Categorieën
Kaas

Boerenkaas bewaren

Hoe lang is Boerenkaas houdbaar? Op boerenkaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je boerenkaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de boerenkaas open? Dan is de boerenkaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de boerenkaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk, geitenmelk of schapenmelk (meestal koemelk).
 • Waar komt boerenkaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van boerenkaas : een paar weken tot zelfs jaren.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je boerenkaas invriezen: ja
Boerenkaas bewaren

Hoe lang is boerenkaas houdbaar?

Boerenkaas wordt gemaakt van koemelk, geitenmelk of schapenmelk (meestal koemelk) en moet ongeveer een paar weken tot zelfs jaren rijpen. Het is een zacht tot harde kaas (afhankelijk van de rijpingstijd).

Boerenkaas is eigenlijk een kaas die door de boer gemaakt wordt. De smaak van de boerenkaas wordt bepaald door veel factoren. Doordat boerenkaas door iedere (kaas)boer anders gemaakt wordt, zijn er veel verschillende lokale smaken.

Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt. Daar komt natuurlijk ook de naam boerenkaas vandaan. De manier van kruiden die de boer kiest bepaalt de smaak van de boerenkaas. Vaak worden er kruiden als fenegriek, ui, knofloop en rode peper aan boerenkaas toegevoegd.

Boerenkaas is heel veelzijdig. Je kunt het natuurlijk op brood of op een kaasplankje eten. Ook is boerenkaas heerlijk met een dipsausje. In (kleine) blokjes kun je het ook goed door een salade doen.

Varianten en andere soorten van boerenkaas zijn: Boerenkaas met pesto, Boerenkaas Brabantse mix, met truffels, met walnoten, met brandnetel, honingklaver, komijn, pikant, jonge, oude en pijnboompit boerenkaas.

Ongeopend is boerenkaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze boerenkaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)1 week dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is boerenkaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum boerenkaas

Op boerenkaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je boerenkaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de boerenkaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet boerenkaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de boerenkaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je boerenkaas het beste bewaren?

Om boerenkaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je boerenkaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt boerenkaas in de groentelade van de koelkast.

in de groentela is de temperatuur in de koelkast het laagst. Bovendien is het vochtgehalte in de groentela van de koelkast het hoogst. Dit is de beste plek om boerenkaas te bewaren.

Boerenkaas in de koelkast bewaren

Boerenkaas kun je het beste bewaren in de verpakking waarin je het gekocht hebt. Heb je deze niet meer? Dan kun je de boerenkaas ook in speciaal kaaspapier, bakpapier of vershoudfolie bewaren.

Bewaaradvies boerenkaas:

 • Geopend ongeveer 1 week houdbaar.
 • Bewaar de boerenkaas in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor boerenkaas het beste.
 • Bewaar boerenkaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de boerenkaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je boerenkaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Boerenkaas kun je wel invriezen.

Je kunt boerenkaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je boerenkaas invriezen

Hoe weet je of boerenkaas niet meer goed is?

Als de boerenkaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of boerenkaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Boerenkaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Boerenkaas dan weg. Staat er een THT-datum op de boerenkaas? Dan kun je boerenkaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de boerenkaas.
  Als de verpakking kapot is, is de boerenkaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de boerenkaas.
  Boerenkaas ziet er heel verschillend uit. Dat komt omdat er heel veel verschillende soorten boerenkaas zijn. Het is natuurlijk afhankelijk van de kruiden en specerijen die in boerenkaas gebruikt worden, hoe deze eruit komt te zien. Zo moet de boerenkaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Boerenkaas er uit als het niet meer goed is? Boerenkaas gaat schimmelen als het niet meer goed is. Met name groene schimmel komt veel vol op boerenkaas. Ook zien de kruiden in de boerenkaas er droog uit.
 4. Ruikt de boerenkaas vreemd?
  Boerenkaas krijgt een onaangename, ietwat zure geur als deze niet meer goed is.
 5. Proeven of boerenkaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt boerenkaas vers. De smaak is rijker, dieper en complexer dan bij “gewone” fabriekskaas. Als boerenkaas muf, zuur of anders dan normaal smaakt, moet je hem weggooien.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de boerenkaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Boerenkaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je boerenkaas buiten de koelkast bewaren?

Boerenkaas kun je ongeveer 1 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips boerenkaas bewaren

 1. Bewaar boerenkaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Boerenkaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de boerenkaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je boerenkaas in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de boerenkaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je boerenkaas over de datum eten?

Ja, op boerenkaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de boerenkaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je boerenkaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de boerenkaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb boerenkaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je boerenkaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de boerenkaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je boerenkaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je boerenkaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, dat mag. Hoewel boerenkaas van ongepasteuriseerde melk gemaakt wordt, is de kaas toch veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat alleen zachte schimmelkaas van rauwe melk een risico is. Boerenkaas wordt het heel gecontroleerd gemaakt. De boerenkaas rijpt bovendien lang onder een lage zuurgraad. Daardoor hebben bacteriën weinig kans om te overleven.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Boerenkaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Boerenkaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor boerenkaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *