Categorieën
Kaas

Roomkaas bewaren

Hoe lang is Roomkaas houdbaar? Op roomkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je roomkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de roomkaas open? Dan is de roomkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de roomkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt roomkaas vandaan: Verenigde Staten.
 • Rijpingstijd van roomkaas : 0 dagen.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je roomkaas invriezen: nee
Roomkaas bewaren

Hoe lang is roomkaas houdbaar?

Roomkaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 0 dagen rijpen. Het is een verse kaas.

Roomkaas werd rond 1873 bedacht in de Verenigde Staten. De Amerikaan William A. Lawrence was de eerste die op grote schaal roomkaas ging verkopen. De naam van de eerste roomkaas was “Neufchatel & Cream Cheese”. Het bekende merk Philadeplhia roomkaas begon niet vlak daarna. Zij openden al in 1880 hun fabriek voor roomkaas.

Roomkaas wordt meestal gemaakt van volle melk en room. Vandaar ook de naam roomkaas. Aan de roomkaas worden allerlei kruiden toegevoegd die voor een specifieke smaak zorgen.

Als dip, op brood, op toastjes, om Bugles in te dippen, door sauzen, in ovenschotels, door pasta’s en bij een broodje zalm met roomkaas.

Varianten en andere soorten van roomkaas zijn: Verse roomkaas naturel, zuivelspread, roomkaas met bieslook, Philadelphia, zachte kruidenkaas, verse roomkaas met ananas, roomkaas met sweetpepper, roomkaas rode biet geitenkaas, roomkaas met rozemarijn, Garlan, roomkaas met chili en paprika, roomkaas truffel, dadels met roomkaas, roomkaas met tomaat en basilicum en roomkaas met cherrytomaten en chili.

Ongeopend is roomkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze roomkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast0 tot 1 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is roomkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum roomkaas

Op roomkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je roomkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de roomkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet roomkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de roomkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je roomkaas het beste bewaren?

Om roomkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je roomkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt roomkaas bovenin de koelkast.

Roomkaas bewaar je bovenin de koelkast. Daar is de temperatuur voor roomkaas ideaal. Verse of zelfgemaakte roomkaas kun je beter in de groentela bewaren.

Roomkaas in de koelkast bewaren

Roomkaas bewaar je het liefste in de originele verpakking. Doe het dekseltje weer goed op de roomkaas. Verse roomkaas doe je in een luchtdicht bakje. Als je roomkaas gaat gebruiken, pak dan altijd een schoon mes. Anders kunnen er teveel bacteriën in de roomkaas komen.

Bewaaradvies roomkaas:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de roomkaas bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor roomkaas het beste.
 • Bewaar roomkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de roomkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je roomkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Roomkaas kun je niet invriezen.

Je kunt roomkaas niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je roomkaas invriezen

Hoe weet je of roomkaas niet meer goed is?

Als de roomkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of roomkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Roomkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Roomkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de roomkaas? Dan kun je roomkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de roomkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de roomkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de roomkaas.
  Als de roomkaas zuur of anderszins niet lekker smaakt, moet je hem weggooien. Ook als roomkaas geel of bruin wordt, is het tijd om hem weg te gooien. Zo moet de roomkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Roomkaas er uit als het niet meer goed is? Roomkaas gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Iedereen heeft wel eens een bakje roomkaas over van de bbq. Er ontstaat dan een pluizige, groene schimmel op de roomkaas. Dit is een duidelijk teken dat de roomkaas niet meer houdbaar is. Ook kan roomkaas klonterig en waterig worden als die over datum is.
 4. Ruikt de roomkaas vreemd?
  Verse roomkaas heeft een milde en frisse geur. Een bedorven of zure geur wijst erop dat roomkaas niet meer houdbaar is. Als roomkaas stinkt, gooi hem dan weg.
 5. Proeven of roomkaas niet meer goed is.
  Normaal heeft roomkaas een stevige en gladde textuur waardoor de roomkaas goed smeerbaar is. Daarnaast heeft roomkaas een mooie lichte of witte kleur. De smaak is zacht en afhankelijk van de kruiden die in de roomkaas zitten.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de roomkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Roomkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je roomkaas buiten de koelkast bewaren?

Roomkaas kun je ongeveer 0 tot 1 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips roomkaas bewaren

 1. Bewaar roomkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Roomkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de roomkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je roomkaas bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de roomkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je roomkaas over de datum eten?

Ja, op roomkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de roomkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je roomkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de roomkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb roomkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je roomkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de roomkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je roomkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je roomkaas bewaren als je zwanger bent?

Roomkaas wordt bij de bereiding gepasteuriseerd. Daardoor kun je roomkaas veilig eten als je zwanger bent. Wil je het zeker weten, dan kun je op de verpakking van roomkaas kijken of het om gepasteuriseerde melk gaat.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Roomkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Roomkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor roomkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *