Categorieën
Kaas

Mozzarella bewaren

Hoe lang is Mozzarella houdbaar? Op mozzarella vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je mozzarella kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de mozzarella open? Dan is de mozzarella minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de mozzarella nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: buffelmelk.
 • Waar komt mozzarella vandaan: Italië.
 • Rijpingstijd van mozzarella : 1 dag.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je mozzarella invriezen: nee
Mozzarella bewaren

Hoe lang is mozzarella houdbaar?

Mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk en moet ongeveer 1 dag rijpen. Het is een zachte kaas.

De allereerste keer dat er over mozzarella gesproken werd dateert al uit de 12e eeuw. Toen werd er geschreven dat in een Italiaans klooster een pizza met “mozza” was gemaakt. Mozzarella stond ook in 1570 in een Italiaans kookboek. Toen werd mozzarella omschreven als “melkroom, verse boter, ricotta, verse mozzarella en melk”.

Mozzarella wordt traditioneel gemaakt van buffelmelk van de Italiaanse mediterane buffel. In Nederland is vaak ook mozzarella van koeienmelk te vinden. In officiële stukken van de Mozzarella di Bufala vereninging staat dat je mozzarella op de volgende manier maakt: “De kaasmaker kneedt het met zijn handen, zoals een bakker die brood maakt, totdat hij een gladde, glanzende pasta verkrijgt, waarvan hij een streng eruit trekt en afsnijdt, waardoor de individuele mozzarella ontstaat.”.

Mozzarella wordt gebruikt in duizenden gerechten. Je kent mozzarella ongetwijfeld van op de pizza, door de salade Caprese of met tomaat en balsamico azijn. Daarnaast wordt mozzarella ook gebruikt op lasagne, op ovenschotels, op pasta, bij kip Caprese of op een tosti. Het is een prachtige kaas om mee te experimenteren in gerechten.

Varianten en andere soorten van mozzarella zijn: Italiaanse mozzarella, mozzarella basilicum, buffelmozzarella, Galbani mozzarella, mozzarella mini, mozzarella maxi, Mozzarella di bufala campana en biologische buffelmozzarella.

Ongeopend is mozzarella houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze mozzarella (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is mozzarella houdbaar

Houdbaarheidsdatum mozzarella

Op mozzarella staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je mozzarella ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de mozzarella nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet mozzarella niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de mozzarella uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je mozzarella het beste bewaren?

Om mozzarella zo lang mogelijk goed te houden bewaar je mozzarella in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt mozzarella in het midden van de koelkast.

Bewaar mozzarella in het midden van je koelkast bij een constante temperatuur. Mozzarella kun je het beste niet in de koelkast deur of de groentelade bewaren. Daar zijn de omstandigheden minder goed voor mozzarella.

Mozzarella in de koelkast bewaren

Als mozzarella nog dicht zit, kun je deze natuurlijk het beste in de originele verpakking bewaren. Als je een bolletje mozzarella geopend wilt bewaren, kan dit ook. Je bewaart mozzarella die open is in een bakje water in de koelkast. Je moet het water waarin je mozzarella bewaart wel regelmatig verversen. Het water wordt namelijk troebel.

Bewaaradvies mozzarella:

 • Geopend ongeveer 2 dagen houdbaar.
 • Bewaar de mozzarella in het midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor mozzarella het beste.
 • Bewaar mozzarella het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de mozzarella zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je mozzarella invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Mozzarella kun je niet invriezen.

Je kunt mozzarella niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je mozzarella invriezen

Hoe weet je of mozzarella niet meer goed is?

Als de mozzarella bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of mozzarella niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Mozzarella. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Mozzarella dan weg. Staat er een THT-datum op de mozzarella? Dan kun je mozzarella mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de mozzarella.
  Als de verpakking kapot is, is de mozzarella minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de mozzarella.
  Mozzarella heeft een witte kleur. Als mozzarella gemaakt is van koemelk is mozzarella vaak wat geler van kleur. Mozzarella van buffelmelk heeft een stralend witte kleur. Daarnaast heeft mozzarella een zachte textuur. Zo moet de mozzarella er dus uitzien. Maar hoe ziet Mozzarella er uit als het niet meer goed is? Mozzarella wordt hard als deze niet meer houdbaar is. Ook kan mozzarella uiteindelijk gaan schimmelen en korrelig worden. Overigens zijn mozzarella-sticks en gerookte mozzarella veel langer houdbaar dan verse mozzarella.
 4. Ruikt de mozzarella vreemd?
  Mozzarella krijgt een zure geur als deze niet meer goed is. Deze geur lijkt een beetje op zure en bedorven melk. Ook als de mozzarella stinkt, moet je hem weggooien.
 5. Proeven of mozzarella niet meer goed is.
  Normaal is mozzarella lekker romig en mild. Het heeft een zachte textuur en een vrij neutrale smaak. Echte buffelmozzarella smelt bijna op je tong. Koemelk mozzarella uit de supermarkt is ietsje harder en smaakt wat meer naar melk.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de mozzarella nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Mozzarella goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je mozzarella buiten de koelkast bewaren?

Mozzarella kun je ongeveer 1 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips mozzarella bewaren

 1. Bewaar mozzarella op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Mozzarella is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de mozzarella op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je mozzarella in het midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de mozzarella zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je mozzarella over de datum eten?

Ja, op mozzarella staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de mozzarella en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je mozzarella niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de mozzarella nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb mozzarella over de datum gegeten, wat nu?

Heb je mozzarella gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de mozzarella een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je mozzarella over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je mozzarella bewaren als je zwanger bent?

Ja, zowel buffelmozzarella als mozzarella van koemelk wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Je kunt dit controleren door op de verpakking te kijken. Daar staat als het goed is “gemaakt van gepasteuriseerde melk”. Zeker wanneer je in het buitenland bent is het goed om dit even te controleren.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Mozzarella met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Mozzarella dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor mozzarella waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *