Categorieën
Kaas

Burrata bewaren

Hoe lang is Burrata houdbaar? Op burrata vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je burrata kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de burrata open? Dan is de burrata minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de burrata nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk of buffelmelk.
 • Waar komt burrata vandaan: Zuid-Italië.
 • Rijpingstijd van burrata : enkele weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je burrata invriezen: nee
Burrata bewaren

Hoe lang is burrata houdbaar?

Burrata wordt gemaakt van koemelk of buffelmelk en moet ongeveer enkele weken rijpen. Het is een zachte kaas.

Het gerucht gaat dat burrata is ontstaan op een Italiaanse boerderij. De kaas stamt uit begin 20e eeuw en is bij toeval ontstaan. Doordat Vincenzo en Lorenzo Bianchino vanwege hevige sneeuwval hun melk niet naar de markt konden brengen, zochten ze een manier om de melk te verwerken. Zo is burrata ontstaan. Burrata komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Apulië.

Burrata wordt gemaakt van mozzarella. De mozzarella wordt tot een zakje gevormd. Vervolgens wordt het zakje van mozzarella gevuld met room en stukjes zachte kaas (vaak ook mozzarella). Dit zakje wordt vervolgens dichtgebonden en zo krijg je burrata.

Burrata wordt veel gebruikt in salades. Het wordt vaak gegeten met tomaten of rauwe ham. Ook is burrata heerlijk met basilicum, balsamicoazijn of op geroosterd brood. Ook kan het bij de pasta geserveerd worden.

Varianten en andere soorten van burrata zijn: Burrata 50+, Zanetti Burrata, Galbani Burrata, Biologische burrata, truffel burrata en Tre Stelle Burrata con latte di bufala.

Ongeopend is burrata houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze burrata (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 4 uur
In de koelkast (geopend)2 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is burrata houdbaar

Houdbaarheidsdatum burrata

Op burrata staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je burrata ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de burrata nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet burrata niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de burrata uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je burrata het beste bewaren?

Om burrata zo lang mogelijk goed te houden bewaar je burrata in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt burrata in het midden van de koelkast.

in het midden van de koelkast is de temperatuur ongeveer 5 graden Celsius. Dat is een goede temperatuur voor Burrata. Bewaar burrata niet in de groentelade, daar is het vochtgehalte te hoog.

Burrata in de koelkast bewaren

Bewaar burrata in de originele verpakking. Burrata is vaak verpakt in water of gepekeld water. Je kunt dit opvangen en de burrata hier weer in bewaren.

Bewaaradvies burrata:

 • Geopend ongeveer 2 dagen houdbaar.
 • Bewaar de burrata in het midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor burrata het beste.
 • Bewaar burrata het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de burrata zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je burrata invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Burrata kun je niet invriezen.

Je kunt burrata niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je burrata invriezen

Hoe weet je of burrata niet meer goed is?

Als de burrata bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of burrata niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Burrata. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Burrata dan weg. Staat er een THT-datum op de burrata? Dan kun je burrata mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de burrata.
  Als de verpakking kapot is, is de burrata minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de burrata.
  Burrata heeft een gladde, witte buitenkant. De binnenkant van de burrata is romig en zacht. Burrata is wit van kleur. Zo moet de burrata er dus uitzien. Maar hoe ziet Burrata er uit als het niet meer goed is? De buitenkant van de burrata gaat schimmelen of er ontstaan scheuren. De romige binnenkant van de burrata-kaas kan gaan brokkelen.
 4. Ruikt de burrata vreemd?
  Burrata heeft normaal de geur van verse melk. Als burrata naar rotte melk of zuur gaat ruiken, is de kaas niet meer goed.
 5. Proeven of burrata niet meer goed is.
  Normaal smaakt burrata fris en mild. Als burrata niet meer goed is krijgt het een zure en bittere smaak.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de burrata nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Burrata goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je burrata buiten de koelkast bewaren?

Burrata kun je ongeveer 2 tot 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips burrata bewaren

 1. Bewaar burrata op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Burrata is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de burrata op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je burrata in het midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de burrata zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je burrata over de datum eten?

Ja, op burrata staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de burrata en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je burrata niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de burrata nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb burrata over de datum gegeten, wat nu?

Heb je burrata gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de burrata een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je burrata over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je burrata bewaren als je zwanger bent?

Burrata wordt zowel van gepasteuriseerde melk als van niet-gepasteuriseerde melk gemaakt. Alleen als de Burrata van gepasteuriseerde melk gemaakt is, is het veilig om te eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Burrata met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Burrata dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor burrata waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *