Categorieën
Kaas

Belegen kaas bewaren

Hoe lang is Belegen kaas houdbaar? Op belegen kaas vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je belegen kaas kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de belegen kaas open? Dan is de belegen kaas minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de belegen kaas nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt belegen kaas vandaan: Nederland.
 • Rijpingstijd van belegen kaas : 16 tot 18 weken.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je belegen kaas invriezen: ja
Belegen kaas bewaren

Hoe lang is belegen kaas houdbaar?

Belegen kaas wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 16 tot 18 weken rijpen. Het is een half harde kaas.

In Nederland is kaas al heel lang geleden ontdekt. Er bestaan zelfs aardewerkpotjes uit 800 voor Christus die gebruikt werden om kaas te maken. Julius Caesar schreef in 57 voor Christus zelfs al dat er in Nederland kaas werd gegeten.

Belegen kaas krijg je door de de kaas die na het maken ontstaan is te laten rijpen. Om belegen kaas te krijgen moet kaas 16 tot 18 weken rijpen. De kaas krijgt door het rijpen meer smaak.

Je kunt belegen kaas natuurlijk in plakjes op brood doen. Ook kun je het in blokjes snijden en bij de borrel serveren met bijvoorbeeld mosterd. Ook een cracker met belegen kaas is heerlijk.

Varianten en andere soorten van belegen kaas zijn: Belegen boerderijkaas, biologische belegen kaas, goudse belegen kaas, Zaanlander belegen kaas, Zaanse Hoeve belegen kaas, Beemster belegen kaas en Milner belegen kaas.

Ongeopend is belegen kaas houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze belegen kaas (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast1 tot 2 uur
In de koelkast (geopend)2 weken dagen
In de vriezer (gesloten)2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is belegen kaas houdbaar

Houdbaarheidsdatum belegen kaas

Op belegen kaas staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je belegen kaas ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de belegen kaas nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet belegen kaas niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de belegen kaas uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je belegen kaas het beste bewaren?

Om belegen kaas zo lang mogelijk goed te houden bewaar je belegen kaas in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt belegen kaas in met midden van de koelkast.

In het midden van de koelkast varieert de temperatuur tussen de 5 en 6 °C als de koelkast goed is ingesteld. Beneden is de temperatuur het laagst, wat de optimale plek is voor zeer bederfelijke etenswaren. Bovenin is de temperatuur het hoogst, perfect voor minder bederfelijke producten. In het midden kun je de overige items plaatsen.

Belegen kaas in de koelkast bewaren

Belegen kaas kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Deze is namelijk speciaal ontworpen om de kaas zo lang mogelijk houdbaar te houden.

Bewaaradvies belegen kaas:

 • Geopend ongeveer 2 weken houdbaar.
 • Bewaar de belegen kaas in met midden van de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor belegen kaas het beste.
 • Bewaar belegen kaas het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de belegen kaas zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je belegen kaas invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Belegen kaas kun je wel invriezen.

Je kunt belegen kaas 2 tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je belegen kaas invriezen

Hoe weet je of belegen kaas niet meer goed is?

Als de belegen kaas bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of belegen kaas niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Belegen kaas. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Belegen kaas dan weg. Staat er een THT-datum op de belegen kaas? Dan kun je belegen kaas mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de belegen kaas.
  Als de verpakking kapot is, is de belegen kaas minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de belegen kaas.
  Belegen kaas is natuurlijk geel. Het is wat donkerder dan bijvoorbeeld jong belegen kazen. De kaas ziet er haast amberkleurig uit. Het is bovendien een stevige, compacte kaas. Zo moet de belegen kaas er dus uitzien. Maar hoe ziet Belegen kaas er uit als het niet meer goed is? Hoewel belegen kaas niet snel gaat schimmelen, is schimmel natuurlijk wel een teken dat de kaas niet meer goed is. Ook kan de kaas er droog uitzien.
 4. Ruikt de belegen kaas vreemd?
  Je kunt ook ruiken of belegen kaas niet meer goed is. Als de belegen kaas een onaangename geur heeft, dan is deze niet meer goed. Het is een hele scherpe geur.
 5. Proeven of belegen kaas niet meer goed is.
  Normaal smaakt belegen kaas intens en scherp. Soms ontwikkelt belegen kaas zelfs een nootachtige smaak. Als belegen kaas niet meer zo smaakt, dan is het tijd om hem weg te gooien.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de belegen kaas nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Belegen kaas goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je belegen kaas buiten de koelkast bewaren?

Belegen kaas kun je ongeveer 1 tot 2 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips belegen kaas bewaren

 1. Bewaar belegen kaas op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Belegen kaas is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de belegen kaas op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je belegen kaas in met midden van legt. Daar is de temperatuur het beste om de belegen kaas zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je belegen kaas over de datum eten?

Ja, op belegen kaas staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de belegen kaas en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je belegen kaas niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de belegen kaas nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb belegen kaas over de datum gegeten, wat nu?

Heb je belegen kaas gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de belegen kaas een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je belegen kaas over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je belegen kaas bewaren als je zwanger bent?

Ja, harde, gepasteuriseerde kazen mag je eten tijdens de zwangerschap. Let wel extra op met schimmels of andere symptomen van bederf van de belegen kaas.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Belegen kaas met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Belegen kaas dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor belegen kaas waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *