Categorieën
Kaas

Ricotta bewaren

Hoe lang is Ricotta houdbaar? Op ricotta vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je ricotta kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de ricotta open? Dan is de ricotta minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de ricotta nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk, geitenmelk, schapengeld of buffelmelk..
 • Waar komt ricotta vandaan: Italië.
 • Rijpingstijd van ricotta : een dag tot een jaar.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je ricotta invriezen: nee
Ricotta bewaren

Hoe lang is ricotta houdbaar?

Ricotta wordt gemaakt van koemelk, geitenmelk, schapengeld of buffelmelk. en moet ongeveer een dag tot een jaar rijpen. Het is een zachte kaas.

Ricotta werd al in de bronstijd gemaakt. Dit is dus al ongeveer 3000 jaar voor Christus. Ricotta kaas is daarmee één van de oudste kazen ter wereld. Ook de Romeinen maakten veelvuldig ricotta. Tegenwoordig wordt ricotta nog bijna op dezelfde manier gemaakt als 3000 jaar geleden. Dit maakt ricotta kaas natuurlijk uniek.

Ricotta kaas wordt gemaakt als bijproduct van kaas. Het is namelijk gemaakt van de wei die overblijft bij het maken van kaas. Daarna wordt deze wei opnieuw verhit en ontstaat de ricotta kaas.

Ricotta kaas wordt in veel gerechten gebruikt. Zo wordt ricotta in Italië gebruikt in lasagne of in gevulde pasta. Ook wordt het in Italiaanse desserts gebruikt. Daarnaast kan ricotta gebruikt worden om koekjes te maken. Je kunt ricotta ook gebruiken als vervanging voor mayonaise in bijvoorbeeld eiersalade of tonijnsalade.

Varianten en andere soorten van ricotta zijn: Ricotta di bufala campana, Ricotta romana, Ricotta salata, Ricotta infornata (gebakken ricotta), Ricotta affumicata (gerookte ricotta), Galbani ricotta en biologische ricotta.

Ongeopend is ricotta houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze ricotta (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast0 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is ricotta houdbaar

Houdbaarheidsdatum ricotta

Op ricotta staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je ricotta ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de ricotta nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet ricotta niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de ricotta uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je ricotta het beste bewaren?

Om ricotta zo lang mogelijk goed te houden bewaar je ricotta in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt ricotta in het midden van de koelkast.

Je bewaart ricotta kaas het beste in een luchtdichte verpakking in het midden van de koelkast. Zet de ricotta bovendien een beetje achterin de koelkast.

Ricotta in de koelkast bewaren

Ricotta kun je het beste gesloten in de koelkast bewaren in de originele verpakking. Als je de ricotta aangebroken hebt, dan moet je hem weer goed dichtmaken. Dit doe je bijvoorbeeld met huishoudfolie. Laat ricotta in het originele bakje zitten en pak hem goed in met folie.

Bewaaradvies ricotta:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de ricotta in het midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor ricotta het beste.
 • Bewaar ricotta het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de ricotta zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je ricotta invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Ricotta kun je niet invriezen.

Je kunt ricotta niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je ricotta invriezen

Hoe weet je of ricotta niet meer goed is?

Als de ricotta bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of ricotta niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Ricotta. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Ricotta dan weg. Staat er een THT-datum op de ricotta? Dan kun je ricotta mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de ricotta.
  Als de verpakking kapot is, is de ricotta minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de ricotta.
  Normaal is ricotta een beetje zacht en korrelig. Ricotta uit de supermarkt is vaak glad in plaats van korrelig. Het heeft een witte glanzende kleur. Zo moet de ricotta er dus uitzien. Maar hoe ziet Ricotta er uit als het niet meer goed is? Ricotta gaat schimmelen als die niet meer goed is. In tegenstelling tot bij harde kazen, mag je bij ricotta de schimmel er niet afsnijden om de kaas vervolgens te eten.
 4. Ruikt de ricotta vreemd?
  Ricotta is normaal bijna geurloos. Als de ricotta dus sterk ruikt of begint te stinken, moet je hem weggooien.
 5. Proeven of ricotta niet meer goed is.
  Normaal smaakt ricotta heerlijk zacht en romig. Het heeft een milde en zachte smaak. Ook kunnen er zoete smaken in ricotta zitten.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de ricotta nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Ricotta goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je ricotta buiten de koelkast bewaren?

Ricotta kun je ongeveer 0 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips ricotta bewaren

 1. Bewaar ricotta op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Ricotta is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de ricotta op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je ricotta in het midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de ricotta zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je ricotta over de datum eten?

Ja, op ricotta staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de ricotta en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je ricotta niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de ricotta nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb ricotta over de datum gegeten, wat nu?

Heb je ricotta gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de ricotta een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je ricotta over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je ricotta bewaren als je zwanger bent?

Ricotta is veilig om te eten als je zwanger bent. Ricotta is namelijk goed verhit toen het gemaakt werd. Het is overigens wel een echte caloriebom. Let hier dus wel mee op.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Ricotta met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Ricotta dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor ricotta waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *