Categorieën
Kaas

Geitenkaas bewaren

Hoe lang is Geitenkaas houdbaar? Op geitenkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je geitenkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de geitenkaas open? Dan is de geitenkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de geitenkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: geitenmelk.
 • Waar komt geitenkaas vandaan: Over de hele wereld.
 • Rijpingstijd van geitenkaas : 8 tot 12 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je geitenkaas invriezen: ja
Geitenkaas bewaren

Hoe lang is geitenkaas houdbaar?

Geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk en moet ongeveer 8 tot 12 maanden rijpen. Het is een zachte tot halfzachte kaas.

Geitenkaas wordt al heel lang gemaakt. Al duizenden jaren voor Christus werd geitenkaas geproduceerd. Geiten zijn bovendien één van de eerste dieren waarvan melk en kaas werd gemaakt. Dit komt omdat geiten zelfs onder hele moeilijke omstandigheden melk produceren. Koeien doen dit bijvoorbeeld niet.

Geitenkaas wordt gemaakt door melk te filteren. Vervolgens wordt er stremsel aan toegevoegd. Daarna wordt de kaas gescheiden van de wei. Tenslotte wordt de wrongel die overblijft gevormd, op smaak gebracht en uitgehard. Daarna laat men de geitenkaas rijpen.

Geitenkaas wordt heel veel gebruikt in salades, frittata met geitenkaas en quiches. Daarnaast wordt geitenkaas ook in wraps gegeten en natuurlijk op het kaasplankje. Bovendien zijn er over de hele wereld verschillende soorten geitenkazen. De toepassingen van geitenkaas zijn hierdoor eindeloos.

Varianten en andere soorten van geitenkaas zijn: Geitenkaas met honing, Geitenkaas Blanc, Chavroux Geitenkaas, Biologische Geitenkaas, Plakken geitenkaas, Geraspte geitenkaas, Geitenkaas met spek, rode biet met geitenkaas, Manchego en geitenkaasrolletjes.

Ongeopend is geitenkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze geitenkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is geitenkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum geitenkaas

Op geitenkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je geitenkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de geitenkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet geitenkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de geitenkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je geitenkaas het beste bewaren?

Om geitenkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je geitenkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt geitenkaas in de groentelade van de koelkast.

Geitenkaas blijft het beste houdbaar bij een redelijk lage temperatuur. Daarnaast houdt geitenkaas van een hoog vochtgehalte. Dat heb je in de groentela van de koelkast.

Geitenkaas in de koelkast bewaren

Bewaar geitenkaas het liefst in de originele verpakking. Ook kun je het in kaaspapier of in folie bewaren.

Bewaaradvies geitenkaas:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de geitenkaas in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor geitenkaas het beste.
 • Bewaar geitenkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de geitenkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je geitenkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Geitenkaas kun je wel invriezen.

Je kunt geitenkaas 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je geitenkaas invriezen

Hoe weet je of geitenkaas niet meer goed is?

Als de geitenkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of geitenkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Geitenkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Geitenkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de geitenkaas? Dan kun je geitenkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de geitenkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de geitenkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de geitenkaas.
  Geitenkaas is wit van kleur. De korst van geitenkaas is vaak wat harder. Bovendien kan de buitenste rand iets donkerder van kleur zijn. Zo moet de geitenkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Geitenkaas er uit als het niet meer goed is? Als geitenkaas schimmel krijgt, is het tijd om hem weg te gooien. Hoewel een bruin of grijs plekje niet meteen heel erg is, is roze of gele schimmel dat wel.
 4. Ruikt de geitenkaas vreemd?
  Geitenkaas heeft een uitgesproken geur. Als de geitenkaas vreemd ruikt, dan is de geitenkaas niet meer goed.
 5. Proeven of geitenkaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt geitenkaas romig en vers. Als de geitenkaas zuur of anders smaakt, dan moet je hem weggooien.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de geitenkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Geitenkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je geitenkaas buiten de koelkast bewaren?

Geitenkaas kun je ongeveer 1 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips geitenkaas bewaren

 1. Bewaar geitenkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Geitenkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de geitenkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je geitenkaas in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de geitenkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je geitenkaas over de datum eten?

Ja, op geitenkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de geitenkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je geitenkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de geitenkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb geitenkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je geitenkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de geitenkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je geitenkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je geitenkaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, maar let wel op. Niet alle soorten geitenkaas mag je eten als je zwanger bent. Zorg er daarom voor dat je geitenkaas neemt van gepasturiseerde melk en niet van rauwe melk.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Geitenkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Geitenkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor geitenkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *