Categorieën
Kaas

Comté bewaren

Hoe lang is Comté houdbaar? Op comté vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je comté kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de comté open? Dan is de comté minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de comté nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt comté vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van comté : enkele maanden tot meerdere jaren.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je comté invriezen: ja
Comté bewaren

Hoe lang is comté houdbaar?

Comté wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer enkele maanden tot meerdere jaren rijpen. Het is een harde kaas.

Comté kaas werd al in de dertiende eeuw gemaakt. Volgens officiële documenten is Comté in 1253 onstaan in de plaats “Deservillies” in Frankrijk.

Comté kaas wordt gemaakt door melk te koken en te persen. Daarna wordt de comté gerijpt. Dit duurt enkele maanden tot meerdere jaren. Hoe langer de comté gerijpt wordt, hoe harder de kaas wordt. Het rijpingsproces bepaalt de uiteindelijke structuur en smaak.

Comté kaas wordt gebruikt op een kaasplankje, of door verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij een hartige taart, over de macaroni, in ovenschotels of door sauzen.

Varianten en andere soorten van comté zijn: Comté 45+ harde kaas, Comté AOP, Comté Doux, Comté Fort en Comté Millesime.

Ongeopend is comté houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze comté (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is comté houdbaar

Houdbaarheidsdatum comté

Op comté staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je comté ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de comté nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet comté niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de comté uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je comté het beste bewaren?

Om comté zo lang mogelijk goed te houden bewaar je comté in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt comté in de groentelade van de koelkast.

Omdat Comté kaas behoefte heeft aan een hoge luchtvochtigheid. In de groentelade van de koelkast is de luchtvochtigheid het hoogst. Ook kun je Comté kaas bewaren in een koele kelder.

Comté in de koelkast bewaren

Je kunt Comté het beste bewaren in de originele verpakking.

Bewaaradvies comté:

 • Geopend ongeveer 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de comté in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor comté het beste.
 • Bewaar comté het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de comté zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je comté invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Comté kun je wel invriezen.

Je kunt comté 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je comté invriezen

Hoe weet je of comté niet meer goed is?

Als de comté bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of comté niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Comté. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Comté dan weg. Staat er een THT-datum op de comté? Dan kun je comté mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de comté.
  Als de verpakking kapot is, is de comté minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de comté.
  Comté heeft een gele kleur. De korst en de randen van de kaas zijn donkergeel tot bruin. Op de korst kunnen ook wat witte puntjes te zien zijn. Zo moet de comté er dus uitzien. Maar hoe ziet Comté er uit als het niet meer goed is? Comté gaat verkleuren en krijgt schimmel als deze niet meer goed is. Daarnaast kan Comté kaas slijmerig en vettig worden.
 4. Ruikt de comté vreemd?
  De Comté kaas gaat zuur ruiken als deze niet meer goed is. De kaas gaat bovendien bedorven ruiken.
 5. Proeven of comté niet meer goed is.
  Normaal smaakt Comté een beetje pikant. Bovendien heeft Comté kaas nootachtige smaaktonen.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de comté nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Comté goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je comté buiten de koelkast bewaren?

Comté kun je ongeveer 2 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips comté bewaren

 1. Bewaar comté op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Comté is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de comté op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je comté in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de comté zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je comté over de datum eten?

Ja, op comté staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de comté en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je comté niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de comté nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb comté over de datum gegeten, wat nu?

Heb je comté gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de comté een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je comté over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je comté bewaren als je zwanger bent?

Comté kaas is niet gepasteuriseerd. Daarom mag je comté kaas niet eten als je zwanger bent. Ben je in Frankrijk? Niet gepasteuriseerde kazen herken je aan de tekst “au lait cru (van rauw melk)” op de verpakking.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Comté met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Comté dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor comté waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *