Categorieën
Kaas

Heksenkaas bewaren

Hoe lang is Heksenkaas houdbaar? Op heksenkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je heksenkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de heksenkaas open? Dan is de heksenkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de heksenkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt heksenkaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van heksenkaas : 0 dagen.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je heksenkaas invriezen: nee
Heksenkaas bewaren

Hoe lang is heksenkaas houdbaar?

Heksenkaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 0 dagen rijpen. Het is een verse kaas.

Heksenkaas is bedacht in Nederland door groenteboer Dennis Voerman uit Haaksbergen. De naam Heksenkaas werd bedacht om in te spelen op Halloween. De heerlijke dipkaas bleek echter het hele jaar door populair en is nu niet meer weg te denken bij de borrel.

Het recept van traditionele heksenkaas is geheim. Je kunt heksenkaas echter ook eenvoudig zelf maken. Dit doe je door door kruidenkaas met mayonaise te mengen. Hier voeg je vervolgens peterselie, citroen, peper, zout en poedersuiker aan toe. Voila, je eenvoudige heksenkaas is klaar.

Heksenkaas kun je voor allerlei dingen gebruiken. Het is natuurlijk heerlijk op brood of op een toastje. Ook kun je er kleine dipstokjes (picos of grissini) in dippen. Daarnaast kun je met Heksenkaas als saus bij verschillende gerechten gebruiken. Champignons, asperges, door een salade, over de witlof of bij gevulde eieren met heksenkaas. Je kunt het zo gek niet verzinnen of “Heks’nkaas” past erbij.

Varianten en andere soorten van heksenkaas zijn: Heks’nkaas Origineel, Heks’nkaas Vegan, zelfgemaakte heksenkaas, Heksenkaas tomaat basilicum, Heksenkaas pesto oude kaas, heksenkaas mosterd dille, heksenkaas zoete chili, heksenkaas met harissa en heksenkaas voor op brood.

Ongeopend is heksenkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze heksenkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is heksenkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum heksenkaas

Op heksenkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je heksenkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de heksenkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet heksenkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de heksenkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je heksenkaas het beste bewaren?

Om heksenkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je heksenkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt heksenkaas bovenin de koelkast.

Bovenin de koelkast is de beste plaats om heksenkaas te bewaren. Bovenin de koelkast is er een constante temperatuur van rond de 7 graden Celsius. Dat is de ideale temperatuur voor heksenkaas.

Heksenkaas in de koelkast bewaren

Heksenkaas bewaar je in de originele verpakking. Doe het dekseltje weer goed op de heksenkaas. Heb je het dekseltje niet meer, schep de heksenkaas dan over in een bakje dat je luchtdicht kunt bewaren. Gebruik ook altijd een schoon mes als je heksenkaas gaat gebruiken. Heb je heksenkaas gebruikt om in te dippen? Dan is heksenkaas minder lang houdbaar.

Bewaaradvies heksenkaas:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de heksenkaas bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor heksenkaas het beste.
 • Bewaar heksenkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de heksenkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je heksenkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Heksenkaas kun je niet invriezen.

Je kunt heksenkaas niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je heksenkaas invriezen

Hoe weet je of heksenkaas niet meer goed is?

Als de heksenkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of heksenkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Heksenkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Heksenkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de heksenkaas? Dan kun je heksenkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de heksenkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de heksenkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de heksenkaas.
  Heksenkaas is wit tot lichtgroen. Daarnaast zijn er groene puntjes in de heksenkaas te zien van de kruiden die erin zitten. Zo moet de heksenkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Heksenkaas er uit als het niet meer goed is? Heksenkaas wordt papperig en waterig als die niet meer goed is. De Heksenkaas ziet er een beetje korrelig en vies uit.
 4. Ruikt de heksenkaas vreemd?
  Heksenkaas die niet meer goed is, gaat zuur ruiken. Er komt dan een vieze geur van de heksenkaas.
 5. Proeven of heksenkaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt heksenkaas romig en fris.Ook heeft het een zoete en licht pittige smaak.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de heksenkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Heksenkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je heksenkaas buiten de koelkast bewaren?

Heksenkaas kun je ongeveer 1 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips heksenkaas bewaren

 1. Bewaar heksenkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Heksenkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de heksenkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je heksenkaas bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de heksenkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je heksenkaas over de datum eten?

Ja, op heksenkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de heksenkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je heksenkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de heksenkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb heksenkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je heksenkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de heksenkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je heksenkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je heksenkaas bewaren als je zwanger bent?

Heksenkaas is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Dit betekent dus dat je het mag eten als je zwanger bent. Ben je in verwachting, dan mag je tijdens je zwangerschap gewoon genieten van Heksenkaas.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Heksenkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Heksenkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor heksenkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *