Categorieën
Groente

Wortel bewaren | Hoelang is een wortel houdbaar

Hoelang is een wortel houdbaar? En hoe kun je een wortel het beste bewaren? Op wortels staat bijna nooit een houdbaarheidsdatum. Op veel andere producten vind je vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum.

Bij een wortel is dit vaak niet het geval.

Gelukkig zijn er genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of een wortel nog houdbaar is.

Wortel bewaren

Hoelang is een wortel houdbaar?

Wortel, winterpeen, waspeen, bospeen, babywortelen en allerlei verschillende kleuren wortelen. Er zijn al wortelzaadjes gevonden van 3000 jaar voor Christus. Zolang eet de mens dus al wortelen. Ooit ging het gerucht dat oranje wortelen speciaal gekweekt waren voor Koning Willem van Oranje. Maar uit onderzoek is gebleken dat oranje wortelen ook vóór die tijd al gekweekt werden. Tegenwoordig zijn wortelen niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon. Wortelen vormen, samen met ui en selderij, de basis voor tal van gerechten. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke bolognesesaus.

Wortel wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld door salades, in worteltaart, wortelsap, worteltjes en doperwtjes, op broodjes of gewoon om lekker te snacken.

Maar hoelang kun je een wortel bewaren? En waar kun je de wortel het beste bewaren?

Je kunt een wortel het beste in de koelkast bewaren. Als je de wortel in de koelkast doet, blijft de wortel het best.

Hieronder zie je hoelang je een wortel kunt bewaren.

Houdbaarheidsdatum wortel

Wortel heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum wortel (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast3 tot 5 dagen
In de koelkast3 tot 4 weken
Gekookte of gebakken wortel in de koelkast4 dagen
gesneden wortel2 tot 3 weken
In de vriezer1 kaar

Omdat op een wortel geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van wortel verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de wortel al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Daarom kom je zelf het beste beoordelen of een wortel nog houdbaar is.

Hoe weet je of een wortel niet meer goed is?

Op een wortel staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je zelf moet kijken of een wortel nog goed is om te eten. Hoelang wortels houdbaar zijn kan namelijk verschillen.

Je kunt zelf zien of de wortel nog houdbaar is door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk naar de wortel.
  Verse wortelen zijn mooi stevig en hebben een mooie, levendige oranje kleur. Er kunnen wat bruine of groene strepen op de wortel zitten. Bij wortels kun je goed zien of ze niet meer houdbaar zijn. Als wortelen over datum gaan dan worden ze namelijk slap. Ook kunnen er donkere zachte plekken op de wortel komen. Dit is een signaal dat de wortel niet meer houdbaar is.
 2. Ruik aan de wortel.
  Normaal ruikt een wortel een klein beetje zoet en naar aarde. Als wortelen niet meer goed zijn gaan ze stinken. Ze krijgen dan een sterke onaangename geur.
 3. Proef een klein stukje van de wortel.
  Wortel smaakt normaal fris en zoet. Als wortel over datum is, dan krijgt de wortel een bittere, zure smaak. Ook als wortel bedorven smaakt moet je hem weggooien.

Wortel bewaren

De beste plek om wortels te bewaren is in de koelkast.

Wortel bewaar je het beste in de koelkast. In de koelkast blijf wortel tot wel een maand houdbaar. Leg de wortel in de groentelade van de koelkast. Je kunt wortels ook in een keukenkastje bewaren, maar dan zijn wortelen maar enkele dagen houdbaar.

Hoe lang is een wortel houdbaar?

Wortel invriezen

“Kun je wortels invriezen?” is een vraag die we regelmatig krijgen. In de vriezer kun je veel producten namelijk langer bewaren. Zeker als je veel wortels over hebt is invriezen natuurlijk heel handig. Maar is dit wel een goed idee?

Je kunt wortels wel invriezen.

Wortels kun je heel goed invriezen. Schil de wortel en snijd de wortel in blokjes of schijfjes. Doe de wortelen vervolgens ongeveer 4 à 5 minuten in een pan met kokend water (blancheren). Koel de wortelen daarna meteen terug met koud water. Nu kun je de wortel stukjes in een vriezerbakje doen en invriezen.

Kun je een wortel invriezen?

Tips wortel bewaren

Wil je wortels zo lang mogelijk goed houden en op de juiste manier bewaren? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor je een wortel zo goed mogelijk houdbaar houdt en zo lang mogelijk kunt bewaren.

 1. Verpak wortels in een stukje keukenpapier en stop dit in een plastic afsluitbaar zakje of bakje. Doe dit in de koelkast om de wortelen nog langer vers te houden.
 2. Snijd het groene loof van de wortelen af nadat je ze gekocht hebt. Het loof haalt namelijk vocht uit de wortels waardoor deze sneller uitdrogen en over datum gaan.
 3. Bewaar wortels niet samen met groene bladgroenten (sla, boerenkool, spinazie, etc). Deze groenten geven namelijk ethyleengas af en dit gas zorgt ervoor dat wortelen sneller bederven en gaan rotten.

Gesneden wortel bewaren

Heb je wortel gesneden en wil je dit bewaren, dan kan dat natuurlijk ook. Gesneden groenten bewaar je altijd in de koelkast.

Wortelen kun je gesneden ongeveer 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren. Hoe groter de wortel, hoe langer deze houdbaar blijft. De kleine, jonge worteltjes kun je iets korter bewaren dan de dikkere wortelen.

Meest gestelde vragen:

Hoe weet je of een wortel niet meer goed is?
Door te kijken en te ruiken kun je bepalen of een wortel niet meer goed is. Als de wortel verkleurd is, beschimmeld is of vies ruikt is de wortel niet meer goed om te eten.

Kan wortel over datum gaan?
Hoewel er op wortels niet altijd een houdbaarheidsdatum staat, kan wortel wel “over datum” gaan. Ook wortels zijn na een tijdje niet meer houdbaar. In de koelkast blijven wortels ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar.

Waarom moet je wortels schillen voor je ze eet?
Door de wortels te schillen haal je eenvoudig viezigheid van de wortels af. Je kunt wortels ook heel goed wassen in plaats van schillen.

Kun je wortel blancheren (kort koken)?
Ja, je kunt wortels blancheren. Dit doe je vooral voordat je wortels invriest. De blancheertijd van een wortel is 4 a 5 minuten.

Eigen tips

Heb je zelf handige tips over hoe je wortels het beste kunt bewaren? Of weet jij een hele goede manier om gesneden wortel zo lang mogelijk houdbaar te houden? Laat het hieronder weten in de reacties!

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van wortel met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de wortel dan weg.

Over de auteur

Johan de Boer

Ik ben Johan de Boer, zelfbenoemd verspillingscoach. In het dagelijks leven ben ik huisman en heb er mijn hobby van gemaakt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jou om er voor te zorgen dat we met z'n allen wat minder voedsel verspillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *