Categorieën
Kaas

Saint Paulin bewaren

Hoe lang is Saint Paulin houdbaar? Op saint paulin vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je saint paulin kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de saint paulin open? Dan is de saint paulin minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de saint paulin nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt saint paulin vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van saint paulin : 4 tot 5 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je saint paulin invriezen: nee
Saint Paulin bewaren

Hoe lang is saint paulin houdbaar?

Saint Paulin wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 4 tot 5 weken rijpen. Het is een zachte kaas.

Van origine komt Saint Paulin kaas uit Bretagne in Frankrijk. Daar werd namelijk Port Salut uitgevonden. Saint Paulin kaas is daar een variant op. In Bretagne werd de kaas geproduceerd door monikken onder de naam “Port-du-Salut”. De kaas lijkt in heel veel opzichten op Saint-Paulin kaas.

Saint Paulin wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk van koeien. Voor 2 kilo kaas is maar liefst 20 kilo koemelk nodig. Uniek aan Saint Paulin kaas is dat de kaas meerdere keren en voor langere tijd geperst wordt. Uiteindelijk gaan de Saint Paulin kazen naar droogkasten om te drogen en te rijpen.

Saint Paulin kaas wordt vaak op een kaasplankje geserveerd. Ook op toastjes is Saint Paulin een populaire kaas. De kaas wordt vaak gegeten in combinatie met lichte, fruitige wijnen.

Varianten en andere soorten van saint paulin zijn: Saint Paulin 45+, Saint Paulin rolletjes, St. Paulin kaas, Franse St. Paulin en Cheese Saint Paulin.

Ongeopend is saint paulin houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze saint paulin (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is saint paulin houdbaar

Houdbaarheidsdatum saint paulin

Op saint paulin staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je saint paulin ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de saint paulin nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet saint paulin niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de saint paulin uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je saint paulin het beste bewaren?

Om saint paulin zo lang mogelijk goed te houden bewaar je saint paulin in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt saint paulin in de groentelade van de koelkast.

Saint-Paulin kaas is een zachte tot halfharde kaas en moet daarom koel bewaard worden. Dit doe je het beste in de groentela van de koelkast. Zorg er altijd wel voor dat je de kaas goed, luchtdicht verpakt.

Saint Paulin in de koelkast bewaren

Je kunt Saint Paulin kaas het beste in de originele verpakking waarin je de kaas hebt gekocht bewaren. Heb je deze niet meer? Verpak de Saint-Paulin kaas dan in speciaal kaaspapier of vetvrij papier. Dan blijft de Saint Paulin het langste houdbaar. Hou daarnaast zoveel mogelijk van de korst van Saint Paulin aan de kaas. Deze zorgt ervoor dat de kaas minder snel bederft. Let op: je kunt de korst van Saint Paulin kaas niet eten.

Bewaaradvies saint paulin:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de saint paulin in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor saint paulin het beste.
 • Bewaar saint paulin het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de saint paulin zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je saint paulin invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Saint Paulin kun je niet invriezen.

Je kunt saint paulin niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je saint paulin invriezen

Hoe weet je of saint paulin niet meer goed is?

Als de saint paulin bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of saint paulin niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Saint Paulin. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Saint Paulin dan weg. Staat er een THT-datum op de saint paulin? Dan kun je saint paulin mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de saint paulin.
  Als de verpakking kapot is, is de saint paulin minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de saint paulin.
  Saint Paulin heeft hetzelfde uiterlijk als Port Salut kaas. Dit komt doordat het “familie” van elkaar is. De binnenkant van Saint Paulin kaas is licht geel tot licht oranje. De korst is vaak oranje. Heb je de Saint Paulin in de supermarkt gekocht? Dan is de korst vaak niet eetbaar. Zo moet de saint paulin er dus uitzien. Maar hoe ziet Saint Paulin er uit als het niet meer goed is? Saint Paulin kan gaan schimmelen als deze niet meer goed is. Kijk goed of je pluizige of groene schimmel op de kaas ziet. Bovendien kunnen er donkere plekken op de kaas komen. Ook slijmerige plekken kunnen wijzen op bederf.
 4. Ruikt de saint paulin vreemd?
  Saint-Paulin heeft normaal een lekkere, romige geur. De geur van Saint-Paulin heeft wel iets weg van boter. Als de Saint-Paulin kaas stinkt of vreemd ruikt, moet je hem weggooien.
 5. Proeven of saint paulin niet meer goed is.
  Normaal smaakt Saint Paulin zacht, mild en romig. Er zitten wat smaaktonen van fruit en noten in de kaas. De kaas hoort niet pittig te zijn, maar juist heel soepel en delicaat.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de saint paulin nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Saint Paulin goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je saint paulin buiten de koelkast bewaren?

Saint Paulin kun je ongeveer 2 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips saint paulin bewaren

 1. Bewaar saint paulin op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Saint Paulin is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de saint paulin op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je saint paulin in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de saint paulin zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je saint paulin over de datum eten?

Ja, op saint paulin staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de saint paulin en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je saint paulin niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de saint paulin nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb saint paulin over de datum gegeten, wat nu?

Heb je saint paulin gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de saint paulin een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je saint paulin over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je saint paulin bewaren als je zwanger bent?

Saint Paulin kaas is bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde kaas. Dit betekent dat je Saint Paulin veilig kunt eten als je in verwachting bent. Op de verpakking van de kaas staat ook van wat voor melk het gemaakt is.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Saint Paulin met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Saint Paulin dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor saint paulin waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *