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor smeerkaas het beste.
 • Bewaar smeerkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de smeerkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je smeerkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Smeerkaas kun je niet invriezen.

Je kunt smeerkaas niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je smeerkaas invriezen

Hoe weet je of smeerkaas niet meer goed is?

Als de smeerkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of smeerkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Smeerkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Smeerkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de smeerkaas? Dan kun je smeerkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de smeerkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de smeerkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de smeerkaas.
  Smeerkaas mag nooit vies smaken. Als je vindt dat smeerkaas vies smaakt, spuug het dan uit en gooi de smeerkaas in de prullenbak. Zo moet de smeerkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Smeerkaas er uit als het niet meer goed is? Smeerkaas wordt minder smeerbaas als deze niet meer goed is. Ook kan de smeerkaas een beetje slijmerig en waterig worden als de houdbaarheid verstreken is. Tenslotte kan smeerkaas donkerder (haast bruin) van kleur worden als deze bedorven is.
 4. Ruikt de smeerkaas vreemd?
  Smeerkaas gaat muf, zuur en ammoniakachtig ruiken als het niet meer goed is. Heeft jouw smeerkaas een vieze geur? Gooi de smeerkaas dan weg.
 5. Proeven of smeerkaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt smeerkaas lekker smeuig en zacht. De verschillende kruiden in de smeerkaas bepalen de smaak.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de smeerkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Smeerkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je smeerkaas buiten de koelkast bewaren?

Smeerkaas kun je ongeveer 0 tot 1 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips smeerkaas bewaren

 1. Bewaar smeerkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Smeerkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de smeerkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je smeerkaas bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de smeerkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je smeerkaas over de datum eten?

Ja, op smeerkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de smeerkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je smeerkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de smeerkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb smeerkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je smeerkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de smeerkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je smeerkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je smeerkaas bewaren als je zwanger bent?

Smeerkaas is altijd gemaakt van gepasteuriseerde kaas. Dit betekent dat je smeerkaas veilig kunt eten als je zwanger bent. Koop je verse smeerkaas? Vraag het dan even na aan de groenteboer of controleer de verpakking.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Smeerkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Smeerkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor smeerkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *