Categorieën
Kaas

Cheddar bewaren

Hoe lang is Cheddar houdbaar? Op cheddar vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je cheddar kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de cheddar open? Dan is de cheddar minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de cheddar nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt cheddar vandaan: Engeland.
 • Rijpingstijd van cheddar : enkele maanden tot meerdere jaren.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je cheddar invriezen: ja
Cheddar bewaren

Hoe lang is cheddar houdbaar?

Cheddar wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer enkele maanden tot meerdere jaren rijpen. Het is een harde kaas.

Cheddarkaas bestaat al heel lang. Al in de twaalfde eeuw werd Cheddar gemaakt. Het is bedacht in het dorp Cheddar. Daar werd de kaas in de grotten van Cheddar Gorge gemaakt. De omstandigheden zijn daar ideaal voor het maken van Cheddar kaas. In de 19e eeuw werd Cheddar pas op grote schaal gemaakt.

Cheddar wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.De melk wordt gestremd en de wrongel wordt gesneden en samengeperst. Vervolgens wordt de Cheddar Cheese in een zoutoplossing gelegd om te rijpen.

We kennen cheddar natuurlijk vooral op de hamburger. Dit maakt van een hamburger een cheeseburger. Geraspte Cheddar wordt ook vaak gebruikt over een pizza. Daarnaast wordt het in Engeland ook gebruikt in veel Britse gerechten.

Varianten en andere soorten van cheddar zijn: Hamburgerkaas, Cheddar, Geraspte Cheddar kaas, Biologische Cheddar, Cheesepop Cheddar, gepofte cheddar en Smeltkaas met Cheddar.

Ongeopend is cheddar houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze cheddar (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast4 uur
In de koelkast (geopend)2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is cheddar houdbaar

Houdbaarheidsdatum cheddar

Op cheddar staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je cheddar ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de cheddar nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet cheddar niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de cheddar uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je cheddar het beste bewaren?

Om cheddar zo lang mogelijk goed te houden bewaar je cheddar in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt cheddar bovenin de koelkast.

Omdat harde kaas niet per sé heel koud bewaard hoeft te worden, kun je deze bovenin de koelkast bewaren. Ook kun je Cheddar eventueel in de koelkastdeur bewaren.

Cheddar in de koelkast bewaren

Je kunt Cheddar kaas het beste bewaren in de originele verpakking.

Bewaaradvies cheddar:

 • Geopend ongeveer 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de cheddar bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor cheddar het beste.
 • Bewaar cheddar het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de cheddar zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je cheddar invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Cheddar kun je wel invriezen.

Je kunt cheddar 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je cheddar invriezen

Hoe weet je of cheddar niet meer goed is?

Als de cheddar bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of cheddar niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Cheddar. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Cheddar dan weg. Staat er een THT-datum op de cheddar? Dan kun je cheddar mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de cheddar.
  Als de verpakking kapot is, is de cheddar minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de cheddar.
  Cheddar is vaak oranje van kleur, maar kan ook geel zijn. Daarnaast typeert Cheddar zich door de egale kleur. De kaas ziet er massief uit, daardoor is Cheddar ook goed te raspen. Zo moet de cheddar er dus uitzien. Maar hoe ziet Cheddar er uit als het niet meer goed is? Als Chedder niet meer goed is, zie je dit doordat de kaas slijmerig wordt. Bovendien komt er schimmel op de Cheddar.
 4. Ruikt de cheddar vreemd?
  Cheddar gaat zuur ruiken als het niet meer goed is. Bovendien krijgt Cheddarcheese een beetje een muffe geur.
 5. Proeven of cheddar niet meer goed is.
  Normaal smaakt Cheddar een beetje boterig, romig en zacht. Ook kan wat langer gerijpte Cheddar wat meer robuust en pittig smaken.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de cheddar nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Cheddar goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je cheddar buiten de koelkast bewaren?

Cheddar kun je ongeveer 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips cheddar bewaren

 1. Bewaar cheddar op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Cheddar is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de cheddar op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je cheddar bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de cheddar zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je cheddar over de datum eten?

Ja, op cheddar staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de cheddar en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je cheddar niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de cheddar nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb cheddar over de datum gegeten, wat nu?

Heb je cheddar gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de cheddar een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je cheddar over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je cheddar bewaren als je zwanger bent?

Ja, Cheddar is gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Dit betekent dat je de kaas veilig kunt eten tijdens de zwangerschap.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Cheddar met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Cheddar dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor cheddar waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *