Categorieën
Kaas

Brie bewaren

Hoe lang is Brie houdbaar? Op brie vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je brie kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de brie open? Dan is de brie minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de brie nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt brie vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van brie : enkele weken tot maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je brie invriezen: ja
Brie bewaren

Hoe lang is brie houdbaar?

Brie wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer enkele weken tot maanden rijpen. Het is een zachte kaas.

Brie komt van origine uit de regio “Brie”. Die regio bestaat niet meer. Tegenwoordig is dit het departement Seine-et-Marne. Al in de middeleeuwen werd brie gemaakt.De kaas werd gemaakt door monikken in de plaats “Meaux”in de regio Brie.

Brie wordt gemaakt door melk op te warmen en hier stremsel en zuursel aan toe te voegen. Hierdoor wordt de melk stijf. De wrongel die ontstaat wordt gesneden en in een vorm gegoten. Dit wordt vervolgens samengeperst en wordt het met rust gelaten om te rijpen. Tijdens het rijpen ontstaat de harde karakteristieke korst van de brie. De binnenkant blijft lekker romig

Brie wordt vaak gebruikt op toastjes. Daarnaast is een tosti met brie en honing tegenwoordig ook heel populair. Ook kun je brie goed combineren met noten, honing of fruit. Tenslotte wordt brie ook gebruikt over gegrilde groenten of door salades.

Varianten en andere soorten van brie zijn: Romige Brie, Franse Brie, Presidént Brie, Roombrie, Brie met gevulde kruiden, Créme de Brie, Boerenbrie en brie met bieslook.

Ongeopend is brie houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze brie (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is brie houdbaar

Houdbaarheidsdatum brie

Op brie staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je brie ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de brie nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet brie niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de brie uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je brie het beste bewaren?

Om brie zo lang mogelijk goed te houden bewaar je brie in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt brie in het midden van de koelkast.

De temperatuur in het midden van de koelkast is ongeveer 5 a 6 graden Celcius. Hoewel brie een harde buitenkant heeft, is de binnenkant zacht en romig. Daarom is het midden van de koelkast de beste plek om brie te bewaren.

Brie in de koelkast bewaren

Brie bewaar je het beste in de originele verpakking. Je zult ook merken dat in de originele verpakking een speciaal laagje zit om de brie zo lang mogelijk goed te houden. Heb je de verpakking niet meer? Dan kun je brie in kaaspapier, bakpapier of magnetronfolie bewaren.

Bewaaradvies brie:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de brie in het midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor brie het beste.
 • Bewaar brie het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de brie zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je brie invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Brie kun je wel invriezen.

Je kunt brie 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je brie invriezen

Hoe weet je of brie niet meer goed is?

Als de brie bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of brie niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Brie. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Brie dan weg. Staat er een THT-datum op de brie? Dan kun je brie mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de brie.
  Als de verpakking kapot is, is de brie minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de brie.
  Brie is wit van kleur en heeft een harde, witte korst. De binnenkant van brie is romig en beige/wit van kleur. Zo moet de brie er dus uitzien. Maar hoe ziet Brie er uit als het niet meer goed is? Brie die niet meer goed is gaat schimmelen. Bovendien kan de brie donker verkleuren.
 4. Ruikt de brie vreemd?
  Brie heeft normaal een verse, lekkere kaasgeur. Brie die niet meer goed is gaat onaangenaam ruiken. De geur lijkt op die van ammoniak.
 5. Proeven of brie niet meer goed is.
  Normaal smaakt brie heel romig en mild. Daarnaast heeft een geurige, noot-achtige smaak. Als brie hard wordt, uitdroogt en niet meer romig smaakt is deze niet meer houdbaar.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de brie nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Brie goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je brie buiten de koelkast bewaren?

Brie kun je ongeveer 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips brie bewaren

 1. Bewaar brie op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Brie is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de brie op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je brie in het midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de brie zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je brie over de datum eten?

Ja, op brie staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de brie en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je brie niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de brie nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb brie over de datum gegeten, wat nu?

Heb je brie gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de brie een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je brie over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je brie bewaren als je zwanger bent?

Brie kan van zowel gepasteuriseerde als niet-gepasteuriseerde melk gemaakt worden. De meeste brie kazen in de supermarkt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Deze zijn veilig om te eten. Controleer altijd even het etiket of vraag het aan de kaasboer.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Brie met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Brie dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor brie waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *