Categorieën
Nieuws

Houdbaarheidsdatum in het buitenland

Houdbaarheidsdatum in het buitenland, hoe zit dat precies? Ook in het buitenland kun je de houdbaarheidsdatum op producten vinden. Om het jouw gemakkelijk te maken hebben wij de THT-datum en TGT-datum in verschillende landen voor jou op een rijtje gezet. Zo weet je in een buitenlandse supermarkt meteen waar je op moet letten.

Houdbaarheidsdatum in het buitenland

Houdbaarheidsdatum in het buitenland

Je bent op reis en hebt een product gekocht. Maar tot wanneer kun je dit product nou veilig consumeren? Om jou goed te informeren hebben we voor jou uitgezocht wat de houdbaarheidsdatums in het buitenland zijn en wat ze betekenen. Op deze manier kun je producten op een veilige manier consumeren in het buitenland. In Nederland kennen we natuurlijk de “tenminste houdbaar tot”-datum en de “te gebruiken tot”-datum (THT en TGT). In het buitenland is dit over het algemeen niet heel veel anders. Maar je moet natuurlijk wel even weten wat de verschillende buitenlandse etiketten betekenen. Daarom hebben wij voor jou uitgezocht waar je op moet letten. Twijfel je zelf over de houdbaarheid van een product? Neem geen risico.

Houdbaarheidsdatum Engeland

Ben je op reis in Engeland en benieuwd hoe daar met de houdbaarheidsdatum wordt omgegaan? De houdbaarheidsdatum in Engeland lijkt heel veel op die van Nederland. Ook in Engeland zijn er twee houdbaarheidsdata. De afkortingen die in Engeland voor de houdbaarheidsdatum gebruikt worden zijn:

 • ED (expire date)
 • EXP (expiration date).

In Engeland vind je de houdbaarheidsdatum op de verpakking vaak als een afkorting. EXP of ED worden hiervoor gebruikt.  In Engeland zijn er twee soorten houdbaarheidsdata:

 1. Use by (TGT)
 2. Best before (THT)

Use by

Use by is te vergelijken met het Nederlandse TGT (te gebruiken tot). Heeft een product tekst “use by” op de verpakking staan, dan kun je het product na het verstrijken van deze datum niet eten.

Best before

Best before is te vergelijken met het Nederlandse THT (tenminste houdbaar tot). Staat op een product “Best before”, dan garandeert de fabrikant de kwaliteit van het product tot deze datum. Hierna kan de kwaliteit achteruitgaan.

Houdbaarheidsdatum Frankrijk

In Frankrijk maakt men ook gebruik van twee soorten houdbaarheidsdata:

 • DLC (date limite de consummation)
 • DDM (date de durabilité minimale)

DLC

Staat er DLC op een verpakking in Frankrijk? Dit kun je het beste vergelijken met het Nederlandse TGT (te gebruiken tot). Ben je in Frankrijk en staat er als houdbaarheidsdatum een DLC (date limite de consummation) op de verpakking? Consumeer het product dan na deze datum niet meer. Na deze houdbaarheidsdatum kan het product schadelijk en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

DDM

Voorheen heette de DDM de DLUO. Deze houdbaarheidsdatum in Frankrijk is het beste te vergelijken met de Nederlandse tenminste houdbaar tot (THT) datum. De kwaliteit van het product is tot deze datum het beste. Wat deze houdbaarheidsdatum zegt is “bij voorkeur vóór deze datum consumeren”. Na deze datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Groot verschil in Frankrijk is dat producten met een DDM datum ook na deze houdbaarheidsdatum verkocht mogen worden. Let hier in de supermarkt dus goed op.

Houdbaarheidsdatum Duitsland

De houdbaarheidsdatum in Duitsland is ook terug te vinden op producten. In Duitsland maakt men, net als in Nederland, gebruik van twee soorten houdbaarheidsdata:

 1. De “Verbrauchsdatum” (TGT-datum)
 2. De “Mindesthaltbarkeitsdatum” (THT-datum)

De verbrauchsdatum

De verbrauchsdatum, letterlijk vertaald de verbruiksdatum, is hetzelfde als de Nederlandse variant TGT (te gebruiken tot). Heb je een product in Duitsland dat over de verbrauchsdatum is, eet dit product dan niet meer, maar gooi het weg.

De mindeshaltbarkeitsdatum

De mindeshaltbarkeitsdatum in Duitsland is te vergelijken met de Nederlandse THT-datum (tenminste houdbaar tot). Daarom kun je een product dat in Duitsland over de “mindeshaltbarkeitsdatum” is, (vaak) nog prima eten. Gebruik hiervoor je zintuigen. Kijk, ruik en proef eerst of een product nog goed is om te bepalen of een product nog geschikt is voor consumptie.

Houdbaarheidsdatum België

In België kennen ze, net als bij ons, twee soorten houdbaarheidsdata. Of eigenlijk, vervaldatums, zoals onze Zuiderburen het noemen. Net als in Nederland maken de Belgen gebruik van twee vervaldata. Omdat België natuurlijk tweetalig is, maken ze gebruik van zowel de Nederlandse, als de Franse termen voor de vervaldata.

NederlandBelgië (NL)België (Frans)
THT (tenminste houdbaar tot)THT (tenminste houdbaar tot)DDM (date de durabilité minimale)
TGT (te gebruiken tot)TGT (te gebruiken tot)DLC (date limite de consummation)

Afhankelijk van waar je in België bent kan de houdbaarheidsdatum dus verschillen. Let hier goed op en gebruik bovenstaande tabel. Ben je in het Duitstalige deel van België? Dan zul je de houdbaarheidsdatum/vervaldatum in het Duits aantreffen. Soms staat de houdbaarheidsdatum er ook in zowel het Frans als het Nederlands op. Dit gebeurt in tweetalige regio’s. De Belgische voedsel- en warenautoriteit adviseert om de vervaldatum in de taal van de regio op het product te zetten.

Italië – houdbaarheidsdatum in het buiteland

De houdbaarheidsdatum in Italië, de “Data di scadenza”, is er in twee varianten:

 • termine minimo di conservazione (TMC)
 • da consumari entro

Termine minimo di conservazione (TMC)

Vind je op een verpakking de tektst “termine minimo di conservazione”? Deze aanduiding kun je het beste vergelijken met de Nederlandse “tenminste houdbaar tot” datum. Het gaat dan om niet snel bederfelijke producten.

Da consumari entro

Heeft een product in Italië een houdbaarheidsdatum die begint met “da consumari entro”? Deze datum is hetzelfde als de Nederlandse “te gebruiken tot”-datum. Je kunt een product na deze datum niet meer consumeren omdat het dan een gevaar op kan leveren voor jouw gezondheid. Ook als het product er nog goed uit ziet kan het zijn dat er onzichtbare en giftige bacteriën op het product aanwezig zijn.

Houdbaarheidsdatum in het buitenland – Spanje

Op zoek naar de houdbaarheidsdatum in Spanje? De Spaanse vertaling van houdbaarheidsdatum is “fecha de caducidad”. In Spanje maakt men gebruik van een vergelijkbaarsysteem als in Nederland. Ook daar kennen ze twee verschillende soorten houdbaarheidsdata:

 1. Consumir preferentemente antes del fin de (THT-datum)
 2. Fecha de Caducidad (gevolgd door datum) (TGT-datum)

Daarnaast zijn er in Spanje nog andere houdbaarheidsdatums:

 • Fecha de adquisición: Datum waarop het product gekocht is.
 • Fecha de consumo: Datum op producten waar toevoegingen inzitten.
 • Fecha de utilización o de uso: Houdbaarheidsdatum op producten waar chemische of cosmetische middelen inzitten.
 • Fecha de prescripción: Datum waarop een arts een medicijn voorschrijft.
 • Fecha de dispensación: Datum waarop een apotheker een geneesmiddel afgeeft (bij medicijnen)

Consumir preferentemente
Heb je een product in Spanje waarop staat “Consumir preferentemente”? Dan betekent dit voor de houdbaarheidsdatum in Spanje dat je het product het beste kunt consumeren “voor” deze datum. Als deze datum verstreken is levert het product niet direct gevaar op voor jouw gezondheid, maar kan de kwaliteit, smaak en textuur achteruit gaan.


Fecha de caducidad
Ben je op zoek naar de vervaldatum of houdbaarheidsdatum in Spanje en kom je “Fecha de caducidad” tegen? Dit wordt altijd gevolgd door een plaats (waar staat de houdbaarheidsdatum op de verpakking) en een datum (tot wanneer is het product houdbaar). Deze datum is vergelijkbaar met de Nederlandse TGT (te gebruiken tot) datum. Je kunt het product na deze datum in Spanje niet meer consumeren.

Houdbaarheidsdatum in het buitenland

Zoals je misschien gemerkt hebt is de houdbaarheidsdatum in het buitenland op veel gebieden vergelijkbaar met die in Nederland. Om het voor jou duidelijk te maken hebben we ook per land een overzicht gemaakt met de vergelijkbare Nederlandse houdbaarheidsdatum. Het kan dan gaan om de tenminste-houdbaar-tot-datum (THT) of de te-gebruiken-tot-datum (TGT). Ook hebben we de vertaling van de houdbaarheidsdatum erbij gezet.

LandHoudbaarheidsdatumTHTTGT
NederlandHoudbaarheidsdatumTenminste houdbaar totTe gebruiken tot
België***
EngelandExpiration DateBest beforeUse by
FrankrijkDate d’expirationDate de durabilité minimaleDate limite de consummation
DuitslandHaltbarkeitsdatumMindeshaltbarkeitsdatumVerbrauchsdatum
ItaliëData di scadenzaTermine minimo di conservazioneDa consumari entro
SpanjeFecha de caducidadConsumir preferentementeFecha de caducidad
houdbaarheidsdatum in het buitenland

*Omdat België meertalig is, worden er op de etiketten meerdere houdbaarheidsdatums of vervaldatums gebruikt. Je vindt de houdbaarheidsdatum op Belgische etiketten in zowel het Frans en Duits als het Nederlands. Voor meer informatie kijk bij “houdbaarheidsdatum België”.

** Twijfel je of een product nog goed is? Neem geen enkel risico met voedsel. Bij twijfel, gooi het weg.

Over de auteur

Johan de Boer
Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *