Categorieën
Kaas

Huttenkaas bewaren

Hoe lang is Huttenkaas houdbaar? Op huttenkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je huttenkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de huttenkaas open? Dan is de huttenkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de huttenkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt huttenkaas vandaan: Over de hele wereld.
 • Rijpingstijd van huttenkaas : 0 dagen.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je huttenkaas invriezen: nee
Huttenkaas bewaren

Hoe lang is huttenkaas houdbaar?

Huttenkaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 0 dagen rijpen. Het is een verse kaas.

huttenkase werd waarschijnlijk al in heel veel landen gemaakt. In Amerika wordt huttenkase, of cottage cheese zoals het daar heet, beschouwd als de eerste kaas die in de VS gemaakt werd.

Huttenkaas wordt gemaakt van de verse wrongel van koemelk. De wrongel wordt losgeroerd en afgespoeld. Zo ontstaan de kleine korrelige stukjes die zo typerend zijn voor huttenkase.

Huttenkase, of Cottage Cheese, wordt gebruikt door verschillende gerechten. Het wordt vaak gebruikt door salades of als gezonde variant van melk, kwark of mayonaise. Daarnaast is huttenkase heerlijk op pannekoeken, op de croissant of bij de appeltaart in plaats van slagroom.

Varianten en andere soorten van huttenkaas zijn: Cottage cheese, Huttenkase Nature, zelfgemaakte huttenkase, cottage cheese light en Danone huttenkase.

Ongeopend is huttenkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze huttenkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is huttenkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum huttenkaas

Op huttenkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je huttenkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de huttenkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet huttenkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de huttenkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je huttenkaas het beste bewaren?

Om huttenkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je huttenkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt huttenkaas bovenin de koelkast.

Huttenkase bewaar je op het bovenste schap in je koelkast. Zet de huttenkase een beetje achterin, zodat de temperatuur zo constant mogelijk blijft.

Huttenkaas in de koelkast bewaren

Huttenkase bewaar je het beste in de originele verpakking. Dan blijft de huttenkase het langste houdbaar. Doe eventueel een stukje aluminiumfolie onder het plastic dekseltje. Gebruik altijd een schoon mes als je huttenkase gaat smeren.

Bewaaradvies huttenkaas:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de huttenkaas bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor huttenkaas het beste.
 • Bewaar huttenkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de huttenkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je huttenkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Huttenkaas kun je niet invriezen.

Je kunt huttenkaas niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je huttenkaas invriezen

Hoe weet je of huttenkaas niet meer goed is?

Als de huttenkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of huttenkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Huttenkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Huttenkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de huttenkaas? Dan kun je huttenkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de huttenkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de huttenkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de huttenkaas.
  huttenkase is wit van kleur en ziet er een beetje korrelig uit. Het lijkt volgens ons qua structuur een beetje op eiersalade. Er zijn geen lelijke donkere plekken op de huttenkase te zien. Zo moet de huttenkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Huttenkaas er uit als het niet meer goed is? Huttenkase is van zichzelf al een beetje korrelig, dus dit wijst niet op bederf. Als de huttenkase echter gaat schimmelen of verkleuren, moet je hem weggooien. Ook als de huttenkase er slijmerig of waterig uitziet, is deze niet meer houdbaar.
 4. Ruikt de huttenkaas vreemd?
  Van huttenkase die niet meer goed is komt een hele vieze geur. Normaal heeft huttenkase een vrij neutrale geur. Huttenkase die over datum is, gaat zuur ruiken. Ook als de huttenkase een andere vieze geur heeft, gooi je hem weg.
 5. Proeven of huttenkaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt huttenkase fris en mild. Huttenkaas heeft een smaak die een beetje lijkt op zuivelproducten. Ook kan huttenkase een beetje zoutig zijn. De smaak van huttenkase is vrij neutraal.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de huttenkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Huttenkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je huttenkaas buiten de koelkast bewaren?

Huttenkaas kun je ongeveer 1 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips huttenkaas bewaren

 1. Bewaar huttenkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Huttenkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de huttenkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je huttenkaas bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de huttenkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je huttenkaas over de datum eten?

Ja, op huttenkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de huttenkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je huttenkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de huttenkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb huttenkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je huttenkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de huttenkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je huttenkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je huttenkaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, je kunt hüttenkäse gewoon veilig eten als je zwanger bent. Hüttenkäse wordt namelijk gemaakt van gepasteuriseerde melk en daardoor veilig te eten tijdens de zwangerschap.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Huttenkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Huttenkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor huttenkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *