Categorieën
Kaas

Feta bewaren

Hoe lang is Feta houdbaar? Op feta vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je feta kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de feta open? Dan is de feta minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de feta nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: schapenmelk of geitenmelk.
 • Waar komt feta vandaan: Griekenland.
 • Rijpingstijd van feta : 2 tot 3 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je feta invriezen: ja
Feta bewaren

Hoe lang is feta houdbaar?

Feta wordt gemaakt van schapenmelk of geitenmelk en moet ongeveer 2 tot 3 maanden rijpen. Het is een harde kaas.

Feta bestaat al heel lang. Al meer dan 1000 jaar voor Christus werd Feta gemaakt. Het eerste recept van Feta is ook al heel oud. In de 8e eeuw voor Christus werd al geschreven over het maken van kaas van schapen-geiten melk.

Feta wordt gemaakt met melk van inheemse schapen, of geitenmelk. Het basisingrediënt moet altijd schapenmelk zijn. Er mag maximaal 30% geitenmelk worden toegevoegd. Bovendien mag de melk maximaal 6% vet bevatten. Uniek aan het maken van Feta is natuurlijk het zout dat wordt toegevoegd. Bovendien rijpt feta op een temperatuur net boven het vriespunt.

Je kunt Feta voor allerlei doeleinden gebruiken. Met verschillende kruiden zoals oregano wordt het in blokjes gegeten. Ook kun je het door salades doen, op een broodje eten of over de omelet brokkelen. In Griekse gerechten wordt feta ook vaak gebruikt in bladerdeeg gerechten. Bekende gerechten zijn spanakopita (spinazietaart met feta) en tyropita (quiche met feta).

Varianten en andere soorten van feta zijn: Griekse feta, Franse feta, Deense feta, harde feta, zachte feta, feta barrel aged, witte kaas, Apetina feta, feta Herbs & Spices, feta met zongedroogde tomaat en feta in brine,

Ongeopend is feta houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze feta (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast0 tot 1 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is feta houdbaar

Houdbaarheidsdatum feta

Op feta staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je feta ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de feta nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet feta niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de feta uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je feta het beste bewaren?

Om feta zo lang mogelijk goed te houden bewaar je feta in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt feta onderin de koelkast.

Feta kun je het beste zo koud mogelijk bewaren. Dit betekent dat je feta onderin de koelkast wilt bewaren. De groentelade zou eventueel ook kunnen.

Feta in de koelkast bewaren

Feta zit verpakt in gezouten water. Dit zorgt ervoor dat de feta goed bewaard kan worden. Je kunt dit water opvangen en de feta daar weer in bewaren.

Bewaaradvies feta:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de feta onderin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor feta het beste.
 • Bewaar feta het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de feta zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je feta invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Feta kun je wel invriezen.

Je kunt feta 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je feta invriezen

Hoe weet je of feta niet meer goed is?

Als de feta bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of feta niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Feta. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Feta dan weg. Staat er een THT-datum op de feta? Dan kun je feta mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de feta.
  Als de verpakking kapot is, is de feta minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de feta.
  Feta is wit van kleur en soms zijn er wat gaten in de feta te zien. Daarnaast is de feta brokkelig. Soms zijn er kruiden aan de feta toegevoegd waardoor er groente kruiden op de feta te zien zijn. Zo moet de feta er dus uitzien. Maar hoe ziet Feta er uit als het niet meer goed is? Feta gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Bovendien wordt de feta een beetje plakkerig en slijmerig.
 4. Ruikt de feta vreemd?
  Feta krijgt een hele zure geur als deze niet meer goed is. Deze geur is heel onaangenaam en je ruikt direct of feta niet meer goed is.
 5. Proeven of feta niet meer goed is.
  Normaal heeft feta een pittige, licht zure smaak. Ook smaakt feta normaal kruidig en een beetje zout.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de feta nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Feta goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je feta buiten de koelkast bewaren?

Feta kun je ongeveer 0 tot 1 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips feta bewaren

 1. Bewaar feta op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Feta is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de feta op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je feta onderin legt. Daar is de temperatuur het beste om de feta zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je feta over de datum eten?

Ja, op feta staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de feta en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je feta niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de feta nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb feta over de datum gegeten, wat nu?

Heb je feta gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de feta een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je feta over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je feta bewaren als je zwanger bent?

Ja, feta is (meestal) gemaakt van gepasteuriseerde schapen- of geitenmelk. Daarom is Feta toegestaan als je zwanger bent. Controleer wel even de verpakking of het gaat om gepasteuriseerde melk.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Feta met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Feta dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor feta waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *