Categorieën
Kaas

Grana padano bewaren

Hoe lang is Grana padano houdbaar? Op grana padano vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je grana padano kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de grana padano open? Dan is de grana padano minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de grana padano nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt grana padano vandaan: Italië.
 • Rijpingstijd van grana padano : 9 tot 20 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je grana padano invriezen: ja
Grana padano bewaren

Hoe lang is grana padano houdbaar?

Grana padano wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 9 tot 20 maanden rijpen. Het is een harde kaas.

Grana Padano is ontstaan in de regio Lombardije in Italië. De kaas wordt vaak verward met Parmezaanse kaas. Hoewel de twee kaassoorten erg op elkaar lijken, mag Parmezaanse kaas alleen in de regio Parma gemaakt worden. De Grana Padano kaas werd in de 12e eeuw voor het eerst gemaakt door monniken. Dit deden ze om melk die over was niet weg te hoeven gooien.

Grana padano wordt gemaakt met dierlijk stremsel. De wrongel wordt vervolgens gesneden en opgewarmd. Daarna wordt de Grana Padano in ronde vormen geperst die uiteindelijk kaas worden. Daar gaat wel even wat tijd over heen. De Grana Padano moet namelijk eerst minstens 9 maand rijpen.

Grana Padano wordt vaak gebruikt als strooikaas op pasta. Ook wordt het vaak gebruikt als goedkoper alternatief voor Parmezaanse kaas. Het kan verder gebruikt worden voor pasta carbonara, gnocchi, met orzo, op de pizza, op een ciabatta, op lasagne of door salades.

Varianten en andere soorten van grana padano zijn: Italiaanse Grana Padano, Grana Padano flakes, Grana Padano DOP en Zanetti Grana Padano.

Ongeopend is grana padano houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze grana padano (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast4 uur
In de koelkast (geopend)enkele weken tot een maand dagen
In de vriezer (gesloten)tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is grana padano houdbaar

Houdbaarheidsdatum grana padano

Op grana padano staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je grana padano ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de grana padano nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet grana padano niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de grana padano uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je grana padano het beste bewaren?

Om grana padano zo lang mogelijk goed te houden bewaar je grana padano in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt grana padano in de groentelade van de koelkast.

Grana Padano blijft het langste houdbaar als je het in de groentela (of een speciale kaaslade) in de koelkast bewaart. Dit kan het beste bij een temperatuur van rond de vier graden Celsius. Zorg ervoor dat de Grana Padano luchtdicht verpakt is.

Grana padano in de koelkast bewaren

Je kunt Grana Padano het beste in de originele verpakking in de koelkast bewaren. Vaak is de Grana Padano verpakt in een plastic punt verpakking. Dit kan wat lastig zijn om weer te gebruiken. Je kunt de Grana Padano dan het beste in kaaspapier, bakpapier of huishoudfolie bewaren.

Bewaaradvies grana padano:

 • Geopend ongeveer enkele weken tot een maand houdbaar.
 • Bewaar de grana padano in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor grana padano het beste.
 • Bewaar grana padano het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de grana padano zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je grana padano invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Grana padano kun je wel invriezen.

Je kunt grana padano tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je grana padano invriezen

Hoe weet je of grana padano niet meer goed is?

Als de grana padano bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of grana padano niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Grana padano. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Grana padano dan weg. Staat er een THT-datum op de grana padano? Dan kun je grana padano mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de grana padano.
  Als de verpakking kapot is, is de grana padano minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de grana padano.
  Grana Padano is vaak in een punt gesneden. Dit komt doordat er uit de originele ronde grana padano gemakkelijk punten gesneden kunnen worden. Ook kan de kaas zo makkelijk geraspt worden. Daarnaast is Grana Padano stevig, hard en brokkelig. De kleur is lichtgeel tot een beetje goudgeel. Zo moet de grana padano er dus uitzien. Maar hoe ziet Grana padano er uit als het niet meer goed is? Grana Padano krijgt groene schimmel op de kaas als het niet meer houdbaar is. Voordat er schimmel op groeit, wordt de kaas vaak eerst een beetje plakkerig en slijmerig.
 4. Ruikt de grana padano vreemd?
  Grana Padano krijgt een zure geur als deze niet meer goed is. De geur van bedorven Grana Padano lijkt een beetje op die van zure melk. Als de kaas al schimmelt kan deze ook muf gaan ruiken.
 5. Proeven of grana padano niet meer goed is.
  Normaal smaakt Grana Padano een beetje nootachtig en een beetje zout. Ook de smaak umami zit in Grana Padano kaas. Wil je dus weten hoe umami smaakt, dan is Grana Padano een goede manier om deze smaak te ontdekken.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de grana padano nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Grana padano goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je grana padano buiten de koelkast bewaren?

Grana padano kun je ongeveer 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips grana padano bewaren

 1. Bewaar grana padano op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Grana padano is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de grana padano op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je grana padano in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de grana padano zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je grana padano over de datum eten?

Ja, op grana padano staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de grana padano en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je grana padano niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de grana padano nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb grana padano over de datum gegeten, wat nu?

Heb je grana padano gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de grana padano een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je grana padano over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je grana padano bewaren als je zwanger bent?

Ja, harde kazen zijn, vanwege de hoge zuurgraad, meestal veilig om te eten als je zwanger bent. Dit geldt ook voor Grana Padano.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Grana padano met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Grana padano dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor grana padano waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *