Categorieën
Kaas

Jonge kaas bewaren

Hoe lang is Jonge kaas houdbaar? Op jonge kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je jonge kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de jonge kaas open? Dan is de jonge kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de jonge kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt jonge kaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van jonge kaas : enkele weken tot een paar maand.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je jonge kaas invriezen: ja
Jonge kaas bewaren

Hoe lang is jonge kaas houdbaar?

Jonge kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer enkele weken tot een paar maand rijpen. Het is een half harde kaas.

Jonge kaas is kaas die niet zo lang gerijpt wordt. Het is waarschijnlijk één van de eerste kazen die gemaakt werd. In Nederland werd in al heel lang geleden kaas gemaakt. Ook jonge kaas bestaat dus al heel lang in ons land.

Jonge kaas wordt gemaakt door kaas niet te lang te laten rijpen. Hoe langer kaas rijpt, hoe meer smaak deze krijgt en hoe harder de textuur wordt. Omdat de kaas minder lang hoeft te rijpen is jonge kaas ook goedkoper dan oude oude kaas.

Je kunt jonge kaas voor vanalles gebruiken. Van een broodje kaas, een broodje gezond, een tosti, een omelet, je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen of je kunt jonge kaas ervoor gebruiken.

Varianten en andere soorten van jonge kaas zijn: Goudse jonge kaas, Zaanse Hoeve jonge kaas, Biologische jonge kaas, plakken jonge kaas, een stuk jonge kaas, baby jonge kaas, jonge komijnen kaas en jonge kaas van de markt.

Ongeopend is jonge kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze jonge kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)1 week dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is jonge kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum jonge kaas

Op jonge kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je jonge kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de jonge kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet jonge kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de jonge kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je jonge kaas het beste bewaren?

Om jonge kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je jonge kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt jonge kaas in het midden van de koelkast.

Jonge kaas hoeft niet heel koud bewaard te worden. Natuurlijk bewaar je jonge kaas wel in de koelkast, maar het is niet nodig om het op de koudste plek in de koelkast te bewaren. Bewaar jonge kaas altijd wél in een luchtdichte verpakking.

Jonge kaas in de koelkast bewaren

Bewaar jonge kaas goed verpakt in de koelkast. Je kunt dit het beste in de originele verpakking doen, of in een luchtdichte verpakking. Er zijn verschillende luchtdichte kaasbakjes waar je jonge kaas in kunt bewaren.

Bewaaradvies jonge kaas:

 • Geopend ongeveer 1 week houdbaar.
 • Bewaar de jonge kaas in het midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor jonge kaas het beste.
 • Bewaar jonge kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de jonge kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je jonge kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Jonge kaas kun je wel invriezen.

Je kunt jonge kaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je jonge kaas invriezen

Hoe weet je of jonge kaas niet meer goed is?

Als de jonge kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of jonge kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Jonge kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Jonge kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de jonge kaas? Dan kun je jonge kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de jonge kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de jonge kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de jonge kaas.
  Normaal heeft jonge kaas een lichtgele kleur. Aan de randen kan de jonge kaas wat donkerder zijn. De korst waarin de kaas verpakt is, is meestal oranje. De textuur van de kaas is zacht en romig. Zo moet de jonge kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Jonge kaas er uit als het niet meer goed is? Jonge kaas droogt uit en gaat schimmelen als deze niet meer goed is. De schimmel is groen van kleur. Soms zitten er ook witte puntjes of wit poeder op de jonge kaas. Dit zijn eiwitkristallen en deze kun je wel gewoon eten.
 4. Ruikt de jonge kaas vreemd?
  Jonge kaas krijgt een vieze, bedorven geur als deze niet meer goed is. Ook kan de jonge kaas zuur gaan ruiken als deze niet meer houdbaar is.
 5. Proeven of jonge kaas niet meer goed is.
  Normaal heeft jonge kaas een milde smaak. Dit komt doordat jonge kaas niet langt gerijpt heeft. Daardoor zitten er geen scherpe smaken in jonge kaas. Dat maakt de kaas ook zo geschikt voor kinderen. Bovendien is de kaas lekker romig en smeuig.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de jonge kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Jonge kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je jonge kaas buiten de koelkast bewaren?

Jonge kaas kun je ongeveer 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips jonge kaas bewaren

 1. Bewaar jonge kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Jonge kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de jonge kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je jonge kaas in het midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de jonge kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je jonge kaas over de datum eten?

Ja, op jonge kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de jonge kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je jonge kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de jonge kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb jonge kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je jonge kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de jonge kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je jonge kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je jonge kaas bewaren als je zwanger bent?

De meeste jonge kazen kun je veilig eten tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat jonge kaas (meestal) gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Dit staat op de verpakking van de jonge kaas.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Jonge kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Jonge kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor jonge kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *