Kaas bewaren

Kaas bewaren, hoe kun je kaas het beste bewaren? En hoe lang is kaas houdbaar?

Kaas, wij Nederlanders zijn er gek op. Jaarlijks eten we in Nederland meer dan 20 kg kaas per persoon. In bijna iedere koelkast tref je wel kaas aan. Of dat nou speciale kazen zijn, een blok kaas of voorgesneden plakken kaas.

Maar hoe moet je kaas bewaren zodat het zo lang mogelijk lekker blijft? En kun je kaas na de houdbaarheidsdatum nog eten? Op al jouw vragen rondom het bewaren van kaas geven we antwoord.

Kaas bewaren

Kaas bewaren

In dit artikel vertellen we je alles over de houdbaarheid van kaas. Bovendien geven we tips over het bewaren van kaas.

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten kazen en kaassoorten. Iedere soort kaas moet je op een andere manier bewaren. Ook is de houdbaarheidsdatum van kaas per kaassoort verschillend.

Daarom leggen we je uit wat het verschil is tussen de verschillende kaassoorten en waarom je bepaalde soorten kaas op een bepaalde manier moet bewaren. Ook vertellen we je het verschil in houdbaarheidsdatum op kaas.

Wat is de beste manier om kaas te bewaren?

Hoe moet je kaas bewaren? Er gaan veel verhalen de rondte over of je kaas wél of niet in de koelkast moet bewaren. Niet iedere kaassoort hoef je namelijk in de koelkast te bewaren. Maar hoe weet je nou of je kaas wel in de koelkast moet leggen, of niet?

De makkelijkste regel hiervoor is: “Als de kaas in de koeling lag toen je hem kocht, moet deze thuis ook in de koelkast”.

Ook in de supermarkt liggen niet alle kazen in de supermarkt.

Op deze manier bewaar je kaas het beste:

 1. Bewaar kaas in de originele verpakking, speciaal kaaspapier (van de kaasboer), een kaasdoos of in vershoudfolie. Wikkel de kaas in kaaspapier of vershoudfolie. Zo voorkom je dat kaas uitdroogt. Bovendien kun je zachte kaas in een kaasdoos doen om ervoor te zorgen dat de geur niet verspreid. Met harde kazen doe je dit niet. Dit moeten juist kunnen ademen.
 2. Bewaar verschillende kazen apart van elkaar. Als je kazen samen inpakt, dan gaan de smaken en geuren zich vermengen. Dit komt de smaak van kaas niet ten goede. Met name als je bijvoorbeeld verschillende kaasjes voor een kaasplankje hebt, moet je deze apart van elkaar verpakken en bewaren.
 3. Koop bij voorkeur blokken kaas. Snij kaas bovendien pas in stukjes als je het ook meteen gaat opeten. Als je kaas namelijk al eerder snijdt, dan droogt de kaas sneller uit. Bovendien blijven blokken kaas of een hele kaas langer houdbaar dan kleinere stukken, blokjes of plakken.

Zachte kaas bewaren

Zachte kaas kun je het beste in de koelkast bewaren. Je bewaart zachte kaas namelijk het beste bij een temperatuur van tussen de 2 en 5 °C. Dit geldt overigens ook voor blauwschimmelkazen.

Zachte kazen zijn bijvoorbeeld blauwschimmelkaas, geitenkaas, Camembert, Mozzarella of Burrata.

Bovendien bewaar je zachte kaas in de groentelade van de koelkast. Dit heeft een paar voordelen:

 1. De temperatuur is daar het laagst. Zachte kazen kun je het beste bij een zo laag mogelijke temperatuur bewaren.
 2. Sommige zachten kazen kunnen behoorlijk stinken. Door de kazen in de afgesloten groentelade te bewaren zorg je ervoor dat de geur niet overslaat op andere producten in de koelkast.
 3. Het vochtgehalte in de groentelade is heel goed geschikt om zachte kazen te bewaren.

Tip: Ga je zachte kaas eten? Haal de zachte kaas dan ongeveer 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Dan komt de zachte kaas langzaam op kamertemperatuur en dit komt de smaak van zachte kazen ten goede.

Harde kaas bewaren

Harde kaas bewaar je op een andere manier dan zachte kaas. Je moet harde kaas bijvoorbeeld nooit in een kaasdoos bewaren. Doe je dat wel, dan kan de kaas uitdrogen. Daarom bewaar je harde kaas in kaaspapier of vershoudfolie. Dit zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt, maar wel kan ademen.

Harde kazen zijn bijvoorbeeld Edam, Cheddar, Parmezaanse kaas en Goudse kaas.

Je kunt harde kaas ook buiten de koelkast bewaren. Als je harde kaas echter langer wilt bewaren dan is het aan te raden om deze wel in de koelkast te leggen. Een paar dagen buiten de koelkast bij een temperatuur van tussen de 8 en 15 graden kan geen kwaad.

Een aantap tips om harde kaas te bewaren:

 1. Gebruik geen kaasdoos voor harde kaas. Harde kaas kun je het beste niet bewaren in een kaasdoos. Als je harde kaas namelijk in een afgesloten bak doet, gaat de kaas zweten. Bovendien kan de kaas dan zijn vocht niet kwijt. Daarom moet je harde kaas bewaren in speciaal kaaspapier of vershoudfolie. Op deze manier kan de kaas ademen. Heb je geen speciaal kaaspapier? Dan kun je ook bakpapier gebruiken.
 2. Koelkast of niet? Je kunt harde kaas best eventjes buiten de koelkast bewaren. Wil je de kaas echter lange tijd bewaren, dan kun je deze het beste in de koelkast leggen. Omdat harde kaas niet heel bederfelijk is, kun je deze prima in het midden of bovenin de koelkast leggen.
 3. Bewaar harde kaas niet samen met zachte kaas. Harde kazen zijn vaak wat minder geurig en neutraler van smaak dan zachte kazen. Om te voorkomen dat smaken en geuren zich gaan vermengen, wil je harde kaas niet bij zachte kaas bewaren.
 4. Leg kaas niet in de koelkastdeur. De deur van de koelkast is de plek die het meest schommelt in temperatuur. Dat vindt kaas niet fijn. Kaas bewaar je juist bij een zo constant mogelijke temperatuur. Dit gaat de vorming van bacteriën tegen.
 5. Snijd kaas niet van tevoren. Als de kaas van tevoren al in blokjes of plakken snijdt, droogt de harde kaas veel sneller uit. Dit kun je ook goed zien doordat de kaas dan gaat verkleuren.

Plakken kaas bewaren

Plakken kaas zijn eigenlijk een verhaal apart. Door een aantal toevoegingen blijven kaasplakken namelijk langer houdbaar. Toch moet je ook plakken kaas op de juiste manier bewaren om deze zo lang mogelijk houdbaar te houden. Voorgesneden plakken kaas bewaar je op de volgende manier:

 1. Bewaar ze in de originele verpakking. Je wilt plakken kaas het liefste in de originele verpakking bewaren. Dit is vaak een plastic bakje waar soms ook papier tussen de plakken kaas ligt. De verpakking is speciaal ontworpen om de kaas zo lang mogelijk houdbaar te houden.
 2. Zorg voor een constante bewaartemperatuur. Om plakken kaas zolang mogelijk lekker vers te houden wil je ze bij een constante temperatuur bewaren die tussen de 2 en 5 °C ligt. Plakken kaas bewaar je dus onderin of in de groentelade van de koelkast. Leggen plakken kaas nooit in de koelkastdeur.
 3. Zorg voor een dichte verpakking. Om te voorkomen dat plakken kaas uitdrogen, zorg je ervoor dat de (originele) verpakking dichtzit. Soms zitten de plakken kaas al in een hersluitbaar zakje.  Ook kun je er zelf een hersluitbaar zakje omheen doen. Dit doe je om te voorkomen dat plakken kaas uitdrogen.

Hoe lang is kaas houdbaar?

Op kaas staat bijna altijd een houdbaarheidsdatum. Er kunnen twee soorten houdbaarheidsdatums op kaas staan:

 1. Ten minste houdbaar tot (THT).
 2. Te gebruiken tot (TGT).

Als op kaas een THT-houdbaarheidsdatum staat, dan is de kaas tenminste houdbaar tot die datum. Is die datum verstreken? Dan hoef je de kaas niet meteen weg te gooien. Je kunt je dan je zintuigen gebruiken om te beoordelen of de kaas nog houdbaar is. Lees meer over de THT-datum en hoe je kunt bepalen of een product nog goed is.

Als op kaas een “te gebruiken tot” datum staat, dan moet je de kaas na het verstrijken van die datum wél weggooien. Een te gebruiken tot houdbaarheidsdatum zegt namelijk iets over de voedselveiligheid. Ook als de kaas er na een TGT-datum nog goed uit ziet, kunnen er mogelijk ziektemakers in zitten. Als op kaas een TGT-datum staat en deze is verstreken, dan moet je de kaas dus altijd weggooien.

Houdbaarheidsdatum kaas:

De houdbaarheidsdatum van verschillende soorten kaas is als volgt:

Soort kaasHoudbaarGeopend houdbaar
Harde kaasCa. 3 maandCa. 6 weken
Zachte kaasCa. 2 wekenEen paar dagen
Plakken kaasTHT-datum4 dagen tot een week
StrooikaasTHT-datum4 dagen tot een week
Kaas bewaren; hoe lang is kaas houdbaar?

Hoe lang kun je kaas over datum eten?

Op de meeste kazen staat een THT-houdbaarheidsdatum. Dit zegt iets over de kwaliteit van de kaas en niet over de houdbaarheid van de kaas. Je kunt kaas dus over datum eten. Om te bepalen of de kaas nog lekker is en nog veilig is om te eten, kun je je zintuigen gebruiken. Hieronder leggen we je uit hoe je dat kunt doen.

Hoe weet je of kaas niet meer goed is?

Twijfel je of kaas nog goed is? Je kunt zelf ook bepalen of kaas nog houdbaar is. Dit kun je op de volgende manier doen:

 1. Houdbaarheidsdatum
  Controleer als eerste altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de kaas. Is de kaas geopend of heb je geen houdbaarheidsdatum op de kaas? Dan kun je de volgende stappen gebruiken om te controleren of de kaas nog goed is.
 2. Kijk of de kaas nog houdbaar is.
  Bij kaas kun je vaak heel duidelijk zien of deze niet meer goed is. Kaas gaat namelijk vaak schimmelen als deze niet meer goed is. Bovendien verkleurt de kaas. Daarnaast kan kaas uitdrogen of gaan zweten als deze niet meer goed is. Als kaas gaat zweten wordt de kaas een beetje slijmerig of plakkerig. Ook dan is de kaas niet meer goed.
 3. Ruik of de kaas een vreemde geur heeft.
  Kaas gaat vaak vreemd ruiken als deze niet meer goed is. Van veel zachte kazen komt een ammoniak-achtige geur als deze over datum is. Harde kazen krijgen een andere geur als ze niet meer houdbaar zijn. Dit is het beste te omschrijven als zuur of bedorven.
 4. Smaak van de kaas.
  Proef een klein stukje van de kaas. Als de kaas anders smaakt dan normaal, spuug je hem uit en gooi je de kaas weg. Ook als de kaas een andere textuur heeft is deze niet meer goed.

Hoe lang is kaas van de markt houdbaar?

Als je kaas op de markt hebt gekocht dan staat er vaak geen houdbaarheidsdatum op de kaas. Dat is natuurlijk geen reden om meteen in paniek te raken. Je kunt namelijk de volgende richtlijnen in acht nemen. Heb je een harde kaas op de markt gekocht (bijvoorbeeld Edammer of Goudse kaas) dan kun je deze ongeveer 6 weken bewaren.

Heb je een zachte kaas gehaald op de markt? Dan kun je deze tot een week bewaren. Twijfel je of de kaas van de markt nog houdbaar is? Dan kun je het beste je zintuigen gebruiken. Kijk of de kaas er nog goed uitziet. Ruik of de kaas niet vreemd ruikt. Smaakt de kaas raar? Dan kun je deze het beste weggooien.

Disclaimer:

De houdbaarheidsdatum van kaas wordt beïnvloed door verschillende factoren. De temperatuur, de omgeving, de verpakking en andere zaken kunnen ervoor zorgen dat kaas minder lang houdbaar is. Neem geen risico met voedsel en gooi bij twijfel de kaas weg.

Verschillende soorten kaas bewaren

Ben je op zoek naar meer informatie over een specifieke kaas? Bekijk hieronder de uitgebreide lijst met alle kazen.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.