Categorieën
Kaas

Graskaas bewaren

Hoe lang is Graskaas houdbaar? Op graskaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je graskaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de graskaas open? Dan is de graskaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de graskaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt graskaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van graskaas : 4 tot 6 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je graskaas invriezen: ja
Graskaas bewaren

Hoe lang is graskaas houdbaar?

Graskaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 4 tot 6 weken rijpen. Het is een half harde kaas.

Al in 1821 wordt er in de geschiedenisboeken melding gemaakt van graskaas. Sinds 1892 staat graskaas officieel in het woordenboek. Hoewel graskaas vanaf het jaar 1900 aan populariteit verloor, is graskaas tegenwoordig weer helemaal “booming”. In 1997 begonnen supermarkten en kaaswinkels graskaas te herintroduceren als een “premium kaas”. Sindsdien wordt graskaas weer veel vaker gegeten.

Graskaas wordt gemaakt van de melk van koeien die ze geven als ze na de winter net weer in de wei mogen grazen. De koeien eten dan vers gras wat zorgt voor een andere smaak van de melk. Hier krijgt graskaas zijn typische romige smaak van.

Graskaas kun je voor allerlei recepten gebruiken. Zo wordt het gebruikt op een tosti, in een salade, als blokjes bij de borrel, door de aardappelsalade, op een quiche met asperges of in een kaassalade.

Varianten en andere soorten van graskaas zijn: Zaanlander graskaas, vlaskaas, boeren graskaas, Kinderdijk graskaas, stolwijkse graskaas of stolweide graskaas.

Ongeopend is graskaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze graskaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)1 tot 1,5 weken dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is graskaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum graskaas

Op graskaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je graskaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de graskaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet graskaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de graskaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je graskaas het beste bewaren?

Om graskaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je graskaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt graskaas in de groentela van de koelkast.

Je kunt jonge kazen, zoals graskaas, prima onderin de koelkast bewaren. De groentelade is de beste plek omdat de temperatuur daar constant is en het vochtgehalte hetzelfde blijft. Zorg er bovendien voor dat de graskaas goed verpakt is.

Graskaas in de koelkast bewaren

Graskaas haal je vaak bij de kaasboer en dan zit er een mooi, speciaal kaaspapiertje om de graskaas. Je kunt de graskaas hier ook het beste in bewaren. Heb je dat papiertje niet meer, of was de graskaas anders verpakt? Dan kun je er een stukje huishoudfolie of bakpapier omheen doen.

Bewaaradvies graskaas:

 • Geopend ongeveer 1 tot 1,5 weken houdbaar.
 • Bewaar de graskaas in de groentela van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor graskaas het beste.
 • Bewaar graskaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de graskaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je graskaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Graskaas kun je wel invriezen.

Je kunt graskaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je graskaas invriezen

Hoe weet je of graskaas niet meer goed is?

Als de graskaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of graskaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Graskaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Graskaas dan weg. Staat er een THT-datum op de graskaas? Dan kun je graskaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de graskaas.
  Als de verpakking kapot is, is de graskaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de graskaas.
  Graskaas heeft een lichtgele kleur. Soms kan de kleur van graskaas ook richting lichtoranje gaan. De kaas heeft een egale kleur. Ook kunnen er in graskaas gaten zitten. Bovendien is de kaas een beetje zacht van binnen. De kleur van de korst kan variëren. Zo moet de graskaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Graskaas er uit als het niet meer goed is? Graskaas gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Vaak krijgt de graskaas dan eerst witte stippen die later groen worden.
 4. Ruikt de graskaas vreemd?
  De graskaas kan een beetje naar zure melk gaan ruiken als deze niet meer goed is. Ook andere vieze geuren zijn een goede indicatie dat graskaas bedorven is.
 5. Proeven of graskaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt rastig romig en mild. Ook staat graskaas bekend om zijn typische frisse lente smaak.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de graskaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Graskaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je graskaas buiten de koelkast bewaren?

Graskaas kun je ongeveer 2 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips graskaas bewaren

 1. Bewaar graskaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Graskaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de graskaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je graskaas in de groentela van legt. Daar is de temperatuur het beste om de graskaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je graskaas over de datum eten?

Ja, op graskaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de graskaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je graskaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de graskaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb graskaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je graskaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de graskaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je graskaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je graskaas bewaren als je zwanger bent?

Nee, graskaas wordt vaak gemaakt van rauwe melk. Dit betekent dat je graskaas, net als bijvoorbeeld boerenkaas, beter niet kunt eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Graskaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Graskaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor graskaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *