Categorieën
Kaas

Gruyère bewaren

Hoe lang is Gruyère houdbaar? Op Gruyère vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je Gruyère kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de Gruyère open? Dan is de Gruyère minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de Gruyère nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt Gruyère vandaan: Zwiserland.
 • Rijpingstijd van Gruyère : 5 tot 12 maand.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je Gruyère invriezen: ja
Gruyère bewaren

Hoe lang is Gruyère houdbaar?

Gruyère wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 5 tot 12 maand rijpen. Het is een harde kaas.

Gruyère kaas is een hele populaire kaas. Sinds 2001 is de kaas beschermd in Europa. Gruyère lijkt qua smaak een beetje op Comté kaas en Beaufort. Dit zijn dan ook goede alternatieven voor Gruyère. De kaas wordt vaak gebruikt in quiches of op het brood in uiensoep.

Gruyère kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Wat Gruyère kaas echt uniek maakt is de manier van rijpen. Dit gebeurt op houten planken in een vochtige omgeving. “Gewone” Gruyère kaas wordt meestal tussen de 5 en 10 maanden gerijpt. Als de Gruyère meer dan 10 maanden heeft gerijpt krijgt deze de naam “Reserve”. Als Gruyère uit het Zwitserse kanton Fribourg komt en minstens 14 maanden gerijpt is krijgt de kaas de naam “Le Gruyère Premier Cru”.

Gruyère is een populaire kaas in veel keukens. Dit komt doordat de kaas een ideale smaak heeft in gerechten. Het geeft namelijk wel een lekkere kaas smaak, maar is niet overheersend. Gruyère kaas is niet voor niets de traditionele kaas die gebruikt wordt op uiensoep. Ook op een croque monsieur (Franse tosti), bovenop een “Le Tourin” (Franse knoflooksoep) en door pasta’s en salades wordt Gruyère gebruikt.

Varianten en andere soorten van Gruyère zijn: Zwitserse Gruyère, Franse Gruyère, geraspte Gruyère, Gruyère harde kaas, Gruyère kaasfondue kaas, Le Gruyère AOP Premier Cru en Le Gruyère Switzerland AOC Alpage.

Ongeopend is Gruyère houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze Gruyère (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 3 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is Gruyère houdbaar

Houdbaarheidsdatum Gruyère

Op Gruyère staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je Gruyère ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de Gruyère nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet Gruyère niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de Gruyère uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je Gruyère het beste bewaren?

Om Gruyère zo lang mogelijk goed te houden bewaar je Gruyère in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt Gruyère in de groentelade van de koelkast.

Gruyère kaas kun je het beste in de groentela van de koelkast bewaren. Daar is het vochtgehalte ideaal voor Gruyère.

Gruyère in de koelkast bewaren

Je kunt Gruyère kaas het beste bewaren in de originele verpakking. Heb je deze niet meer? Dan kun je de kaas in vetvrij papier doen, of in huishoudfolie. Ook bakpapier is geschikt om Gruyère in te bewaren, maar kan wat lastiger zijn om te vouwen.

Bewaaradvies Gruyère:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de Gruyère in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor Gruyère het beste.
 • Bewaar Gruyère het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de Gruyère zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je Gruyère invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Gruyère kun je wel invriezen.

Je kunt Gruyère 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je Gruyère invriezen

Hoe weet je of Gruyère niet meer goed is?

Als de Gruyère bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of Gruyère niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Gruyère. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Gruyère dan weg. Staat er een THT-datum op de Gruyère? Dan kun je Gruyère mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de Gruyère.
  Als de verpakking kapot is, is de Gruyère minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de Gruyère.
  Gruyère kaas is lichtgeel tot beige van kleur. De randen van Gruyère kaas zijn donkerder (van donkergeel tot groen). Ook kunnen er gaten in Gruyère kaas zitten. Bovendien staat op de korst van Gruyère kaas vaak een logo gedrukt. Zo moet de Gruyère er dus uitzien. Maar hoe ziet Gruyère er uit als het niet meer goed is? Gruyère kaas wordt heel hard als deze niet meer goed is. Ook kan er schimmel op de Gruyère kaas groeien.
 4. Ruikt de Gruyère vreemd?
  Normaal ruikt Gruyère een beetje zoet en nootachtig. Als er een vieze geur van de Gruyère afkomt, is deze niet meer houdbaar. Ook een sterke of zure geur kan er op wijzen dat de Gruyère bedorven is.
 5. Proeven of Gruyère niet meer goed is.
  Normaal heeft Gruyère een subtiele smaak van noten. Daarnaast moet de kaas lekker romig zijn. Ook kan de kaas een beetje zout zijn. Hoe ouder de Gruyère kaas is, hoe scherper de smaken worden.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de Gruyère nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Gruyère goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je Gruyère buiten de koelkast bewaren?

Gruyère kun je ongeveer 2 tot 3 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips Gruyère bewaren

 1. Bewaar Gruyère op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Gruyère is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de Gruyère op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je Gruyère in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de Gruyère zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je Gruyère over de datum eten?

Ja, op Gruyère staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de Gruyère en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je Gruyère niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de Gruyère nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb Gruyère over de datum gegeten, wat nu?

Heb je Gruyère gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de Gruyère een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je Gruyère over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je Gruyère bewaren als je zwanger bent?

Nee, Gruyère kaas is meestal niet gepasteuriseerd. Dit betekent dat je Gruyère kaas niet mag eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Gruyère met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Gruyère dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor Gruyère waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *