Categorieën
Kaas

Paturain bewaren

Hoe lang is Paturain houdbaar? Op Paturain vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je Paturain kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de Paturain open? Dan is de Paturain minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de Paturain nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt Paturain vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van Paturain : 0 dagen.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je Paturain invriezen: nee
Paturain bewaren

Hoe lang is Paturain houdbaar?

Paturain wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 0 dagen rijpen. Het is een verse kaas.

Paturain werd bedacht door het Franse bedrijf Bongrain dat in Frankrijk de kaas Tartare op de markt had. In Nederland werd er eerste gekozen voor de naam “Pature”. De naam werd uiteindelijk Paturain. Het was een variant op het al bekende Boursin.

Paturain wordt gemaakt van melk, room en kruiden. Er wordt onder andere knoflook en fijngesneden kruiden toegevoegd. Dit geeft Paturain zijn typische smaak.

Paturain wordt door allerlei gerechten gebruikt. Natuurlijk kun je het op een toatje of onder een broodje zalm eten, maar je kunt er nog veel meer mee. Zo wordt het gebruikt in roomsauzen, door pasta’s en natuurlijk bij spinazie met paturain.

Varianten en andere soorten van Paturain zijn: Paturain knoflook, Garlan, Paturain chilitomaten & chili, paturain kruiden, paturain knoflook en fijne kruiden, Paturain light, Paturain cuisine, Paturaine Vegan en bugles met paturain.

Ongeopend is Paturain houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze Paturain (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 à 2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is Paturain houdbaar

Houdbaarheidsdatum Paturain

Op Paturain staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je Paturain ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de Paturain nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet Paturain niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de Paturain uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je Paturain het beste bewaren?

Om Paturain zo lang mogelijk goed te houden bewaar je Paturain in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt Paturain bovenin de koelkast.

Paturain bewaar je bovenin de koelkast omdat daar de omstandigheden om paturain te bewaren ideaal zijn.

Paturain in de koelkast bewaren

Je laat paturain in de originele verpakking zitten en doet het dekseltje weer goed op de paturain. Pak altijd een schoon mes als je paturain gaat gebruiken, anders komen er teveel bacteriën op de paturain.

Bewaaradvies Paturain:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de Paturain bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor Paturain het beste.
 • Bewaar Paturain het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de Paturain zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je Paturain invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Paturain kun je niet invriezen.

Je kunt Paturain niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je Paturain invriezen

Hoe weet je of Paturain niet meer goed is?

Als de Paturain bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of Paturain niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Paturain. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Paturain dan weg. Staat er een THT-datum op de Paturain? Dan kun je Paturain mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de Paturain.
  Als de verpakking kapot is, is de Paturain minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de Paturain.
  Paturain heeft een witte kleur en daarnaast zijn er groene kruiden te zien in de paturain. De Paturain ziet er fris uit en is goed smeerbaar. Zo moet de Paturain er dus uitzien. Maar hoe ziet Paturain er uit als het niet meer goed is? Paturain gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Er komt dan een pluizige of groene schimmel bovenop de paturain. Ook als de paturain donkerder van kleur wordt of er uitgedroogd uitziet, is deze niet meer houdbaar.
 4. Ruikt de Paturain vreemd?
  Paturain ontwikkelt een vieze zure geur als deze over datum is. Als je vindt dat de paturain vies ruikt, gooi hem dan onmiddellijk weg en eet hem niet meer op.
 5. Proeven of Paturain niet meer goed is.
  Normaal smaakt paturain lekker romig. Paturain smaakt vaak naar knoflook en verse kruiden. De smaak is fluweelzacht en de paturain is goed smeerbaar. Daarnaast smaakt paturain kruidig en lichtzout.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de Paturain nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Paturain goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je Paturain buiten de koelkast bewaren?

Paturain kun je ongeveer 1 à 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips Paturain bewaren

 1. Bewaar Paturain op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Paturain is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de Paturain op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je Paturain bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de Paturain zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je Paturain over de datum eten?

Ja, op Paturain staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de Paturain en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je Paturain niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de Paturain nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb Paturain over de datum gegeten, wat nu?

Heb je Paturain gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de Paturain een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je Paturain over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je Paturain bewaren als je zwanger bent?

Paturain wordt niet gemaakt van rauwe koemelk. De melk waarmee Paturain gemaakt wordt is gepasteuriseerd en daardoor mag je het eten tijdens de zwangerschap.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Paturain met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Paturain dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor Paturain waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *