Categorieën
Kaas

Port Salut bewaren

Hoe lang is Port Salut houdbaar? Op port salut vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je port salut kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de port salut open? Dan is de port salut minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de port salut nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt port salut vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van port salut : 6 tot 8 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je port salut invriezen: nee
Port Salut bewaren

Hoe lang is port salut houdbaar?

Port Salut wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 6 tot 8 weken rijpen. Het is een half harde kaas.

De Port Salut kaas werd in de 19e eeuw bedacht in een abdij in Entrammes (Frankrijk). Daar werd door trappistenmonniken de “Port-du-Salut” kaas voor het eerst gemaakt. De kaas is door de jaren heen enorm populair geworden. In Frankrijk wordt op het platteland nog steeds Port-du-Salut of Entrammes kaas op de traditionele manier met de hand gemaakt.

Port Salut is een ronde kaas die gemaakt wordt in de vorm van een wiel. Een hele Port Salut kaas weegt ongeveer 2 kilo. Uniek aan het productieproces van Port Salut is dat oorspronkelijk niet zomaar alle melk gebruikt werd. Alleen “de beste” melk van lokale boerderijen werd gebruikt om Port Salut van te maken.

Port Salut kaas werd oorspronkelijk bedacht om als inkomstenbron van het klooster te dienen. Tegenwoordig is Port Salut kaas over de hele wereld enorm populair.

Varianten en andere soorten van port salut zijn: Port Salut 50+, Franse Port Salut en Port Salut depuis 1816.

Ongeopend is port salut houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze port salut (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen tot een week dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is port salut houdbaar

Houdbaarheidsdatum port salut

Op port salut staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je port salut ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de port salut nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet port salut niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de port salut uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je port salut het beste bewaren?

Om port salut zo lang mogelijk goed te houden bewaar je port salut in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt port salut in de groentelade van de koelkast.

Omdat Port Salut een relatief zachte kaas is, bewaar je deze het beste in de groentelade van de koelkast. Niet alleen de temperatuur is daar het beste voor Port Salut, ook het vochtgehalte is in de groentela het beste.

Port Salut in de koelkast bewaren

Port Salut kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Als je deze niet meer hebt kun je de Port Salut kaas ook in speciaal kaaspapier bewaren. Laat bovendien zoveel mogelijk van de korst aan de Port Salut zitten. Hoewel de korst van Port Salut niet eetbaar is, beschermt deze de kaas wel tegen bederf.

Bewaaradvies port salut:

 • Geopend ongeveer 4 dagen tot een week houdbaar.
 • Bewaar de port salut in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor port salut het beste.
 • Bewaar port salut het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de port salut zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je port salut invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Port Salut kun je niet invriezen.

Je kunt port salut niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je port salut invriezen

Hoe weet je of port salut niet meer goed is?

Als de port salut bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of port salut niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Port Salut. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Port Salut dan weg. Staat er een THT-datum op de port salut? Dan kun je port salut mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de port salut.
  Als de verpakking kapot is, is de port salut minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de port salut.
  Port Salut heeft een zachte en romige textuur. De kaas is bijna smeerbaar. De binnenkant van Port Salut kaas is wit-geel. De rand van de kaas is vaak oranje. Bij “verse” kazen kun je de korst van Port Salut vaak opeten. Bij Port Salut uit de supermarkt is deze meestal van plastic gemaakt en dus niet geschikt voor consumptie. Zo moet de port salut er dus uitzien. Maar hoe ziet Port Salut er uit als het niet meer goed is? Als de Port Salut kaas beschimmeld is, moet je hem weggooien. Je kunt de schimmel er ook niet afsnijden. Ook veranderingen in de kleur of textuur van Port Salut wijzen erop dat de kaas niet meer houdbaar is.
 4. Ruikt de port salut vreemd?
  Normaal ruikt Port Salut een beetje naar boter. Het heeft een milde geur die wat sterker kan worden als je hem langer bewaart. De geur van Port Salut mag echter nooit vies worden. Als Port Salut kaas gaat stinken, is deze niet meer houdbaar.
 5. Proeven of port salut niet meer goed is.
  Normaal heeft Port Salut een milde, romige smaak. Er zitten bovendien wat subtiele smaken in van noten en fruit. Port Salut kaas is geen scherpe of pittige kaas en daardoor lusten ook mensen die niet van kaas houden vaak wel Port Salut.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de port salut nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Port Salut goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je port salut buiten de koelkast bewaren?

Port Salut kun je ongeveer 2 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips port salut bewaren

 1. Bewaar port salut op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Port Salut is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de port salut op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je port salut in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de port salut zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je port salut over de datum eten?

Ja, op port salut staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de port salut en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je port salut niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de port salut nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb port salut over de datum gegeten, wat nu?

Heb je port salut gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de port salut een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je port salut over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je port salut bewaren als je zwanger bent?

Als je in verwachting bent mag je Port Salut kaas bijna altijd gewoon eten. Dit komt doordat de meeste Port Salut kazen niet gemaakt zijn van rauwe melk. Je kunt dit op de verpakking van de kaas zelf controleren.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Port Salut met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Port Salut dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor port salut waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *