Categorieën
Kaas

Gorgonzola bewaren

Hoe lang is Gorgonzola houdbaar? Op gorgonzola vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je gorgonzola kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de gorgonzola open? Dan is de gorgonzola minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de gorgonzola nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt gorgonzola vandaan: Italië.
 • Rijpingstijd van gorgonzola : 3 tot 4 maand.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je gorgonzola invriezen: ja
Gorgonzola bewaren

Hoe lang is gorgonzola houdbaar?

Gorgonzola wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 3 tot 4 maand rijpen. Het is een zachte, kruimelige kaas.

Gorgonzola wordt historisch gezien gemaakt in Gorgonzola, een stad in Italië naast Milaan. Gorgonzola kaas is ontstaan in de middeleeuwen, rond het jaar 900 na Christus. De legende is dat gorgonzola is ontstaan nadat een kaasmaker verse wrongel een vat oude wrongel toevoegde en dit vergat. Een paar maanden later zag hij dat er een prachtige blauwe schimmel die op de kaas gegroeid was.

Gorgonzola wordt op een hele specifieke manier gemaakt. Er worden namelijk twee soorten melk gebruikt om gorgonzola te maken. Daarnaast wordt de bacterie penicillium roqueforti toegevoegd die zorgt voor de karakteristieke blauwe aders in gorgonzola.

Je kunt gorgonzola voor allerlei gerechten gebruiken. Zo wordt gorgonzola gewoon op een kaasplankje met toast gegeten, maar ook door andere gerechten. Goede voorbeelden hiervan zijn op de pizza, pastasaus met gorgonzola, met druivenchutney, op een hamburger, door een omelet en door de risotto. Tenslotte combineert gorgonzola ook perfect met peer.

Varianten en andere soorten van gorgonzola zijn: Biologische gorgonzola, Gorgonzola DOP 50+ pikante, Gormas, Gorgonzola Dolce en Gorgonzola 55+.

Ongeopend is gorgonzola houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze gorgonzola (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast4 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is gorgonzola houdbaar

Houdbaarheidsdatum gorgonzola

Op gorgonzola staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je gorgonzola ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de gorgonzola nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet gorgonzola niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de gorgonzola uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je gorgonzola het beste bewaren?

Om gorgonzola zo lang mogelijk goed te houden bewaar je gorgonzola in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt gorgonzola onderin de koelkast.

Je kunt gorgonzola het beste onderin de koelkast bewaren. Sommige koelkasten hebben een speciale kaaslade onderin de koelkast. Dat is natuurlijk ook een goede plek om gorgonzola kaas te bewaren.

Gorgonzola in de koelkast bewaren

Je bewaart gorgonzola het beste in de originele verpakking. Heb je de verpakking weggegooid? Dan kun je gorgonzola het beste bewaren in magnetronfolie of aluminiumfolie.

Bewaaradvies gorgonzola:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de gorgonzola onderin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor gorgonzola het beste.
 • Bewaar gorgonzola het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de gorgonzola zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je gorgonzola invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Gorgonzola kun je wel invriezen.

Je kunt gorgonzola tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je gorgonzola invriezen

Hoe weet je of gorgonzola niet meer goed is?

Als de gorgonzola bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of gorgonzola niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Gorgonzola. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Gorgonzola dan weg. Staat er een THT-datum op de gorgonzola? Dan kun je gorgonzola mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de gorgonzola.
  Als de verpakking kapot is, is de gorgonzola minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de gorgonzola.
  Gorgonzola heeft normaal een witte of beige kleur. Daarnaast zijn er blauwe tot groen-blauwe aders in de gorgonzola te zien. Ook ziet gorgonzola er kruimelig uit. Zo moet de gorgonzola er dus uitzien. Maar hoe ziet Gorgonzola er uit als het niet meer goed is? Je kunt goed zien of gorgonzola bedorven is door te kijken of er schimmel op gorgonzola zit. De schimmel op gorgonzola heeft een andere kleur dan de blauwe aders. Bovendien is de schimmel een beetje glazig en papperig.
 4. Ruikt de gorgonzola vreemd?
  Als gorgonzola niet meer goed is gaat het heel erg stinken. Deze stank is nóg sterker dan de intense geur die normaal al van de gorgonzola af komt. Het is een echt vieze, penetrante geur die je direct herkent.
 5. Proeven of gorgonzola niet meer goed is.
  Normaal smaakt gorgonzola zacht en romig. Dit is met name bij jonge gorgonzola het geval. Wat langer gerijpte gorgonzola is wat sterker van smaak. Vaak is de gorgonzola dan pittig en blijft nabranden in de mond.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de gorgonzola nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Gorgonzola goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je gorgonzola buiten de koelkast bewaren?

Gorgonzola kun je ongeveer 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips gorgonzola bewaren

 1. Bewaar gorgonzola op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Gorgonzola is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de gorgonzola op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je gorgonzola onderin legt. Daar is de temperatuur het beste om de gorgonzola zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je gorgonzola over de datum eten?

Ja, op gorgonzola staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de gorgonzola en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je gorgonzola niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de gorgonzola nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb gorgonzola over de datum gegeten, wat nu?

Heb je gorgonzola gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de gorgonzola een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je gorgonzola over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je gorgonzola bewaren als je zwanger bent?

Ja, maar alleen als de gorgonzola gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Dit kun je op de verpakking van de gorgonzola lezen of aan de kaasboer vragen.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Gorgonzola met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Gorgonzola dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor gorgonzola waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *