Categorieën
Kaas

Blue Stilton bewaren

Hoe lang is Blue Stilton houdbaar? Op blue stilton vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je blue stilton kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de blue stilton open? Dan is de blue stilton minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de blue stilton nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt blue stilton vandaan: Engeland.
 • Rijpingstijd van blue stilton : minimaal 9 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je blue stilton invriezen: ja
Blue Stilton bewaren

Hoe lang is blue stilton houdbaar?

Blue Stilton wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer minimaal 9 weken rijpen. Het is een half hard tot harde kaas.

De ontdekker van de Blue Stilton kaas is Frances Pawlett, een kaasmaker uit Wymondham, Leicestershire. Al in 1720 bedacht hij de Stilton Cheese. Het eerste recept voor Stilton kaas dateert uit 1726. Sinds 1966 heeft de Blue Stilton een beschermde status. Dit betekent dat de Stilton kaas alleen maar in een bepaalde regio gemaakt mag worden.

Blue Stilton wordt gemaakt door aan Stilton kaas de Penicillium roqueforti-schimmel toe te voegen. Tijdens het rijpen van de kaas ontstaan daardoor de blauwe aders in de Blue Stilton.

Op een kaasplankje kom je vaak Blue Stilton kaas tegen. Ook wordt Blue Stilton gebruikt in salades, quiches of in sauzen. Daarnaast wordt het soms in selderijsoep gebruikt of geserveerd met een fles port erin.

Varianten en andere soorten van blue stilton zijn: Blue Stilton met Port en Blue Stilton 50+.

Ongeopend is blue stilton houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze blue stilton (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast2 tot 3 uur
In de koelkast (geopend)4 dagen dagen
In de vriezer (gesloten)3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is blue stilton houdbaar

Houdbaarheidsdatum blue stilton

Op blue stilton staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je blue stilton ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de blue stilton nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet blue stilton niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de blue stilton uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je blue stilton het beste bewaren?

Om blue stilton zo lang mogelijk goed te houden bewaar je blue stilton in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt blue stilton in de groentelade van de koelkast.

In de groentelade is het vochtiger dan in andere delen van de koelkast. Blauwe kaas kun je daarom het beste in de groentela bewaren. Daar is het vochtgehalte in de koelkast het hoogst en daardoor blijft de kaas het beste.

Blue Stilton in de koelkast bewaren

Blue Stilton kun je het beste bewaren in de verpakking waarin je het gekocht hebt. Deze verpakking is namelijk speciaal ontworpen voor de Blue Stilton kaas.

Bewaaradvies blue stilton:

 • Geopend ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Bewaar de blue stilton in de groentelade van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor blue stilton het beste.
 • Bewaar blue stilton het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de blue stilton zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je blue stilton invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Blue Stilton kun je wel invriezen.

Je kunt blue stilton 3 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je blue stilton invriezen

Hoe weet je of blue stilton niet meer goed is?

Als de blue stilton bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of blue stilton niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Blue Stilton. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Blue Stilton dan weg. Staat er een THT-datum op de blue stilton? Dan kun je blue stilton mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de blue stilton.
  Als de verpakking kapot is, is de blue stilton minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de blue stilton.
  Blue Stilton kaas is wit-geel. Bovendien zie je de herkenbare blauwe aders of stippen in de kaas. De korst is vaak donkerder van kleur. Zo moet de blue stilton er dus uitzien. Maar hoe ziet Blue Stilton er uit als het niet meer goed is? Als Blue Stilton kaas gaat schimmelen, is deze niet meer goed. Ook als de blauwe aders geel, groen, rood of grijs worden, moet je de kaas weggooien. Bovendien ziet de kaas er oud uit als deze bedorven is. Tenslotte kan de Blue Stilton ook slijmerig ogen.
 4. Ruikt de blue stilton vreemd?
  Blue Stilton kaas ruikt normaal heel sterk. Dit is dus geen reden dat de kaas niet meer goed is. Als Blue Stilton niet meer goed is krijgt het een ammoniak-achtige geur. Ook als de Blue Stilton naar bedorven melk ruikt, is deze niet meer goed.
 5. Proeven of blue stilton niet meer goed is.
  Normaal smaakt Blue Stilton kaas vrij mild. Hoewel de geur van Blue Stilton heel sterk is, is de smaak wat milder. Als de Blue Stilton niet meer zo smaakt, is deze niet meer goed.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de blue stilton nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Blue Stilton goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je blue stilton buiten de koelkast bewaren?

Blue Stilton kun je ongeveer 2 tot 3 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips blue stilton bewaren

 1. Bewaar blue stilton op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Blue Stilton is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de blue stilton op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je blue stilton in de groentelade van legt. Daar is de temperatuur het beste om de blue stilton zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je blue stilton over de datum eten?

Ja, op blue stilton staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de blue stilton en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je blue stilton niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de blue stilton nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb blue stilton over de datum gegeten, wat nu?

Heb je blue stilton gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de blue stilton een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je blue stilton over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je blue stilton bewaren als je zwanger bent?

Ja, gepasteuriseerde Blue Stilton kaas mag je eten tijdens de zwangerschap. Let wel op: er zijn ook Blue Stilton kazen die niet gepasturiseerd zijn. Op de verpakking van de kaas kun je meer informatie vinden.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Blue Stilton met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Blue Stilton dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor blue stilton waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *