Categorieën
Kaas

Boursin bewaren

Hoe lang is Boursin houdbaar? Op Boursin vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je Boursin kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de Boursin open? Dan is de Boursin minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de Boursin nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt Boursin vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van Boursin : 0 dagen.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je Boursin invriezen: nee
Boursin bewaren

Hoe lang is Boursin houdbaar?

Boursin wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 0 dagen rijpen. Het is een verse kaas.

Boursin is bedacht door de Fransman Francois Boursin. In het familiebedrijf van Boursin werd verse kaas vermengd met vers gestremde wrongel en vervolgens vermengd met room. Dat is de basis van de Boursin zoals we die tegenwoordig kennen.

Boursin wordt gemaakt van verse kaas dat gemengd wordt met room. Daarna worden er verschillende kruiden toegevoegd aan het mengsel om de smaak van Boursin te bepalen.

Boursin is een prachtig product dat in veel keukens gebruikt wordt. Een aantal bekende recepten zijn Pasta met Boursin, Kipfilet met Boursin, tomatensoep met Boursin, Frittata met Boursin en Cordon Blue met Boursin.

Varianten en andere soorten van Boursin zijn: Boursin knoflook en fijne kruiden, Boursin Cuisine, Boursin plantaardig, Boursin Sjalot & bieslook, fijngehakte spinazie met boursin en pasta kip met boursin.

Ongeopend is Boursin houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze Boursin (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 à 2 uur
In de koelkast (geopend)2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)niet invriezen.
Hoelang is Boursin houdbaar

Houdbaarheidsdatum Boursin

Op Boursin staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je Boursin ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de Boursin nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet Boursin niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de Boursin uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je Boursin het beste bewaren?

Om Boursin zo lang mogelijk goed te houden bewaar je Boursin in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt Boursin bovenin de koelkast.

Boursin kun je prima bovenin de koelkast bewaren. Daar is een constante temperatuur van rond de 7 graden die prima is voor boursin.

Boursin in de koelkast bewaren

Boursin laat je het beste in het plastic bakje zitten. Doe het dekseltje er weer goed op als je hem bewaart. Als je boursin gebruikt, zorg dan altijd dat je een schoon mes pakt. Anders kunnen er namelijk bacteriën in de boursin komen.

Bewaaradvies Boursin:

 • Geopend ongeveer 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de Boursin bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor Boursin het beste.
 • Bewaar Boursin het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de Boursin zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je Boursin invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Boursin kun je niet invriezen.

Je kunt Boursin niet invriezen. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je Boursin invriezen

Hoe weet je of Boursin niet meer goed is?

Als de Boursin bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of Boursin niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Boursin. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Boursin dan weg. Staat er een THT-datum op de Boursin? Dan kun je Boursin mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de Boursin.
  Als de verpakking kapot is, is de Boursin minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de Boursin.
  Boursin is wit van kleur en er zijn groene kruiden in de boursin te zien. Daarnaast heeft de boursin kaas een verse en frisse uitstraling. Zo moet de Boursin er dus uitzien. Maar hoe ziet Boursin er uit als het niet meer goed is? Als Boursin over datum is, gaat de boursin verkleuren. De boursin gaat er dan droog uitzien en er komen donkere plekken op de boursin. Uiteindelijk gaat boursin schimmelen.
 4. Ruikt de Boursin vreemd?
  Boursin gaat stinken als de boursin niet meer goed is. Er komt dan een vieze, zure geur van de boursin af.
 5. Proeven of Boursin niet meer goed is.
  Normaal smaakt boursin smeuig en kruidig. De boursin is zacht van smaak en de gebruikte kruiden bepalen de smaak.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de Boursin nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Boursin goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je Boursin buiten de koelkast bewaren?

Boursin kun je ongeveer 1 à 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips Boursin bewaren

 1. Bewaar Boursin op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Boursin is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de Boursin op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je Boursin bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de Boursin zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je Boursin over de datum eten?

Ja, op Boursin staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de Boursin en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je Boursin niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de Boursin nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb Boursin over de datum gegeten, wat nu?

Heb je Boursin gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de Boursin een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je Boursin over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je Boursin bewaren als je zwanger bent?

Boursin wordt geproduceerd met gepasteuriseerde koemelk. Hierdoor kun je paturain veilig eten als je zwanger bent.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Boursin met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Boursin dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor Boursin waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *