Categorieën
Kaas

Old Amsterdam bewaren

Hoe lang is Old Amsterdam houdbaar? Op old amsterdam vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je old amsterdam kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de old amsterdam open? Dan is de old amsterdam minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de old amsterdam nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt old amsterdam vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van old amsterdam : acht maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je old amsterdam invriezen: ja
Old Amsterdam bewaren

Hoe lang is old amsterdam houdbaar?

Old Amsterdam wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer acht maanden rijpen. Het is een harde kaas.

In 1985 werd Old Amsterdam kaas bedacht door Westland Kaasspecialiteiten uit Huizen. Daar wordt Old Amsterdam kaas ook gemaakt. De kaas komt dus niet echt uit Amsterdam. Daarnaast is het ook geen “oude kaas”. Oude kaas moet namelijk officieel 18 maanden rijpen. De kaas is wereldwijd populair en wordt ook veel door toeristen in Amsterdam gekocht.

Old Amsterdam wordt gemaakt met een snel rijpend zuursel. Daardoor wordt de smaak van oude kaas nagebootst. De kaas hoeft echter maar 8 maanden te rijpen, terwijl oude kaas bijna een jaar langer rijpt.

Old Amsterdam kaasburger, Old Amsterdam smelt tosti, borrelplank met Old Amsterdam, Old Amsterdam burger en Old Amsterdam kaassoep.

Varianten en andere soorten van old amsterdam zijn: Old Amsterdam Original, Old Amsterdam Classic, Old Amsterdam Tasty Grill Sweet Chili, Old Amsterdam belegen, Old Amsterdam Crème, Old Amsterdam geraspte kaas, Old Amsterdam borrelblokjes, Old Amsterdam schuitje, Old Amsterdam verse roomkaas, Old Amsterdam bitterballen, Old Amsterdam Kroketten en Old Amsterdam KaasTengels.

Ongeopend is old amsterdam houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze old amsterdam (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 3 uur
In de koelkast (geopend)2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)8 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is old amsterdam houdbaar

Houdbaarheidsdatum old amsterdam

Op old amsterdam staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je old amsterdam ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de old amsterdam nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet old amsterdam niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de old amsterdam uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je old amsterdam het beste bewaren?

Om old amsterdam zo lang mogelijk goed te houden bewaar je old amsterdam in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt old amsterdam in de groentelade van de koelkast.

Volgens Old Amsterdam zelf kun je de kaas het beste in de groentelade bewaren. Als de verpakking van Old Amsterdam nog dicht zit, kun je de kaas het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je Old Amsterdam kaas geopend? Dan bewaar je het in de groentela in wrapvetvrij papier of perkamentpapier.

Old Amsterdam in de koelkast bewaren

Je kunt Old Amsterdam het beste bewaren in bakpapier, vetvrijpapier of speciaal kaaspapier.

Bewaaradvies old amsterdam:

 • Geopend ongeveer 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de old amsterdam in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor old amsterdam het beste.
 • Bewaar old amsterdam het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de old amsterdam zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je old amsterdam invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Old Amsterdam kun je wel invriezen.

Je kunt old amsterdam 8 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je old amsterdam invriezen

Hoe weet je of old amsterdam niet meer goed is?

Als de old amsterdam bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of old amsterdam niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Old Amsterdam. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Old Amsterdam dan weg. Staat er een THT-datum op de old amsterdam? Dan kun je old amsterdam mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de old amsterdam.
  Als de verpakking kapot is, is de old amsterdam minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de old amsterdam.
  Old Amsterdam heeft een donkergele kleur. Aan de randen bij de korst heeft Old Amsterdam een nog donkerdere, haast oranje kleur. De korst van Old Amsterdam is traditioneel zwart. Zo moet de old amsterdam er dus uitzien. Maar hoe ziet Old Amsterdam er uit als het niet meer goed is? Old Amsterdam droogt uit als het niet meer goed is. Ook kan de kaas gaan zweten. Uiteindelijk komt er schimmel op de Old Amsterdam kaas en moet je de kaas weggooien.
 4. Ruikt de old amsterdam vreemd?
  Old Amsterdam krijgt een vieze, penetrante geur als deze niet meer houdbaar is.
 5. Proeven of old amsterdam niet meer goed is.
  Normaal smaakt Old Amsterdam een beetje naar oude kaas. Old Amsterdam heeft een lichtzoete, maar hartige smaak. De smaak is mild en daardoor ook geschikt voor mensen die niet heel gek zijn op kaas maar toch een keer oude kaas willen proberen.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de old amsterdam nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Old Amsterdam goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je old amsterdam buiten de koelkast bewaren?

Old Amsterdam kun je ongeveer 2 tot 3 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips old amsterdam bewaren

 1. Bewaar old amsterdam op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Old Amsterdam is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de old amsterdam op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je old amsterdam in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de old amsterdam zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je old amsterdam over de datum eten?

Ja, op old amsterdam staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de old amsterdam en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je old amsterdam niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de old amsterdam nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb old amsterdam over de datum gegeten, wat nu?

Heb je old amsterdam gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de old amsterdam een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je old amsterdam over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je old amsterdam bewaren als je zwanger bent?

Old Amsterdam wordt gemaakt van gepasteuriseerde koeienmelk. Dit betekent dat je Old Amsterdam veilig kunt eten als je zwanger bent omdat de kaas verwarmd is. Je kunt dit op de verpakking van Old Amsterdam controleren. Ook kun je het aan de kaasboer vragen.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Old Amsterdam met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Old Amsterdam dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor old amsterdam waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *