Categorieën
Kaas

Emmentaler bewaren

Hoe lang is Emmentaler houdbaar? Op emmentaler vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je emmentaler kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de emmentaler open? Dan is de emmentaler minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de emmentaler nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt emmentaler vandaan: Zwitserland.
 • Rijpingstijd van emmentaler : enkele maanden tot iets meer dan een jaar.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je emmentaler invriezen: ja
Emmentaler bewaren

Hoe lang is emmentaler houdbaar?

Emmentaler wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer enkele maanden tot iets meer dan een jaar rijpen. Het is een harde kaas.

Emmentaler is al ontstaan in de dertiende eeuw. Toen is de Emmentaler kaas ontstaan in de Zwitserse plaats “Emmen”. In veel winkels is Emmentaler tegenwoordig te koop onder de naam “Zwitserse kaas”.

Emmentaler wordt gemaakt van melk van de Zwitserse Simmentaler koe. Tijdens het rijpen van de kaas zorgen de zuren er voor dat er gaten in de emmentaler ontstaan.

Je kunt Emmentaler kaas gebruiken in verschillende gerechten. Zo kun je het op een kaasplankje eten, maar is het ook heel lekker op brood. Daarnaast wordt emmentaler natuurlijk gebruikt in de kaasfondue.

Varianten en andere soorten van emmentaler zijn: Emmentaler 45+, Zwitserse Emmentaler AOP en geraspte emmentaler kaas.

Ongeopend is emmentaler houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze emmentaler (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)1 a 2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is emmentaler houdbaar

Houdbaarheidsdatum emmentaler

Op emmentaler staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je emmentaler ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de emmentaler nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet emmentaler niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de emmentaler uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je emmentaler het beste bewaren?

Om emmentaler zo lang mogelijk goed te houden bewaar je emmentaler in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt emmentaler in de groentelade van de koelkast.

Emmentaler kun je het beste in een tupperware bakje in de groentelade van de koelkast bewaren.

Emmentaler in de koelkast bewaren

Bewaar emmentaler het liefst in de originele verpakking.

Bewaaradvies emmentaler:

 • Geopend ongeveer 1 a 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de emmentaler in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor emmentaler het beste.
 • Bewaar emmentaler het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de emmentaler zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je emmentaler invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Emmentaler kun je wel invriezen.

Je kunt emmentaler 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je emmentaler invriezen

Hoe weet je of emmentaler niet meer goed is?

Als de emmentaler bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of emmentaler niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Emmentaler. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Emmentaler dan weg. Staat er een THT-datum op de emmentaler? Dan kun je emmentaler mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de emmentaler.
  Als de verpakking kapot is, is de emmentaler minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de emmentaler.
  Emmentaler is een harde gatenkaas. Hoewel de Emmentaler een stevige, compacte textuur heeft, is de kaas toch elastisch. Emmentaler is witgeel tot oranje van kleur. Zo moet de emmentaler er dus uitzien. Maar hoe ziet Emmentaler er uit als het niet meer goed is? Als emmentaler niet meer houdbaar is, droogt de kaas uit en wordt hard. Ook krijgt het een donkere kleur. Uiteindelijk gaat Emmentaler schimmelen als die niet meer goed is.
 4. Ruikt de emmentaler vreemd?
  Emmentaler ruikt een beetje naar boter. Het heeft een milde geur. Als de Emmentaler stinkt of zuur ruikt moet je hem weggooien.
 5. Proeven of emmentaler niet meer goed is.
  Normaal smaakt Emmentaler een beetje nootachtig. De Emmentaler is vrij mild van smaak en heeft een stevige “bite”.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de emmentaler nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Emmentaler goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je emmentaler buiten de koelkast bewaren?

Emmentaler kun je ongeveer 1 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips emmentaler bewaren

 1. Bewaar emmentaler op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Emmentaler is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de emmentaler op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je emmentaler in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de emmentaler zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je emmentaler over de datum eten?

Ja, op emmentaler staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de emmentaler en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je emmentaler niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de emmentaler nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb emmentaler over de datum gegeten, wat nu?

Heb je emmentaler gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de emmentaler een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je emmentaler over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je emmentaler bewaren als je zwanger bent?

Ja, Emmentaler is een harde kaas. Bij harde kazen kan de Listeria-bacterie zich niet goed ontwikkelen.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Emmentaler met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Emmentaler dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor emmentaler waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *