Categorieën
Kaas

La Vache qui rit bewaren

Hoe lang is La Vache qui rit houdbaar? Op La Vache qui rit vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je La Vache qui rit kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de La Vache qui rit open? Dan is de La Vache qui rit minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de La Vache qui rit nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt La Vache qui rit vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van La Vache qui rit : 0 dagen.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je La Vache qui rit invriezen: nee
La Vache qui rit bewaren

Hoe lang is La Vache qui rit houdbaar?

La Vache qui rit wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 0 dagen rijpen. Het is een verse kaas.

La Vache qui rit is ontstaan in 1921 in het dorpje Orgelet in Frankrijk. In het begin zaten de kleine kaasjes verpakt in een gietijzeren trommel. Tegenwoordig zit het in een ronde kartonnen verpakking. La Vache qui rit is nu verkrijgbaar in meer dan 120 landen over de hele wereld.

La Vache qui rit wordt gemaakt volgens het traditionele recept dat al uit 1921 stamt. In de meeste landen heet de kaas anders. Vaak is de naam van de kaas de vertaling van “de lachende koe” maar dan in de taal van het land waar het verkocht wordt. In Nederland en België staat het wel in het Frans op de verpakking.

La Vache qui rit wordt meestal op brood of op een cracker gegeten. Maar laten we het maar gewoon toegeven: ook wij houden ervan om stiekem een puntje La Vache qui rit zo op te eten. Ook wordt La Vache qui rit gebruikt om te dippen.

Varianten en andere soorten van La Vache qui rit zijn: La bonne Vache, La Vache qui rit dippers, La Vache qui rit puntjes mix en La Vache qui rit mini cubes.

Ongeopend is La Vache qui rit houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze La Vache qui rit (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 à 2 uur
In de koelkast (geopend)1 week dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is La Vache qui rit houdbaar

Houdbaarheidsdatum La Vache qui rit

Op La Vache qui rit staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je La Vache qui rit ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de La Vache qui rit nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet La Vache qui rit niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de La Vache qui rit uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je La Vache qui rit het beste bewaren?

Om La Vache qui rit zo lang mogelijk goed te houden bewaar je La Vache qui rit in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt La Vache qui rit bovenin de koelkast.

La Vache qui rit bewaar je bovenin de koelkast. De houdbaarheid van La Vache qui rit blijft het langst als je de kaas bovenin, bij een constante temperatuur, bewaart.

La Vache qui rit in de koelkast bewaren

La Vache qui rit bewaar je het beste in de originele verpakking. De kaasjes zitten in een kartonnen ronde doos en zijn per stuk in aluminiumfolie verpakt. Daardoor is La Vache qui rit goed te bewaren. Gebruik je maar een half kaasje? Verpak hem dan goed en bewaar het halve stukje hooguit een dag.

Bewaaradvies La Vache qui rit:

 • Geopend ongeveer 1 week houdbaar.
 • Bewaar de La Vache qui rit bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor La Vache qui rit het beste.
 • Bewaar La Vache qui rit het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de La Vache qui rit zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je La Vache qui rit invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. La Vache qui rit kun je niet invriezen.

Je kunt La Vache qui rit niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je La Vache qui rit invriezen

Hoe weet je of La Vache qui rit niet meer goed is?

Als de La Vache qui rit bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of La Vache qui rit niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de La Vache qui rit. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de La Vache qui rit dan weg. Staat er een THT-datum op de La Vache qui rit? Dan kun je La Vache qui rit mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de La Vache qui rit.
  Als de verpakking kapot is, is de La Vache qui rit minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de La Vache qui rit.
  La Vache Qui rit kaasjes zijn wit tot beige van kleur. Daarnaast ziet de La Vache qui rit er romig en smeuig uit. Zo moet de La Vache qui rit er dus uitzien. Maar hoe ziet La Vache qui rit er uit als het niet meer goed is? Als La Vache qui rit niet mer goed is wordt deze korrelig. De La Vache qui rit kaas is dan niet meer goed smeerbaar. Uiteindelijk kan La Vache qui rit zelfs gaan schimmelen.
 4. Ruikt de La Vache qui rit vreemd?
  Als er een vieze, onaangename geur van de La Vache qui rit kaas afkomt, moet je hem weggooien. Normaal zit er niet veel geur aan de La Vache qui rit kaas. Een zure geur wijst erop dat de La Vache qui rit niet meer houdbaar is.
 5. Proeven of La Vache qui rit niet meer goed is.
  Normaal smaakt La Vache qui rit romig, zacht, mild en een lichtzout. Daarnaast zitten er subtiele unami smaken in La Vache qui rit die niet te overheersend zijn.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de La Vache qui rit nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft La Vache qui rit goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je La Vache qui rit buiten de koelkast bewaren?

La Vache qui rit kun je ongeveer 1 à 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips La Vache qui rit bewaren

 1. Bewaar La Vache qui rit op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. La Vache qui rit is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de La Vache qui rit op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je La Vache qui rit bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de La Vache qui rit zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je La Vache qui rit over de datum eten?

Ja, op La Vache qui rit staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de La Vache qui rit en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je La Vache qui rit niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de La Vache qui rit nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb La Vache qui rit over de datum gegeten, wat nu?

Heb je La Vache qui rit gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de La Vache qui rit een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je La Vache qui rit over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je La Vache qui rit bewaren als je zwanger bent?

La Vache gui rit gebruikt alleen gepasteuriseerde melk bij de bereiding van de kaas. Daardoor zijn de kleine kaasjes met de koe erop veilig te eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van La Vache qui rit met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de La Vache qui rit dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor La Vache qui rit waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *