Categorieën
Kaas

Edammer kaas bewaren

Hoe lang is Edammer kaas houdbaar? Op edammer vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je edammer kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de edammer open? Dan is de edammer minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de edammer nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt edammer vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van edammer : enkele maanden tot meerdere jaren.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je edammer invriezen: ja
Edammer kaas bewaren

Hoe lang is edammer houdbaar?

Edammer kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer enkele maanden tot meerdere jaren rijpen. Het is een half harde kaas.

Edammer kaas komt, hoe kan het ook anders, uit Edam. Edam was in de 14e eeuw een belangrijke havenplaats voor de export van zuivelproducten. Edammer kaas is van origine een ronde kaas van 1,7 kg.

Gepasteuriseerde koemelk vormt de basis voor Edammer kaas. De melk wordt gestremd en van de wrongel worden blokken gesneden die samengeperst worden. De kaas wordt in zout water gelegd en daarna moet de kaas rijpen.

Edammer kaas wordt natuurlijk vaak op brood of op crackers gegeten. Daarnaast wordt het vaak in blokjes geserveerd bij de borrel.

Varianten en andere soorten van edammer zijn: Edammer kaasje, Belegen Edammer kaas, Baby Edammer kaas, Edam Holland Jong, Edammer Noord-Wester en Edammer 40+ kaas.

Ongeopend is edammer houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze edammer (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is edammer houdbaar

Houdbaarheidsdatum edammer

Op edammer staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je edammer ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de edammer nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet edammer niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de edammer uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je edammer het beste bewaren?

Om edammer zo lang mogelijk goed te houden bewaar je edammer in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt edammer in de groentelade van de koelkast.

Edammer kaas blijft het beste vers in de groentelade van de koelkast. Daar zijn de omstandigheden voor Edam kaas het beste.

Edammer kaas in de koelkast bewaren

Edammer kaas kun je het beste bewaren in de originele verpakking. Als alternatief kun je Edammer kaas ook bewaren in kaaspapier, verhoudfolie of een stukje bakpapier.

Bewaaradvies edammer:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de edammer in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor edammer het beste.
 • Bewaar edammer het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de edammer zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je edammer invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Edammer kaas kun je wel invriezen.

Je kunt edammer 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je edammer invriezen

Hoe weet je of edammer niet meer goed is?

Als de edammer bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of edammer niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Edammer kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Edammer kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de edammer? Dan kun je edammer mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de edammer.
  Als de verpakking kapot is, is de edammer minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de edammer.
  Edammer kaas heeft een gele kleur. De korst van Edammer kaas is vaak Oranje, maar kan ook rood van kleur zijn. Zo moet de edammer er dus uitzien. Maar hoe ziet Edammer kaas er uit als het niet meer goed is? Edammer kaas gaat schimmelen als deze niet meer goed is. Je kunt de schimmel er wel ruim afsnijden en de kaas dan opnieuw verpakken.
 4. Ruikt de edammer vreemd?
  Edam kaas gaat muf en zuur ruiken als deze niet meer goed is.
 5. Proeven of edammer niet meer goed is.
  Normaal smaakt edammer kaas heel romig. Bovendien
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de edammer nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Edammer kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je edammer buiten de koelkast bewaren?

Edammer kaas kun je ongeveer 1 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips edammer bewaren

 1. Bewaar edammer op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Edammer kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de edammer op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je edammer in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de edammer zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je edammer over de datum eten?

Ja, op edammer staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de edammer en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je edammer niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de edammer nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb edammer over de datum gegeten, wat nu?

Heb je edammer gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de edammer een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je edammer over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je edammer bewaren als je zwanger bent?

Ja, omdat Edammer kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde koemelk kun je de kaas veilig eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Edammer kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Edammer kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor edammer waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *