Categorieën
Kaas

Geraspte kaas bewaren

Hoe lang is Geraspte kaas houdbaar? Op geraspte kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je geraspte kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de geraspte kaas open? Dan is de geraspte kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de geraspte kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk (meestal).
 • Waar komt geraspte kaas vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van geraspte kaas : van 3 maanden tot 10 jaar.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je geraspte kaas invriezen: ja
Geraspte kaas bewaren

Hoe lang is geraspte kaas houdbaar?

Geraspte kaas wordt gemaakt van koemelk (meestal) en moet ongeveer van 3 maanden tot 10 jaar rijpen. Het is een zachte of harde kaas.

In 1540 werd de kaasrasp uitgevonden door de Fransman Francois Boullier (niet te verwarren met François Boulangé van Lingo). Sindsdien wordt er dus kaas geraspt.

Geraspte kaas wordt gemaakt door kaas te raspen met een kaasrasp. De grootte van de gaatjes van de rasp bepaalt hoe groot de stukjes geraspte kaas worden. Vervolgens worden er stoffen aan de kaas toegevoegd om ervoor te zorgen dat de geraspte kaas gaat plakken en klonteren. Ook wordt er conserveringsmiddel toegevoegd om te zorgen dat geraspte kaas langer houdbaar is en een mooie gele kleur houdt.

Geraspte kaas wordt vaak gebruikt op gerechten uit de oven waarbij de kaas moet smelten. Denk aan een nacho-schotel, taco’s, burrito’s, pizza, aardappelgratin, ovenschotels of lasagne.

Varianten en andere soorten van geraspte kaas zijn: Mild geraspte kaas, pittig geraspte kaas, belegen geraspte kaas, speciale geraspte kaas voor pizza of pasta, parmigiano geraspt, ovengratin geraspte kaas, Tex-mex geraspte kaas, Parrano geraspte kaas, geraspte kaas in een strooier, Grana Padano poeder, Emmentaler geraspte kaas, Emmi strooikaas, pannekoeken rasp kaas en Old Amsterdam geraspte kaas.

Ongeopend is geraspte kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze geraspte kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast0 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)3 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is geraspte kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum geraspte kaas

Op geraspte kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je geraspte kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de geraspte kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet geraspte kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de geraspte kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je geraspte kaas het beste bewaren?

Om geraspte kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je geraspte kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt geraspte kaas onderin de koelkast.

Je kunt geraspte kaas het beste onderin de koelkast bewaren. Geopende geraspte kaas bewaar je het beste luchtdicht in een tupperware bakje of in een zakje met een sluitclip.

Geraspte kaas in de koelkast bewaren

Je kunt geraspte kaas het beste in de originele verpakking bewaren. Als je de geraspte kaas geopend hebt, moet je deze weer zo goed mogelijk en luchtdicht verpakken. Ook kun je geraspte kaas in een luchtdicht tupperware bakje bewaren.

Bewaaradvies geraspte kaas:

 • Geopend ongeveer 3 dagen houdbaar.
 • Bewaar de geraspte kaas onderin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor geraspte kaas het beste.
 • Bewaar geraspte kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de geraspte kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je geraspte kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Geraspte kaas kun je wel invriezen.

Je kunt geraspte kaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je geraspte kaas invriezen

Hoe weet je of geraspte kaas niet meer goed is?

Als de geraspte kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of geraspte kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Geraspte kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Geraspte kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de geraspte kaas? Dan kun je geraspte kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de geraspte kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de geraspte kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de geraspte kaas.
  Geraspte kaas is normaal lichtgeel tot donkergeel van kleur. Het zijn kleine sliertjes kaas. Soms kunnen het ook kaas flakes zijn. Zo moet de geraspte kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Geraspte kaas er uit als het niet meer goed is? Geraspte kaas gaat verkleuren als deze niet meer goed is. Eerst worden de puntjes van geraspte kaas wit en vervolgens komt er groene schimmel op de geraspte kaas.
 4. Ruikt de geraspte kaas vreemd?
  Geraspte kaas ruikt vies als het niet meer goed is. Er komt een vieze kaasgeur van de geraspte kaas af.
 5. Proeven of geraspte kaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt geraspte kaas romig en vers. Als geraspte kaas niet meer houdbaar is, dan gaat het vies smaken.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de geraspte kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Geraspte kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je geraspte kaas buiten de koelkast bewaren?

Geraspte kaas kun je ongeveer 0 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips geraspte kaas bewaren

 1. Bewaar geraspte kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Geraspte kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de geraspte kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je geraspte kaas onderin legt. Daar is de temperatuur het beste om de geraspte kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je geraspte kaas over de datum eten?

Ja, op geraspte kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de geraspte kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je geraspte kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de geraspte kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb geraspte kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je geraspte kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de geraspte kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je geraspte kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je geraspte kaas bewaren als je zwanger bent?

Omdat er verschillende soorten geraspte kaas zijn is er geen eenduidig antwoord of je geraspte kaas mag als je zwanger bent. Kijk op de verpakking van de geraspte kaas om te kijken het mag. Als je zwanger bent mag je geen rauwmelkse kaas. De kaas moet gepasteuriseerd zijn.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Geraspte kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Geraspte kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor geraspte kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *