Categorieën
Kaas

Camembert bewaren

Hoe lang is Camembert houdbaar? Op camembert vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je camembert kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de camembert open? Dan is de camembert minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de camembert nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt camembert vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van camembert : twee tot drie weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je camembert invriezen: ja
Camembert bewaren

Hoe lang is camembert houdbaar?

Camembert wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer twee tot drie weken rijpen. Het is een zachte kaas.

Camembert is ontstaan in Normandië, Frankrijk. Er gaat een gerucht dat de kaas is bedacht door Marie Harel in 1791. Het zou een variant op brie zijn geweest. In de 19e eeuw werd camembert op grote schaal geproduceerd. De kaas moest concurreren met brie.

Camembert wordt gemaakt door aan verwarmde melk mesofiele bacterïen en stremsel toe te voegen. Vervolgens laat men de kaas stollen in ronde bakjes. Dit duurt ongeveer een dag. Daarna wordt er de kaasschimmel “Penicillium camemberti” samen met wat zout overheen gestrooid. Door het zout gaat de schimmel groeien.Het laagje dat daardoor ontstaat heet Witte Bloem. Daarna wordt de camembert in het karaktirisieke houten doosje gedaan om te rijpen. Na twee tot drie weken is de camembert vervolgens klaar.

Je kunt camembert eten op toastjes, op een kaasplankje of door salades. Daarnaast wordt camembert soms op pizza’s gedaan. Ook wordt het aan heel veel Franse gerechten toegevoegd.

Varianten en andere soorten van camembert zijn: Bakcamembert, Camembert 45+, Camembert d’Isgny en witschimmelkaas.

Ongeopend is camembert houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze camembert (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is camembert houdbaar

Houdbaarheidsdatum camembert

Op camembert staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je camembert ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de camembert nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet camembert niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de camembert uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je camembert het beste bewaren?

Om camembert zo lang mogelijk goed te houden bewaar je camembert in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt camembert onderin de koelkast.

Onderin de koelkast is de temperatuur het laagst. camembert kun je het beste bij een lage temperatuur bewaren. Om stank van camembert tegen te gaan, kun je hem het beste in folie, in een plastic bakje bewaren in de koelkast.

Camembert in de koelkast bewaren

Bewaar camembert het liefst in de originele verpakking. Als alternatief kun je kaaspapier of bakpapier gebruiken

Bewaaradvies camembert:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de camembert onderin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor camembert het beste.
 • Bewaar camembert het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de camembert zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je camembert invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Camembert kun je wel invriezen.

Je kunt camembert 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je camembert invriezen

Hoe weet je of camembert niet meer goed is?

Als de camembert bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of camembert niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Camembert. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Camembert dan weg. Staat er een THT-datum op de camembert? Dan kun je camembert mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de camembert.
  Als de verpakking kapot is, is de camembert minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de camembert.
  Camembert heeft een wit uiterlijk. Ook kunnen er op de korst gele/beige stukken te zien zijn. De binnenkant van Camembert is wit-gelig en romig. Zo moet de camembert er dus uitzien. Maar hoe ziet Camembert er uit als het niet meer goed is? Bij camembert kun je heel goed zien wanneer deze niet meer goed is. De camembert wordt dan namelijk waterig. Zo waterig dat je deze niet meer goed in plakjes kunt snijden. Bovendien krijgt gaat de camembert ook schimmelen.
 4. Ruikt de camembert vreemd?
  Camenbert krijgt een hele scherpe geur als deze niet meer goed is.
 5. Proeven of camembert niet meer goed is.
  Normaal smaakt camembert romig. Als de camembert hard geworden is en een soort van ammoniak-smaak krijgt, is deze niet meer goed. Daarnaast kan camembert ook heel erg bitter gaan smaken als deze niet meer goed is.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de camembert nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Camembert goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je camembert buiten de koelkast bewaren?

Camembert kun je ongeveer 1 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips camembert bewaren

 1. Bewaar camembert op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Camembert is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de camembert op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je camembert onderin legt. Daar is de temperatuur het beste om de camembert zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je camembert over de datum eten?

Ja, op camembert staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de camembert en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je camembert niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de camembert nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb camembert over de datum gegeten, wat nu?

Heb je camembert gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de camembert een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je camembert over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je camembert bewaren als je zwanger bent?

Nee, camembert wordt gemaakt van rauwe koemelk. Tijdens de zwangerschap mag je alleen gepasteuriseerde kazen eten. Ben je in Frankrijk? In Frankrijk kun je ongepasteuriseerde kazen herkennen aan “au lait cru” op de verpakking.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Camembert met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Camembert dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor camembert waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *