Categorieën
Kaas

Jong belegen kaas bewaren

Hoe lang is Jong belegen kaas houdbaar? Op jong belegen kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je jong belegen kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de jong belegen kaas open? Dan is de jong belegen kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de jong belegen kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt jong belegen kaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van jong belegen kaas : 8 tot 10 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je jong belegen kaas invriezen: ja
Jong belegen kaas bewaren

Hoe lang is jong belegen kaas houdbaar?

Jong belegen kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 8 tot 10 weken rijpen. Het is een half harde kaas.

Het is niet duidelijk waar jong belegen kaas precies ontstaan is. Kaas in het algemeen wordt natuurlijk al eeuwen gegeten. De eerste kaas die gegeten werd, was waarschijnlijk jonge kaas. Daarna zal jong belegen kaas “ontdekt” zijn. Wij kunnen ons zo voorstellen dat ze vroeger hebben geprobeerd om kaas langer te laten rijpen om te kijken wat de smaak dan zou zijn.

Jong belegen kaas ontstaat wanneer je kaas iets langer dan een paar weken laat rijpen. Jong belegen kaas heeft daardoor iets meer smaak dan jonge kaas. De rijpingstijd van jonge kaas is maar een paar weken. Bij jong belegen kaas is dat tussen de 8 en 10 weken.

Jong belegen kaas wordt in Nederland veel gebruikt. Het is namelijk de ideale kaas voor “alledaags gebruik”. Dit komt doordat jong belegen kaas net iets meer smaak heeft dan jonge kaas, maar ook weer niet hele overheersend is. Daardoor wordt jong belegen kaas gebruikt op broodjes, in ovenschotels, op de pasta maar ook bijvoorbeeld op een zuurkoolschotel. Je kunt er echt alle kanten mee op.

Varianten en andere soorten van jong belegen kaas zijn: Zaanse Hoeve jong belegen kaas, Stuk jong belegen kaas, Goudse jong belegen kaas, biologische jong belegen kaas, Milner jong belegen kaas, jong belegen kaas van de boerderij of van de markt.

Ongeopend is jong belegen kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze jong belegen kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)1 week dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is jong belegen kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum jong belegen kaas

Op jong belegen kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je jong belegen kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de jong belegen kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet jong belegen kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de jong belegen kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je jong belegen kaas het beste bewaren?

Om jong belegen kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je jong belegen kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt jong belegen kaas in het midden van de koelkast.

Jong belegen kaas hoef je niet per sé heel koud te bewaren. Daardoor kun je jong belegen kaas prima in een kaasdoos in het midden van de koelkast bewaren. Zorg er altijd wel voor dat de jong belegen kaas goed verpakt is.

Jong belegen kaas in de koelkast bewaren

Bewaar jong belegen kaas in een gesloten verpakking in de koelkast. Dit kun je het beste doen in speciaal kaaspapier, huishoudfolie of in een speciale kaasbak. Dit zorgt ervoor dat de jong belegen kaas niet gaat zweten.

Bewaaradvies jong belegen kaas:

 • Geopend ongeveer 1 week houdbaar.
 • Bewaar de jong belegen kaas in het midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor jong belegen kaas het beste.
 • Bewaar jong belegen kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de jong belegen kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je jong belegen kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Jong belegen kaas kun je wel invriezen.

Je kunt jong belegen kaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je jong belegen kaas invriezen

Hoe weet je of jong belegen kaas niet meer goed is?

Als de jong belegen kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of jong belegen kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Jong belegen kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Jong belegen kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de jong belegen kaas? Dan kun je jong belegen kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de jong belegen kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de jong belegen kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de jong belegen kaas.
  Normaal heeft jong belegen kaas een lichtgele kleur. De korst is vaak oranje, maar dit hoeft niet per sé. Aan de randen (tegen de korst aan) is de kaas vaak wat donkerder van kleur. Ook kunnen er gaten in jong belegen kaas zitten. Zo moet de jong belegen kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Jong belegen kaas er uit als het niet meer goed is? Jong belegen kaas gaat schimmelen als deze bedorven is. De schimmel is groen van kleur. Als jong belegen kaas gaat schimmelen, moet je hem weggooien. Ook als de kaas uitgedroogd is, kun je de kaas beter weggooien.
 4. Ruikt de jong belegen kaas vreemd?
  Jong belegen kaas krijgt een vieze, onaangename geur als die niet meer goed is. Vaak krijgt jong belegen kaas die bedorven is een geur die lijkt op ammoniak of zure melk.
 5. Proeven of jong belegen kaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt jong belegen kaas romig en smeuig. Het heeft een mooie combinatie van textuur en zoete smaken. Het smaakt iets uitdagender dan jonge kaas.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de jong belegen kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Jong belegen kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je jong belegen kaas buiten de koelkast bewaren?

Jong belegen kaas kun je ongeveer 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips jong belegen kaas bewaren

 1. Bewaar jong belegen kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Jong belegen kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de jong belegen kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je jong belegen kaas in het midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de jong belegen kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je jong belegen kaas over de datum eten?

Ja, op jong belegen kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de jong belegen kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je jong belegen kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de jong belegen kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb jong belegen kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je jong belegen kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de jong belegen kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je jong belegen kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je jong belegen kaas bewaren als je zwanger bent?

Jong belegen kaas kun je bijna altijd veilig eten tijdens de zwangerschap. Op de verpakking van de kaas staat of de jong belegen kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Als dit het geval is, kun je deze veilig eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Jong belegen kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Jong belegen kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor jong belegen kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *