Categorieën
Kaas

Oude kaas bewaren

Hoe lang is Oude kaas houdbaar? Op oude kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je oude kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de oude kaas open? Dan is de oude kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de oude kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt oude kaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van oude kaas : minimaal 12 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je oude kaas invriezen: ja
Oude kaas bewaren

Hoe lang is oude kaas houdbaar?

Oude kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer minimaal 12 maanden rijpen. Het is een harde kaas.

Oude kaas ontstaat door jonge kaas langer te laten rijpen. Dit betekent dat oude kaas waarschijnlijk ontstaan is door kaas langer te laten liggen. Toen kwamen mensen er achter dat oude kaas meer smaak ontwikkelt. Uiteindelijk is er natuurlijk steeds meer geëxperimenteerd met het maken van kaas.

Oude kaas wordt gemaakt door kaas langer te laten rijpen onder de juiste omstandigheden. Door kaas langer te laten rijpen, wordt hij ouder. Hij verliest dan meer vocht en daardoor wordt de smaak van de kaas sterker. Oude kaas is daardoor ook wat droger en harder dan jonge kaas.

Oude kaas zien we in Nederland vaak op de borrelplank. Toch kun je oude kaas voor nog veel meer gerechten gebruiken. Naast dat je oude kaas op brood kunt eten kun je het ook in verschillende gerechten gebruiken. Oude kaas salade, omeletjes met oude kaas, oude kaas over je stamppot, hamburger met oude kaas, oude kaas bitterballen, kaaskoekjes met oude kaas of een salade met oude kaas er doorheen zijn slechts enkele voorbeelden.

Varianten en andere soorten van oude kaas zijn: Oude kaas (stuk), oude kaas (plakken), de Zaanse Hoeve oude kaas, Rotterdamsche Oude, Beemster oude kaas, Maaslander oude kaas, Zaanlander oude kaas, geraspte oude kaas, plakken oude kaas en blokjes oude kaas.

Ongeopend is oude kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze oude kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast4 tot 5 uur
In de koelkast (geopend)2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is oude kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum oude kaas

Op oude kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je oude kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de oude kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet oude kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de oude kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je oude kaas het beste bewaren?

Om oude kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je oude kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt oude kaas in het midden van de koelkast.

Oude kaas kun je het beste goed verpakt in een kaasdoos bewaren. Je doet dit in het midden van de koelkast. Oude kaas hoeft namelijk niet heel koud bewaard te worden. Daardoor volstaat het om oude kaas in het midden van de koelkast te leggen.

Oude kaas in de koelkast bewaren

Je bewaart oude kaas het beste in de originele verpakking. Als je die hebt weggegooid, dan kun je de oude kaas het beste in kaaspapier of huishoudfolie bewaren. Zo voorkom je dat de kaas gaat zweten.

Bewaaradvies oude kaas:

 • Geopend ongeveer 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de oude kaas in het midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor oude kaas het beste.
 • Bewaar oude kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de oude kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je oude kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Oude kaas kun je wel invriezen.

Je kunt oude kaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je oude kaas invriezen

Hoe weet je of oude kaas niet meer goed is?

Als de oude kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of oude kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Oude kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Oude kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de oude kaas? Dan kun je oude kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de oude kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de oude kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de oude kaas.
  Normaal heeft oude kaas een donkere kleur. De kleur varieert van donkergeel in het midden tot bijna bruin bij de randen. Ook kunnen er witte puntjes op oude kaas zitten. Geen nood; dit betekent niet dat de oude kaas niet meer goed is. Dit is zout wat op de kaas zit en door het rijpen beter zichtbaar wordt. Zo moet de oude kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Oude kaas er uit als het niet meer goed is? Oude kaas gaat schimmelen als die niet meer houdbaar is. Ook droogt de kaas helemaal uit. Je kunt bij oude kaas de schimmel overigens wegsnijden. Je moet de schimmel dan wel ruim wegsnijden (minstens een centimeter eromheen).
 4. Ruikt de oude kaas vreemd?
  Oude kaas gaat stinken als die niet meer houdbaar is. De oude kaas krijgt dan een bedorven geur die een beetje lijkt op melk die niet meer goed is.
 5. Proeven of oude kaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt oude kaas hartig en rijp. Oude kaas heeft rijke tonen en diepe smaken. Bovendien is oude kaas wat zouter dan jonge kaas.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de oude kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Oude kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je oude kaas buiten de koelkast bewaren?

Oude kaas kun je ongeveer 4 tot 5 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips oude kaas bewaren

 1. Bewaar oude kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Oude kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de oude kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je oude kaas in het midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de oude kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je oude kaas over de datum eten?

Ja, op oude kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de oude kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je oude kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de oude kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb oude kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je oude kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de oude kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je oude kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je oude kaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, oude kaas kun je veilig eten als je zwanger bent. Dit komt doordat oude, harde kazen een hoge zuurgraad hebben. Door deze zuurgraad krijgt de listeriabacterie geen gelegenheid om te groeien in oude kaas.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Oude kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Oude kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor oude kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *