Categorieën
Kaas

Beaufort bewaren

Hoe lang is Beaufort houdbaar? Op beaufort vind je een “Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum” (THT). Deze houdbaarheidsdatum geeft aan hoe lang je beaufort kunt bewaren als de verpakking nog dicht is.

Is de verpakking van de beaufort open? Dan is de beaufort minder lang houdbaar. Twijfel je en wil je weten of de beaufort nog goed is? Lees dan snel verder.

 • Categorie: Kaas.
 • Gemaakt van: koemelk.
 • Waar komt beaufort vandaan: Frankrijk.
 • Rijpingstijd van beaufort : 12 tot 15 maanden.
 • Houdbaarheidsdatum: Tenminste houdbaar tot (THT).
 • Kun je beaufort invriezen: ja
Beaufort bewaren

Hoe lang is beaufort houdbaar?

Beaufort wordt gemaakt van koemelk en moet ongeveer 12 tot 15 maanden rijpen. Het is een harde kaas.

Beaufort kaas wordt gemaakt in de Savoie regio in Frankrijk. Sinds 1968 heeft het een gecertificeerde status. De kaas wordt met liefde gemaakt en ingemasseerd met zout. Beaufort kaas wordt vaak gegeten samen met zalm (en een glas witte wijn).

Voor een kilo Beaufort kaas is ongeveer 11 liter melk nodig. De melk die gebruikt wordt komt van Tarine- of Abondance koeien. Deze koeien voeden zich met gras uit de Alpen. Dit geeft Beaufort kaas zijn unieke smaak.

Beaufort past natuurlijk perfect op een kaasplankje, maar wordt ook vaak gebruikt als kaasfondue-kaas. Daarnaast gaat het goed samen met witte wijn en visgerechten.

Varianten en andere soorten van beaufort zijn: Beaufort d’été (zomer Beaufort), Beaufort d’alpage (hoog in de Alpen gemaakt) en Beaufort d’hiver (winter Beaufort).

Ongeopend is beaufort houdbaar tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat.

Bewaarwijze beaufort (kaas)Hoe lang houdbaar
Buiten de koelkast4 uur
In de koelkast (geopend)3 tot 4 weken dagen
In de vriezer (gesloten)8 maanden in de vriezer bewaren.
Hoelang is beaufort houdbaar

Houdbaarheidsdatum beaufort

Op beaufort staat meestal een Tenminste houdbaar tot-houdbaarheidsdatum. Dit wordt vaak afgekort naar THT.

Een THT-houdbaarheidsdatum betekent dat de kwaliteit van het product tot minstens die datum gegarandeerd wordt. Het zegt dus niets over de houdbaarheid van het product.

Dit betekent dat je beaufort ook na de THT-datum nog veilig kunt eten.

Het is wel belangrijk dat de beaufort nog goed verpakt is en op de juiste manier bewaard is.

Belangrijk: Staat er een TGT-datum op de verpakking? Eet beaufort niet na de “Te gebruiken tot” datum op de verpakking. Consumeer de beaufort uiterlijk op de TGT-datum die op de verpakking staat.

Hoe kun je beaufort het beste bewaren?

Om beaufort zo lang mogelijk goed te houden bewaar je beaufort in de koelkast. Dit doe je het beste bij een temperatuur van 4 tot 7 °C. Je legt beaufort bovenin de koelkast.

Bovenin de koelkast is de warmste plek in de koelkast. Dit is een goede plek om harde kazen zoals Beaufort te bewaren. Doe dit wel in een kaasdoos zodat de Beaufort geen smaken en geuren van andere producten in de koelkast overneemt.

Beaufort in de koelkast bewaren

Beaufort kaas kun je het beste in de koelkast bewaren. Hoewel Beaufort ook een tijdje buiten de koelkast houdbaar is, blijft de kaas het langste goed in de koelkast. Leg de kaas voor je hem gaat eten wel eventjes uit de koelkast. Dan is de Beaufort kaas het lekkerst.

Bewaaradvies beaufort:

 • Geopend ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar.
 • Bewaar de beaufort bovenin de koelkast. Daar is de bewaartemperatuur voor beaufort het beste.
 • Bewaar beaufort het liefst in de originele verpakking. Deze is vaak speciaal ontworpen om de beaufort zo lang mogelijk vers te houden.

Let op: Alle soorten kaas zijn minder lang houdbaar als deze niet op de juiste manier bewaard worden.

Kun je beaufort invriezen?

Sommige kazen kun je invriezen. Niet alle kazen zijn geschikt om in te vriezen. Beaufort kun je wel invriezen.

Je kunt beaufort 8 maanden in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld. Dit is ongeveer -18 °C.

Let op: Hoe langer je producten invriest, hoe minder de kwaliteit wordt.

Kun je beaufort invriezen

Hoe weet je of beaufort niet meer goed is?

Als de beaufort bedorven, rot of beschimmeld is, moet je hem natuurlijk weggooien. Maar hoe kun je zien of beaufort niet meer goed is?

 1. Controleer de houdbaarheidsdatum.
  Controleer eerst de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de Beaufort. Is de “Te gebruiken tot”-datum verstreken? Gooi de Beaufort dan weg. Staat er een THT-datum op de beaufort? Dan kun je beaufort mogelijk nog gewoon eten.
 2. Controleer de verpakking van de beaufort.
  Als de verpakking kapot is, is de beaufort minder lang houdbaar en bederft deze sneller. Controleer de verpakking daarom op scheuren of gaatjes.
 3. Kijk naar de beaufort.
  Beaufort-kaas heeft een lichtgele kleur. De kaas is bovendien glad en ziet er vers en romig uit. Zo moet de beaufort er dus uitzien. Maar hoe ziet Beaufort er uit als het niet meer goed is? Beaufort gaat schimmelen als de kaas niet meer houdbaar is. De kaas krijgt dan een donkerdere kleur en wordt keihard. De schimmel kun je overigens van Beaufort kaas afsnijden. Doe dit wel heel ruim (minstens 2 cm).
 4. Ruikt de beaufort vreemd?
  Als Beaufort kaas over datum is, gaat de kaas stinken. Er komt dan een hele onaangename schimmel geur van de Beaufort af. Normaal heeft Beaufort kaas een uitgesproken geur die doet denken aan Franse Alpenweides.
 5. Proeven of beaufort niet meer goed is.
  Normaal smaakt Beaufort kaas romig en vers. Het is een mooie gladde kaas met een fruitige smaak. Ook kan Beaufort een beetje lichtpikant zijn.
 6. Neem geen risico!
  Twijfel je of de beaufort nog goed is? Neem geen risico en gooi het product weg.

Hoe lang blijft Beaufort goed buiten de koelkast?

Kazen zet je vaak een tijdje buiten de koelkast. Bijvoorbeeld op een kaasplankje of tijdens het ontbijt of de lunch. Maar hoe lang kun je beaufort buiten de koelkast bewaren?

Beaufort kun je ongeveer 4 uur buiten de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en andere omstandigheden.

Tips beaufort bewaren

 1. Bewaar beaufort op de juiste manier.
  De meeste kazen kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Heb je deze niet meer? Dan kun je kaas vaak ook goed in kaaspapier, vershoudfolie of bakpapier bewaren. Beaufort is dan wel beperkt houdbaar.
 2. Controleer de koelkast.
  Zorg dat je koelkast schoon is. Maak de koelkast ook regelmatig schoon. Dit voorkomt de groei van bacteriën. Controleer bovendien de temperatuur van de koelkast. Uit recent onderzoek is gebleken dat de koelkast in veel huishoudens te warm staat ingesteld. Een koelkast moet tussen de 2 en 7 °C zijn om voedsel zolang mogelijk goed te houden. Zorg er bovendien voor dat de koelkast goed sluit en de rubbers niet versleten zijn.
 3. Leg de beaufort op de goede plek in de koelkast.
  Zorg er echt voor dat je beaufort bovenin legt. Daar is de temperatuur het beste om de beaufort zo goed mogelijk te bewaren.
 4. Controleer producten in de koelkast.
  Als er producten in de koelkast liggen die bedorven zijn en schimmelen, kan dit ervoor zorgen dat bacteriën overspringen naar andere producten. Check je koelkast dus regelmatig.

Meest gestelde vragen (FAQ)

Kun je beaufort over de datum eten?

Ja, op beaufort staat (meestal) een “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de beaufort en niet over de houdbaarheid. Dit betekent dat je beaufort niet meteen weg hoeft te gooien na de THT-datum. Gebruikt je zintuigen om te beoordelen of de beaufort nog goed is na de houdbaarheidsdatum.

Ik heb beaufort over de datum gegeten, wat nu?

Heb je beaufort gegeten na de houdbaarheidsdatum? Producten met een THT-houdbaarheidsdatum zijn vaak ook na deze datum nog goed te consumeren. Staat er op de beaufort een TGT-datum? Dan kun je ziek worden als je beaufort over datum hebt gegeten. Neem contact op met je huisarts.

Hoelang mag je beaufort bewaren als je zwanger bent?

Hoewel Beaufort kaas niet altijd gepasteuriseerd is, mag je Beaufort kaas toch eten als je zwanger bent. De listeria bacterie kan zich namelijk niet ontwikkelen in harde kazen die langer dan 3 maand gerijpt zijn. Beaufort is minstens een jaar gerijpt.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van Beaufort met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de Beaufort dan weg.

Zie je een fout op deze pagina? Heb je zelf bewaartips voor beaufort waar je anderen mee kunt helpen. Of wil je de houdbaarheid van een ander product weten? Laat het hieronder weten in de reacties.

Over de auteur

Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *