Categorieën
Kaas

Rookkaas bewaren

Hoe lang is Rookkaas houdbaar? Op rookkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je rookkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de rookkaas open? Dan is de rookkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de rookkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk (meestal).
 • Waar komt rookkaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van rookkaas : 0 tot 12 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je rookkaas invriezen: ja
Rookkaas bewaren

Hoe lang is rookkaas houdbaar?

Rookkaas wordt gemaakt van koemelk (meestal) en moet ongeveer 0 tot 12 maanden rijpen. Het is een half harde kaas.

Iedere kaas kan in principe gerookt worden. Wanneer het roken van kazen precies is ontstaan is dan ook onduidelijk. Kaas bestaat namelijk al heel lang. Waarschijnlijk is gerookte kaas, zoals veel producten, per ongeluk ontstaan. Waarschijnlijk is kaas ooit de dicht bij de open haard bewaard en kwamen mensen er achter dat kaas daardoor een aparte rooksmaak kreeg.

Rookkaas wordt gemaakt door kaas in rookovens te roken. Traditioneel wordt rookkaas gemaakt door kaas in de rook van een open vuur te hangen. Tegenwoordig wordt rookkaas steeds vaker gemaakt met “vloeibare rook”. Echte kaasboeren zweren echter bij de traditionele manier van rookkaas maken.

Rookkaas wordt vaak op een kaasplankje geserveerd, maar kan ook op brood gegeten worden. Soms wordt rookkaas ook aan salades toegevoegd.

Varianten en andere soorten van rookkaas zijn: Rookkaas met stukjes ham, rookkaas met tuinkruiden, Gerookte Cheddar Cheese, gerookte Goudse kaas, gerookte Edammer kaas, Gerookte mozzarella, Provolone, Smeltkaas en rookkaas met chili.

Ongeopend is rookkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze rookkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is rookkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum rookkaas

Op rookkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je rookkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de rookkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet rookkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de rookkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je rookkaas het beste bewaren?

Om rookkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je rookkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt rookkaas in de groentelade van de koelkast.

Rookkaas bewaar je het liefst in de groentela van de koelkast. Dit doe je in een luchtdicht bakje. Sommige koelkasten beschikken over een speciale kaaslade. Dit is natuurlijk ook een perfecte plek om rookkaas in op te bergen.

Rookkaas in de koelkast bewaren

Rookkaas bewaar je het beste in een vacuum verpakking. Nu snappen wij ook dat niet iedereen thuis een vacumeermachine heeft. Daarom kun je rookkaas ook in een luchtdichte kaasdoos bewaren.

Bewaaradvies rookkaas:

 • Geopend ongeveer 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de rookkaas in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor rookkaas het beste.
 • Bewaar rookkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de rookkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je rookkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Rookkaas kun je wel invriezen.

Je kunt rookkaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je rookkaas invriezen

Hoe weet je of rookkaas niet meer goed is?

Als de rookkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of rookkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Rookkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Rookkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de rookkaas? Dan kun je rookkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de rookkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de rookkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de rookkaas.
  Rookkaas kan er heel verschillend uitzien omdat het van heel veel soorten kaas gemaakt kan worden. In de supermarkt heeft rookkaas vaak een donkergele kleur. De randen van rookkaas zijn juist heel donker van kleur. Zo moet de rookkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Rookkaas er uit als het niet meer goed is? Als de rookkaas uitgedroogd, heel hard of zompig is geworden, moet je hem weggooien. Ook als er schimmel op de rookkaas zit moet je hem niet meer consumeren.
 4. Ruikt de rookkaas vreemd?
  Rookkaas ruikt normaal gerookt. Het is een beetje een aparte geur. Als rookkaas echter vies of zuur ruikt, is het tijd om hem weg te doen.
 5. Proeven of rookkaas niet meer goed is.
  Normaal heeft rookkaas een hele typische smaak. De rokerige smaak van rookkaas wordt vaak omschreven als warm, rijk en aards.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de rookkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Rookkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je rookkaas buiten de koelkast bewaren?

Rookkaas kun je ongeveer 2 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips rookkaas bewaren

 1. Bewaar rookkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Rookkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de rookkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je rookkaas in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de rookkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je rookkaas over de datum eten?

Ja, op rookkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de rookkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je rookkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de rookkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb rookkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je rookkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de rookkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je rookkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je rookkaas bewaren als je zwanger bent?

Rookkaas wordt in Nederland bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Hierdoor is rookkaas veilig om te eten als je zwanger bent. Op de verpakking van de rookkaas kun je dit controleren. Koop je rookkaas bij de kaasboer? Dan kun je even vragen of je het mag eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Rookkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Rookkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor rookkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *