Categorieën
Kaas

Pecorino romano bewaren

Hoe lang is Pecorino romano houdbaar? Op pecorino romano vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je pecorino romano kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de pecorino romano open? Dan is de pecorino romano minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de pecorino romano nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: schapenmelk.
 • Waar komt pecorino romano vandaan: Italie.
 • Rijpingstijd van pecorino romano : minimaal 5 maand.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je pecorino romano invriezen: ja
Pecorino romano bewaren

Hoe lang is pecorino romano houdbaar?

Pecorino romano wordt gemaakt van schapenmelk en moet ongeveer minimaal 5 maand rijpen. Het is een harde kaas.

Pecorino Romano is één van de oudste kazen ter wereld. De kaas wordt al meer dan 2000 jaar gemaakt. Ook onder de Romeinen was Pecorino Romano een hele populaire kaas. Dit heeft er natuurlijk ook mee te maken dat Pecorino Romano heel lang houdbaar is.

Pecorino Romano wordt gemaakt van de melk van schapen. De oudste recepten van pecorino kaas dateren al van meer dan 2000 jaar geleden. Het mag alleen gemaakt worden van de melk van schapen uit de omgeving van Lazio en Sardinië. Het wordt bovendien gemaakt van lamsstremsel. Dit maakt pecorino romano natuurlijk een unieke kaas.

Pecorino kaas wordt met name gebruikt in en over pastagerechten. Het is een belangrijk ingrediënt in de bekende pasta carbonara. Daarnaast wordt het als smaakmaker gebruikt in verschillende gerechten zoals soep en risotto.

Varianten en andere soorten van pecorino romano zijn: Pecorino Romano flakes, Pecorino di manciano stagionato, pecorino Toscano (uit Toscane), Pecorino Sardo (van Sardinië), Pecorino Bolato (Sardinië), Pecorino Lucano, Pecorino crotonese en casu marzu.

Ongeopend is pecorino romano houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze pecorino romano (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast24 uur
In de koelkast (geopend)2 maanden dagen
In de vriezer (gesloten)3 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is pecorino romano houdbaar

Houdbaarheidsdatum pecorino romano

Op pecorino romano staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je pecorino romano ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de pecorino romano nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet pecorino romano niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de pecorino romano uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je pecorino romano het beste bewaren?

Om pecorino romano zo lang mogelijk goed te houden bewaar je pecorino romano in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt pecorino romano in de groentelade van de koelkast.

Pecorino kaas kun je het beste in de groentela van de koelkast bewaren. Hoewel pecorino niet per sé koud bewaard hoeft te worden, kan het wel smaken van andere producten overnemen. Zorg er daarom altijd voor de je pecorino luchtdicht bewaart. Dit kan in een kaas bewaarbakje zijn, of goed ingepakt in kaaspapier.

Pecorino romano in de koelkast bewaren

Pecorino kaas kun je het beste bewaren in vetvrij papier. Ik kan me voorstellen dat je dit niet in huis hebt. Je kunt pecorino dan ook bewaren in huishoudfolie of aluminiumfolie. Zorg ervoor dat de kaas luchtdicht verpakt is.

Bewaaradvies pecorino romano:

 • Geopend ongeveer 2 maanden houdbaar.
 • Bewaar de pecorino romano in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor pecorino romano het beste.
 • Bewaar pecorino romano het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de pecorino romano zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je pecorino romano invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Pecorino romano kun je wel invriezen.

Je kunt pecorino romano 3 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je pecorino romano invriezen

Hoe weet je of pecorino romano niet meer goed is?

Als de pecorino romano bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of pecorino romano niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Pecorino romano. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Pecorino romano dan weg. Staat er een THT-datum op de pecorino romano? Dan kun je pecorino romano mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de pecorino romano.
  Als de verpakking kapot is, is de pecorino romano minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de pecorino romano.
  Pecorino Romano kaas heeft normaal een lichtgele kleur. De kleur van Pecorino kaas is aanzienlijk lichter dan bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. De geel witte kleur van Pecorino kaas en wordt soms ook wel omschreven als ivoorkleur. Daarnaast heeft Pecorino kaas een harde textuur. Er kunnen ook zoutkristallen op Pecorino kaas zitten. Zo moet de pecorino romano er dus uitzien. Maar hoe ziet Pecorino romano er uit als het niet meer goed is? Pecorino kaas gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Ook wordt pecorino romano kaas een beetje slijmerig als die over datum is. Verkleuring van pecorino wijst er ook op dat je de kaas beter weg kunt gooien.
 4. Ruikt de pecorino romano vreemd?
  Als er een zure geur of een andere onaangename geur van de pecorino romano kaas komt dan heeft deze zijn beste tijd gehad.
 5. Proeven of pecorino romano niet meer goed is.
  Normaal smaakt pecorino romano licht pittig en zout. De kaas is niet per sé heel lekker om gewoon te eten. Als smaakmaker in gerechten zorgt het echter voor een heerlijke smaak. Hoe ouder de pecorino kaas is, hoe scherper de smaak wordt.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de pecorino romano nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Pecorino romano goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je pecorino romano buiten de koelkast bewaren?

Pecorino romano kun je ongeveer 24 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips pecorino romano bewaren

 1. Bewaar pecorino romano op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Pecorino romano is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de pecorino romano op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je pecorino romano in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de pecorino romano zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je pecorino romano over de datum eten?

Ja, op pecorino romano staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de pecorino romano en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je pecorino romano niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de pecorino romano nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb pecorino romano over de datum gegeten, wat nu?

Heb je pecorino romano gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de pecorino romano een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je pecorino romano over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je pecorino romano bewaren als je zwanger bent?

Ja, Pecorino Romano wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk. Daardoor kun je Pecorino kaas veilig eten als je zwanger bent. Ook is het een harde kaas waardoor de listeria bacterie geen kans heeft om te groeien.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Pecorino romano met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Pecorino romano dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor pecorino romano waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *