Categorieën
Kaas

Roquefort bewaren

Hoe lang is Roquefort houdbaar? Op Roquefort vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je Roquefort kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de Roquefort open? Dan is de Roquefort minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de Roquefort nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: schapenkaas.
 • Waar komt Roquefort vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van Roquefort : minimaal 5 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je Roquefort invriezen: ja
Roquefort bewaren

Hoe lang is Roquefort houdbaar?

Roquefort wordt gemaakt van schapenkaas en moet ongeveer minimaal 5 maanden rijpen. Het is een half harde kaas.

Volgens de legende is roquefort kaas ontstaan toen een jongen een broodje met schapenkaas wilde eten maar in de verte een mooi meisje zag. Hij liet zijn broodje schapenkaas achter en ging het meisje achterna. Toen hij na maanden terugkeerde en zijn broodje zag, was zijn schapenkaas in roquefort kaas veranderd.

Roquefort wordt gemaakt van schapenkaas. Aan de schapenkaas wordt de bacterie “Penicillium roqueforti” toegevoegd. Die schimmel komt voor in grotten. Door de kaas in de grotten te laten rijpen, wordt de schimmel opgenomen. Hierdoor ontstaan de typerende blauwe aders in roquefort.

Roquefort wordt vaak gegeten op een kaasplankje of op een toastje. Daarnaast kun je roquefort voor nog veel meer recepten gebruiken. Zo wordt het gebruikt in quiches met roquefort, hartige taarten, in sauzen met roquefort, pastasaus met roquefort en door salades met roquefort.

Varianten en andere soorten van Roquefort zijn: Franse roquefort, AH Excellent Roquefort, Roquefort Arbas, Roquefort Troupeau, Roquefort Black Vernièrs en Roquefort papillon.

Ongeopend is Roquefort houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze Roquefort (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is Roquefort houdbaar

Houdbaarheidsdatum Roquefort

Op Roquefort staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je Roquefort ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de Roquefort nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet Roquefort niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de Roquefort uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je Roquefort het beste bewaren?

Om Roquefort zo lang mogelijk goed te houden bewaar je Roquefort in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt Roquefort in de groentelade van de koelkast.

Je bewaart roquefort kaas het beste in de groentelade van de koelkast. Daar zijn de omstandigheden het beste om roquefort te bewaren. Zorg er wel voor dat de roquefort, als deze geopend is, goed verpakt is in huishoudfolie.

Roquefort in de koelkast bewaren

Roquefort kaas kun je het beste bewaren in de koelkast. Aangebroken Roquefort blijft in de koelkast ongeveer 4 dagen goed als deze open is. Je verpakt de roquefort kaas dan in plastic folie (huishoudfolie). Zorg ervoor dat je de roquefort goed luchtdicht in het folie verpakt. Zo kan de kaas geen smaken en geuren van andere producten in de koelkast overnemen.

Bewaaradvies Roquefort:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de Roquefort in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor Roquefort het beste.
 • Bewaar Roquefort het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de Roquefort zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je Roquefort invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Roquefort kun je wel invriezen.

Je kunt Roquefort 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je Roquefort invriezen

Hoe weet je of Roquefort niet meer goed is?

Als de Roquefort bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of Roquefort niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Roquefort. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Roquefort dan weg. Staat er een THT-datum op de Roquefort? Dan kun je Roquefort mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de Roquefort.
  Als de verpakking kapot is, is de Roquefort minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de Roquefort.
  De blauwe schimmel in roquefort kaas is normaal en dus geen teken dat je deze niet meer kunt eten. Overigens kunnen de aders in roquefort ook een groen-blauwe kleur hebben. Verder is de kaas een beetje wit tot beige van kleur. De kaas heeft bovendien een brokkelige structuur. Zo moet de Roquefort er dus uitzien. Maar hoe ziet Roquefort er uit als het niet meer goed is? Als er schimmel op de roquefort komt, is deze niet meer goed. Ook als de textuur veranderd is, kun je roquefort kaas beter weggooien.
 4. Ruikt de Roquefort vreemd?
  De beste manier om te controleren of roquefort kaas nog houdbaar is, is door te ruiken. Roquefort krijgt namelijk een hele vieze geur als deze niet meer goed is. Het gaat dan een beetje naar ammonia ruiken. Normaal heeft roquefort overigens ook een sterke geur, maar deze is niet vies. Je merkt het direct als roquefort een vieze stankt ontwikkelt heeft.
 5. Proeven of Roquefort niet meer goed is.
  Normaal smaakt roquefort lekker pittig en scherp. Dit maakt het een geliefde kaas onder kaasliefhebbers. Ook is roquefort kaas licht zout van smaak. Soms wordt de smaak van roquefort ook omschreven als licht geroosterd.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de Roquefort nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Roquefort goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je Roquefort buiten de koelkast bewaren?

Roquefort kun je ongeveer 1 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips Roquefort bewaren

 1. Bewaar Roquefort op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Roquefort is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de Roquefort op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je Roquefort in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de Roquefort zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je Roquefort over de datum eten?

Ja, op Roquefort staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de Roquefort en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je Roquefort niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de Roquefort nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb Roquefort over de datum gegeten, wat nu?

Heb je Roquefort gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de Roquefort een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je Roquefort over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je Roquefort bewaren als je zwanger bent?

Roquefort kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap. Hoewel de listeria-bacterie nog nooit is aangetroffen in Roquefort kaas, gaat het wel om een rauwmelkse schapenkaas. Roquefort is dus niet gepasteuriseerd. Daarom kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en Roquefort niet eten tijdens de zwangerschap.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Roquefort met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Roquefort dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor Roquefort waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *