Categorieën
Kaas

Raclette kaas bewaren

Hoe lang is Raclette kaas houdbaar? Op raclette kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je raclette kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de raclette kaas open? Dan is de raclette kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de raclette kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt raclette kaas vandaan: Zwitserland.
 • Rijpingstijd van raclette kaas : tussen de 2 en 3 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je raclette kaas invriezen: ja
Raclette kaas bewaren

Hoe lang is raclette kaas houdbaar?

Raclette kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer tussen de 2 en 3 maanden rijpen. Het is een half harde kaas.

Al in 1291 wordt er in middeleeuwse teksten melding gemaakt van gerechten met gesmolten kaas. Raclette kaas wordt dus al heel lang gemaakt. Oorspronkelijk werd de kaas veel gegeten in de Zwitserse en Franse Alpen. De kaas werd vroeger naast een kampvuur gelegd. Daardoor werd de kaas zacht en kon je het schrapen om op brood te doen.

Raclette kaas is te koop in verschillende vormen. Je kunt een hele raclette kaas kopen, maar ook plakjes raclette kaas. De plakjes worden vaak gebruikt voor het “moderne” racletten. Dit doe je met kleine bakjes en lijkt een beetje op gourmetten. Een stuk raclette kaas wordt vaak gebruikt aan een spies en in de buurt van een vuur gehouden. Daardoor wordt de kaas zacht en kun je het schrapen.

Raclette kaas wordt vaak gegeten met gekookte aardappelen of geschraapt op brood. Daarnaast kun je raclette eten met groenten.

Varianten en andere soorten van raclette kaas zijn: Raclette kaas met kruiden (peper, paprika, knoflook en zelfs piri piri), Franse raclette kaas, Zwitserse raclette kaas, Raclette Suisse, Emmi Raclette kaas, Raclette de Savoie, Raclette kaas met truffel en Raclette kaas pure classic.

Ongeopend is raclette kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze raclette kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkasttot 5 uur
In de koelkast (geopend)5 tot 7 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is raclette kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum raclette kaas

Op raclette kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je raclette kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de raclette kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet raclette kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de raclette kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je raclette kaas het beste bewaren?

Om raclette kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je raclette kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt raclette kaas in de groentelade van de koelkast.

Raclette kaas bewaar je het beste in de groentela van de koelkast. Als jouw koelkast beschikt over een speciaal deel voor kazen, kun je de raclette kaas het beste daar bewaren. Voordat je raclette kaas wilt gaat eten, leg je het alvast uit de koelkast. Dit doe je ongeveer een half uur tot 2 uur van tevoren, afhankelijk van hoe groot je stuk raclette kaas is.

Raclette kaas in de koelkast bewaren

Je kunt raclette kaas het beste in de koelkast bewaren in de originele verpakking. Als je de raclette kaas geopend hebt, verpak je hem in een vochtige (schone) theedoek. Dan blijft raclette kaas het langste houdbaar. Ook kun je raclette kaas in aluminiumfolie bewaren. Dan is de kaas weliswaar iets minder lang houdbaar.

Bewaaradvies raclette kaas:

 • Geopend ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar.
 • Bewaar de raclette kaas in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor raclette kaas het beste.
 • Bewaar raclette kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de raclette kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je raclette kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Raclette kaas kun je wel invriezen.

Je kunt raclette kaas tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je raclette kaas invriezen

Hoe weet je of raclette kaas niet meer goed is?

Als de raclette kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of raclette kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Raclette kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Raclette kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de raclette kaas? Dan kun je raclette kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de raclette kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de raclette kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de raclette kaas.
  Raclette kaas heeft een lichtgele tot donkergele kleur. De korst van raclette kaas is vaak oranje. Als je raclette kaas smelt, krijgt het een goud-achtige kleur. Daarnaast moet raclette kaas er vers en romig uitzien. Zo moet de raclette kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Raclette kaas er uit als het niet meer goed is? Een slijmerige textuur wijst erop dat de raclette kaas niet meer houdbaar is. Ook als de kaas er bedorven uitziet of als er schimmel op de raclette kaas zit, moet je hem weggooien.
 4. Ruikt de raclette kaas vreemd?
  Raclette kaas krijgt een smerige geur als deze niet meer houdbaar is. Raclette kaas gaat een beetje zuur en naar zweetsokken ruiken als die bedorven is.
 5. Proeven of raclette kaas niet meer goed is.
  Normaal heeft raclette kaas een zachte en romige textuur. Bovendien moet raclette kaas een beetje nootachtig en zoet smaken. Ook zitten er zoute smaken in raclette kaas.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de raclette kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Raclette kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je raclette kaas buiten de koelkast bewaren?

Raclette kaas kun je ongeveer tot 5 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips raclette kaas bewaren

 1. Bewaar raclette kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Raclette kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de raclette kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je raclette kaas in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de raclette kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je raclette kaas over de datum eten?

Ja, op raclette kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de raclette kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je raclette kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de raclette kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb raclette kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je raclette kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de raclette kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je raclette kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je raclette kaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, raclette kaas is in Nederland vaak gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Daardoor is het veilig om te eten als je zwanger bent. Toch zijn er ook raclette kazen die gemaakt zijn van rauwe koemelk. Je kunt dit ook controleren op de verpakking van raclette kaas. Op de verpakking van raclette kaas staat of het gemaakt is van gepasteuriseerde koemelk. Op deze manier weet je zeker of je het kunt eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Raclette kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Raclette kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor raclette kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *