Categorieën
Kaas

Parmezaanse kaas bewaren

Hoe lang is Parmezaanse kaas houdbaar? Op parmezaanse kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je parmezaanse kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de parmezaanse kaas open? Dan is de parmezaanse kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de parmezaanse kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt parmezaanse kaas vandaan: Italië.
 • Rijpingstijd van parmezaanse kaas : minimaal 12 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je parmezaanse kaas invriezen: ja
Parmezaanse kaas bewaren

Hoe lang is parmezaanse kaas houdbaar?

Parmezaanse kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer minimaal 12 maanden rijpen. Het is een harde kaas.

Volgens de legende is Parmezaanse kaas, of Parmigiano Reggiano, ontstaan in de middeleeuwen in Bibbiano (Italië). Vanwege de populariteit werd Parmezaanse kaas al snel ook in Parma en Modena gemaakt. Er zijn zelfs al recepten van Parmezaanse kaas gevonden uit de 13e en 14e eeuw. Het recept van toen lijkt heel erg op hoe Parmezaanse kaas tegenwoordig gemaakt wordt.

Parmezaanse kaas wordt ook wel Parmigiano Reggiano genoemd. Je koopt dit vaak in een punt of geraspt. Een stuk Parmigiano Reggiano is langer houdbaar dan geraspte Parmigiano Reggiano. Het wordt op klassieke wijze gemaakt door verschillende melksoorten met elkaar te mengen. Het productieproces van Parmezaanse kaas is heel gedetailleerd en moet op een specifieke manier gebeuren. Het is dan ook niet voor niets dat “Parmigiano Reggiano” een beschermde status heeft.

Geraspte Parmezaanse kaas over een heerlijk bord pasta heen is natuurlijk de meest bekende vorm. Toch zijn er nog veel meer dingen waar “Parmigiano Reggiano” voor gebruikt wordt. Zo wordt het soms gebruikt als smaakmaker in soep, door salades, in risotto’s, in bouillons en in sauzen.

Varianten en andere soorten van parmezaanse kaas zijn: Italiaanse Parmigiano Reggiano, Zanetti Parmigiano Reggiano, biologische Parmigiano Reggiano, pastasaus met Parmigiano Reggiano, Parmigiano Reggiano flakes, geraspte Parmezaanse kaas, Parmezaanse kaas biscuits, Grissini parmezaanse kaas en truffelsalami met parmezaanse kaas.

Ongeopend is parmezaanse kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze parmezaanse kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast12 uur
In de koelkast (geopend)2 maanden dagen
In de vriezer (gesloten)3 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is parmezaanse kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum parmezaanse kaas

Op parmezaanse kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je parmezaanse kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de parmezaanse kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet parmezaanse kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de parmezaanse kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je parmezaanse kaas het beste bewaren?

Om parmezaanse kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je parmezaanse kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt parmezaanse kaas in de groentelade van de koelkast.

Parmezaanse kaas bewaar je het beste in de groentelade van de koelkast. Zorg ervoor dat er geen andere producten in de buurt liggen. Dan neemt Parmezaanse kaas namelijk de geur en smaak over en dat is natuurlijk zonde. Je kunt de Parmigiano Reggiano daarom het beste in een kaasbakje in de groentelade bewaren.

Parmezaanse kaas in de koelkast bewaren

Parmezaanse kaas is een kaas die wel tegen een stootje kan. Zorg er wel altijd voor dat de Parmezaanse kaas goed verpakt is. Doe dit bij voorkeur in speciaal kaaspapier. Dit zorgt ervoor dat de kaas namelijk nog wel kan ademen, anders gaat de kaas zweten en wordt Parmezaanse kaas plakkerig.

Bewaaradvies parmezaanse kaas:

 • Geopend ongeveer 2 maanden houdbaar.
 • Bewaar de parmezaanse kaas in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor parmezaanse kaas het beste.
 • Bewaar parmezaanse kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de parmezaanse kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je parmezaanse kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Parmezaanse kaas kun je wel invriezen.

Je kunt parmezaanse kaas 3 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je parmezaanse kaas invriezen

Hoe weet je of parmezaanse kaas niet meer goed is?

Als de parmezaanse kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of parmezaanse kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Parmezaanse kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Parmezaanse kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de parmezaanse kaas? Dan kun je parmezaanse kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de parmezaanse kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de parmezaanse kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de parmezaanse kaas.
  Parmezaanse kaas is donkergeel tot beige. Aan de randen, bij de korst, heeft de kaas een oker-achtige, bruine kleur. Er kunnen bovendien wat witte puntjes op Parmezaanse kaas zitten. Dit is zout wat in Parmezaanse kaas zit. Zo moet de parmezaanse kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Parmezaanse kaas er uit als het niet meer goed is? Bij Parmezaanse kaas kun je goed zien of deze niet meer houdbaar is.Eerst wordt Parmezaanse kaas donkerder van kleur en veel harder. Er komt tenslotte groene schimmel op de Parmezaanse kaas.
 4. Ruikt de parmezaanse kaas vreemd?
  Als Parmezaanse kaas niet meer goed is, gaat deze vies ruiken. Vaak krijgt Parmezaanse kaas een zure geur, maar ook als de kaas op een andere manier vies ruikt moet je hem weggooien.
 5. Proeven of parmezaanse kaas niet meer goed is.
  Normaal heeft Parmezaanse kaas, of Parmigiano Reggiano, een typische smaak. De kaas heeft een rijk smaakprofiel. Er zitten veel nootachtige smaken in, maar ook zoete, fruitige smaken. Bovendien kan de kaas een beetje scherp smaken.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de parmezaanse kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Parmezaanse kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je parmezaanse kaas buiten de koelkast bewaren?

Parmezaanse kaas kun je ongeveer 12 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips parmezaanse kaas bewaren

 1. Bewaar parmezaanse kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Parmezaanse kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de parmezaanse kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je parmezaanse kaas in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de parmezaanse kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je parmezaanse kaas over de datum eten?

Ja, op parmezaanse kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de parmezaanse kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je parmezaanse kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de parmezaanse kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb parmezaanse kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je parmezaanse kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de parmezaanse kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je parmezaanse kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je parmezaanse kaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, Parmezaanse kaas mag je eten tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat in harde kaas de listeriabacterie niet kan groeien. Wil je helemaal zeker zijn, dan kun je op de verpakking van Parmezaanse kaas kijken of deze gemaakt is van gepasteuriseerde melk. In de supermarkt is dit namelijk vaak wel het geval.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Parmezaanse kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Parmezaanse kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor parmezaanse kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *