Categorieën
Groente

Zoete puntpaprika bewaren | Hoelang is een zoete puntpaprika houdbaar

Hoelang is een zoete puntpaprika houdbaar? En hoe kun je een zoete puntpaprika het beste bewaren? Op zoete puntpaprika’s staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een zoete puntpaprika is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een zoete puntpaprika nog houdbaar is.

Zoete puntpaprika bewaren

Hoelang is een zoete puntpaprika houdbaar?

Zoete puntpaprika is de laatste jaren steeds populairder geworden. Je ziet de zoete puntpaprika daarom ook steeds vaker in de supermarkten liggen. Het is een goed alternatief voor als je gerechten net even iets zoeter wilt maken, maar het licht pittige van de paprika wilt hebben. Daarnaast is zoete punt paprika ook heerlijk om gewoon uit het vuistje te eten met een lekker dipsausje.

Zoete puntpaprika wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld door salades, gevulde puntpaprika, in een paprikasoep of om gewoon lekker te snacken.

Maar hoelang kun je een zoete puntpaprika bewaren? En waar kun je de zoete puntpaprika het beste bewaren?

Je kunt een zoete puntpaprika het beste op de fruitschaal bewaren. Als je de zoete puntpaprika op de fruitschaal doet, blijft de zoete puntpaprika het best.

Hieronder zie je hoelang je een zoete puntpaprika kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum zoete puntpaprika

Zoete puntpaprika heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum zoete puntpaprika (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 week
In de koelkast1 week
Gekookte of gebakken zoete puntpaprika in de koelkast3 tot 5 dagen
gesneden zoete puntpaprika2 dagen
In de vriezer1 jaar

Omdat op een zoete puntpaprika geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van zoete puntpaprika verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de zoete puntpaprika al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een zoete puntpaprika nog houdbaar is.

Hoe weet je of een zoete puntpaprika niet meer goed is?

Op een zoete puntpaprika staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een zoete puntpaprika nog goed is om te eten. Hoelang zoete puntpaprika’s houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de zoete puntpaprika nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de zoete puntpaprika.
  Een zoete puntpaprika is normaal stevig en heeft een mooie stralende kleur. Er zijn geen lelijke plekken op de puntpaprika te zien. Als de zoete puntpaprika donkere plekken heeft, is deze over datum. Daarnaast kan zoete puntpaprika gaan schimmelen. Dit gebeurt eerst vaak aan de binnenkant en zie je dus pas als je hem doorsnijdt. Ook kan de puntpaprika zacht worden.
 2. Ruik aan de zoete puntpaprika.
  Een zoete puntpaprika ruikt normaal lekker zoet. Als de puntpaprika daarentegen zuur of op een andere manier vies ruikt, is deze niet meer houdbaar.
 3. Proef een klein stukje van de zoete puntpaprika.
  Normaal smaakt zoete puntpaprika zoet en heeft een lekker knapperige textuur. Een zoete puntpaprika die niet meer geschikt is om te eten wordt een beetje droog en krijgt een bittere smaak.

Zoete puntpaprika bewaren

De beste plek om zoete puntpaprika’s te bewaren is op de fruitschaal.

Net als gewone paprika’s houden zoete puntpaprika’s ook niet van teveel kou. Daarom kun je zoete puntpaprika’s het beste op de fruitschaal of in het voorraadhok bewaren. Dan blijft de kwaliteit en de smaak van zoete puntpaprika’s het beste.

Hoe lang is een zoete puntpaprika houdbaar?

Zoete puntpaprika invriezen

“Kun je zoete puntpaprika’s invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel zoete puntpaprika’s over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt zoete puntpaprika’s wel invriezen.

Wil je zoete puntpaprika in de vriezer bewaren? Om puntpaprika in te vriezen kun je hem het beste eerst snijden. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de puntpaprika en snij de puntpaprika in reepjes. Blancheer vervolgens even kort en laat de puntpaprika meteen afkoelen. Nu kun je de puntpaprika in de vriezer doen.

Kun je een zoete puntpaprika invriezen?

Tips zoete puntpaprika bewaren

Wil je zoete puntpaprika’s zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een zoete puntpaprika zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Wil je puntpaprika’s langer bewaren? Leg ze dan in de koelkast. Hier in de supermarkt moet je vaak meteen een hele zak puntpaprika’s kopen waardoor je er vaak veel over hebt. Door ze in de koelkast te bewaren blijven ze langer houdbaar. De smaak wordt wel iets minder.
 2. Wil je puntpaprika’s zo lang mogelijk vers houden? Laat de steeltjes dan aan de puntpaprika’s zitten. Deze zorgen er namelijk voor dat de paprika minder snel uitdroogt.
 3. Heb je puntpaprika gesneden? Leg de stukjes dan altijd direct in de koelkast. Gesneden groente moet je namelijk altijd in de koelkast bewaren.

Gesneden zoete puntpaprika bewaren

Heb je zoete puntpaprika gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Heb je stukjes puntpaprika over en wil je ze gesneden bewaren. Leg ze dan in een luchtdicht bakje. Op de bodem van het bakje doe je een stukje keukenpapier. Dat neemt het vocht op waardoor de zoete puntpaprika langer vers blijft.

Meest gestelde vragen:

Kun je zoete puntpaprika rauw eten?
Ja, net als “gewone” paprika kun je zoete puntpaprika ook gewoon rauw eten. Het is bovendien niet alleen hartstikke lekker, maar ook nog eens heel erg gezond om stukjes puntpaprika rauw te eten.

Wat is het verschil tussen een zoete puntpaprika en een gewone paprika?
Een zoete puntpaprika verschilt op een aantal manieren van de gewone paprieke. Allereerst is de vorm anders (een punt). Daarnaast is een puntpaprika ook zoeter dan een gewone paprika. Tenslotte is de schil van de zoete puntpaprika dunner dan die van een gewone paprika.

Hoe kun je een zoete punt paprika het beste bewaren?
Zoete punt paprika kun je het beste op de fruitschaal bewaren. In de supermarkt liggen puntpaprika’s niet in de koeling, dus thuis doe je ze ook niet in de koelkast.

Kun je zoete puntpaprika blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt zoete puntpaprika’s blancheren. Dit doe je vooral voordat je zoete puntpaprika’s invriest. De blancheertijd van een zoete puntpaprika is 2 tot 3 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je zoete puntpaprika’s het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden zoete puntpaprika zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van zoete puntpaprika met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de zoete puntpaprika dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *