Categorieën
Kaas

Manchego bewaren

Hoe lang is Manchego houdbaar? Op manchego vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je manchego kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de manchego open? Dan is de manchego minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de manchego nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: schapenmelk.
 • Waar komt manchego vandaan: Spanje.
 • Rijpingstijd van manchego : een maand tot 2 jaar.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je manchego invriezen: ja
Manchego bewaren

Hoe lang is manchego houdbaar?

Manchego wordt gemaakt van schapenmelk en moet ongeveer een maand tot 2 jaar rijpen. Het is een harde kaas.

Manchego kaas, of op z’n Spaans “Queso Manchego”, wordt gemaakt in de regio La Mancha is Spanje. Het wordt gemaakt van de melk van schapen van het Manchega ras. Dit verklaart natuurlijk ook meteen de naam van de kaas.

De rijping van de manchego kaas bepaalt de smaak en de textuur van de kaas. Er zijn grofweg vier soorten manchego: Fresco (2 weken rijping), Semicurardo (3 weken tot 3 maanden), Curado (3 tot 6 maanden) en tenslotte Viejo (1 à 2 jaar gerijpt). Het kan zowel van gepasteuriseerde als van rauwe schapenmelk gemaakt worden.

Je vindt Manchego kaas bijna altijd op een Spaans kaasplankje. Deze iconische kaas ontbreekt bovendien zelden bij tapas. Daarnaast kun je manchego gebruiken in een Spaanse ovenschotel, een aardappeltortilla met manchego, door een pipirrana salade of bij geroosterde rode pepers.

Varianten en andere soorten van manchego zijn: Queso Manchego BOB, Manchego PDO, Manchego Reserve, Manchego 50 plus en Manchego Spaanse schapenkaas.

Ongeopend is manchego houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze manchego (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast4 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 4 weken dagen
In de vriezer (gesloten)6 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is manchego houdbaar

Houdbaarheidsdatum manchego

Op manchego staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je manchego ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de manchego nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet manchego niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de manchego uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je manchego het beste bewaren?

Om manchego zo lang mogelijk goed te houden bewaar je manchego in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt manchego onderin de koelkast.

Manchego kun je het beste onderin de koelkast bewaren. Dit kan zijn op de onderste schappen of in een speciale kaaslade van de koelkast. De fabrikant van Manchego kaas geeft aan dat de ideale temperatuur om manchego te bewaren tussen de 5 en 10 graden Celsius ligt. Daarnaast kun je manchego het beste bewaren bij een vochtgraad van tussen de 85% en 90%. Vandaar dat je manchego ook goed onder een vochtige doek kunt bewaren.

Manchego in de koelkast bewaren

Je kunt Manchego kaas op verschillende manieren bewaren. Als je manchego op de markt hebt gekocht, of bij de kaasboer, dan zit er vaak speciaal kaaspapier omheen. Dit is perfect om manchego in te bewaren. Daarnaast kun je manchego kaas bewaren in huishoudfolie of in een bakje met een vochtige theedoek eroverheen.

Bewaaradvies manchego:

 • Geopend ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar.
 • Bewaar de manchego onderin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor manchego het beste.
 • Bewaar manchego het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de manchego zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je manchego invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Manchego kun je wel invriezen.

Je kunt manchego 6 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je manchego invriezen

Hoe weet je of manchego niet meer goed is?

Als de manchego bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of manchego niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Manchego. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Manchego dan weg. Staat er een THT-datum op de manchego? Dan kun je manchego mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de manchego.
  Als de verpakking kapot is, is de manchego minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de manchego.
  Manchego heeft een typisch uiterlijk. Daardoor is Manchego kaas eenvoudig te onderscheiden van andere kazen. De korst heeft namelijk een soort kruisjes-motief of een visgraatmotief. Deze is vaak een beetje grijs tot zwart. Je kunt de korst van Manchego kaas overigens niet eten. De binnenkant van manchego kaas heeft een beetje een ivoorkleur. Meestal zitten er ook kleine gaatjes in de manchego kaas. Richting de korst kan de kaas wat donkerder (vaak geel) worden. Zo moet de manchego er dus uitzien. Maar hoe ziet Manchego er uit als het niet meer goed is? Bij Manchego kaas kun je goed zien of de kaas niet meer houdbaar is. De kaas gaat dan namelijk schimmelen. Je herkent schimmel bij bedorven manchego kaas aan blauwe, witte of zwarte schimmelplekken op de manchego.
 4. Ruikt de manchego vreemd?
  Ook de geur is een goede indicator om te vertellen of manchego kaas niet meer houdbaar is. Je kunt manchego niet meer eten als er een hele zure geur vanaf komt. Ook als manchego een andere vieze geur heeft, moet je de kaas weggooien. Manchego hoort een beetje hartig en scherp te ruiken.
 5. Proeven of manchego niet meer goed is.
  Normaal smaakt manchego zoutig en hartig. Daarnaast kan de smaak een beetje pittig zijn. Daarnaast zitten er zoete smaken in manchego. Het is dus een echte veelzijdige kaas.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de manchego nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Manchego goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je manchego buiten de koelkast bewaren?

Manchego kun je ongeveer 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips manchego bewaren

 1. Bewaar manchego op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Manchego is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de manchego op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je manchego onderin legt. Daar is de temperatuur het beste om de manchego zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je manchego over de datum eten?

Ja, op manchego staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de manchego en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je manchego niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de manchego nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb manchego over de datum gegeten, wat nu?

Heb je manchego gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de manchego een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je manchego over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je manchego bewaren als je zwanger bent?

Ja, omdat de zuurgraad in manchego kaas heel hoog is, kun je manchego veilig eten tijdens de zwangerschap. Zorg er wel voor dat je voor een harde manchego kaas kiest.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Manchego met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Manchego dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor manchego waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *