Categorieën
Kaas

Goudse kaas bewaren

Hoe lang is Goudse kaas houdbaar? Op goudse kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je goudse kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de goudse kaas open? Dan is de goudse kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de goudse kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt goudse kaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van goudse kaas : 1 tot 36 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je goudse kaas invriezen: ja
Goudse kaas bewaren

Hoe lang is goudse kaas houdbaar?

Goudse kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 1 tot 36 maanden rijpen. Het is een half harde tot harde kaas.

Goudse kaas dankt zijn naam aan de stad Gouda, waar de kaas al eeuwenlang gemaakt wordt. In het buitenland wordt Goudse kaas meestal “Gouda Holland” of “Gouda Cheese” genoemd. De kaas is al eeuwen oud en de eerste keer dat Goudse kaas genoemd was, was in 1189. Daarmee is Goudse kaas de oudste geregistreerde kaas ter wereld die nog steeds op dezelfde manier gemaakt wordt.

Goudse kaas wordt al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt. Toch worden er verschillende soorten Goudse kaas gemaakt; van jong belegen tot oude Goudse kaas. Dit heeft te maken met hoe lang men de kaas laat rijpen.

Je kunt Goudse kaas voor allerlei recepten gebruiken. Zo kun je het op de omelet doen, op een broodje gezond, op een broodje kaas met mosterd, in een Cordon Blue, spitskool met goudse kaas, in de kaasfondue of door een salade. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Goudse kaas kun je ervoor gebruiken.

Varianten en andere soorten van goudse kaas zijn: Goudse belegen kaas, Goudse extra belegen kaas, jonge Goudse kaas, jong belegen Goudse kaas, geraspte Goudse kaas en plakken Goudse kaas.

Ongeopend is goudse kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze goudse kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast4 uur
In de koelkast (geopend)1 a 2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is goudse kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum goudse kaas

Op goudse kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je goudse kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de goudse kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet goudse kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de goudse kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je goudse kaas het beste bewaren?

Om goudse kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je goudse kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt goudse kaas in de groentelade van de koelkast.

Je kunt Goudse kaas het beste bewaren in de groentelade of de speciale kaaslade van de koelkast. Als het een oudere Goudse kaas is kun je deze zelfs in een koele kelder bewaren.

Goudse kaas in de koelkast bewaren

Goudse kaas kun je het beste in kaaspapier in de koelkast bewaren. Dan blijft Goudse kaas het langste houdbaar. Ook kun je Goudse kaas in de originele verpakking of in magnetronfolie bewaren.

Bewaaradvies goudse kaas:

 • Geopend ongeveer 1 a 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de goudse kaas in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor goudse kaas het beste.
 • Bewaar goudse kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de goudse kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je goudse kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Goudse kaas kun je wel invriezen.

Je kunt goudse kaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je goudse kaas invriezen

Hoe weet je of goudse kaas niet meer goed is?

Als de goudse kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of goudse kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Goudse kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Goudse kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de goudse kaas? Dan kun je goudse kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de goudse kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de goudse kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de goudse kaas.
  Goudse kaas is geel van kleur. De randen van de kaas zijn vaak wat donkerder van kleur. Heb je een hele kaas? Dan staat het logo van de maker vaak op de kaas. Bovendien kunnen er gaten in de Goudse kaas zitten. Zo moet de goudse kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Goudse kaas er uit als het niet meer goed is? Bij Goudse kaas kun je goed zien of deze niet meer goed is. De kaas gaat dan namelijk schimmelen (meestal wit of groen). Ook kan de kaas uitdrogen. Buiten de koelkast gaat Goudse kaas “zweten” als het niet meer goed is.
 4. Ruikt de goudse kaas vreemd?
  Goudse kaas krijgt een zure en bedorven geur. Ruikt de Goudse kaas zurig of anders vies? Dan kun je de kaas het beste weggooien.
 5. Proeven of goudse kaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt Goudse kaas lekker zacht en romig. Oudere Goudse kaas kan iets pittiger smaken. Als je echt oude, belegen Goudse kaas hebt gekocht kan deze zelfs een beetje nootachtig smaken.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de goudse kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Goudse kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je goudse kaas buiten de koelkast bewaren?

Goudse kaas kun je ongeveer 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips goudse kaas bewaren

 1. Bewaar goudse kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Goudse kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de goudse kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je goudse kaas in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de goudse kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je goudse kaas over de datum eten?

Ja, op goudse kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de goudse kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je goudse kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de goudse kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb goudse kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je goudse kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de goudse kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je goudse kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je goudse kaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, maar alleen als de Goudse kaas van gepasteuriseerde melk gemaakt is. Dit staat op de verpakking van de Goudse kaas. Meestal is Goudse kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Goudse kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Goudse kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor goudse kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *