Categorieën
Groente

Witte asperges bewaren

Hoelang zijn witte asperges houdbaar? En hoe kun je witte asperges het best bewaren? Meestal staat er op witte asperges geen houdbaarheidsdatum. Hoewel er op andere producten vaak een “te gebruiken tot”- of “tenminste houdbaar tot” houdbaarheidsdatum staat, is dit bij witte asperges vaak niet het geval. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen waaraan je kunt zien of witte asperges nog houdbaar is.

Witte asperges bewaren

Hoelang zijn witte asperges houdbaar?

Asperges worden ook wel “het witte goud” genoemd. Dit is natuurlijk niet alleen omdat asperges best duur zijn. Het is een mooie, exclusieve groente die vaak alleen met speciale gelegenheden gegeten wordt. Met name rond Pasen eten veel mensen asperges. Bovendien zijn asperges onwijs gezond. Al eeuwen lang eten mensen asperges omdat het de spijsvertering bevordert, goed zijn voor de urinewegen en de bloedsomloop bevorderen. Het is dan ook een groente die best wat vaker gegeten mag worden!

Witte asperges wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld Aspergesoep, aspergetips, asperge met ham en ei, gegrilde asperge, asperge van de bbq, asperge met zalm en asperge met hollandaise saus, aspergesaus of mousselinesaus.

Maar hoelang kun je witte asperges bewaren? En waar kun je witte asperges het beste bewaren?

Je kunt witte asperges het beste in de koelkast bewaren. Als je de witte asperges in de koelkast doet, blijft de witte asperges het langste houdbaar. Je kunt witte asperges ook buiten de koelkast bewaren, maar dan blijft de witte asperges minder lang goed.

Hieronder zie je hoelang witte asperges houdbaar is.

Houdbaarheidsdatum witte asperges

Witte asperges heeft de volgende houdbaarheid:

Houdbaarheidsdatum witte asperges (vers)Hoelang houdbaar
Buiten de koelkast1 dag
In de koelkasttot een week
Gekookte witte asperges in de koelkast2 dagen
geschilde asperges1 dag
In de vriezer1 jaar

Omdat op witte asperges geen houdbaarheidsdatum staat, kan de houdbaarheid van witte asperges verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook doordat je niet weet hoelang de witte asperges al in de supermarkt lag voordat je het kocht. Toch kun je zelf ook bepalen of witte asperges nog houdbaar is.

Hoe weet je of witte asperges niet meer goed is?

Op witte asperges staat meestal geen houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat je op een andere manier moet bepalen of de witte asperges nog goed is. De houdbaarheid van witte asperges kan namelijk variëren. Dit kun je doen door je zintuigen te gebruiken:

 1. Kijk of de witte asperges nog goed is.
  Normaal zijn asperges mooi wit. Het topje van de asperge (de aspergetips) kan een andere kleur hebben. Deze is meestal geel maar kan soms ook een beetje roze of blauw zijn. Dit betekent overigens niet dat de asperge niet meer goed is. Het topje van de asperge verkleurt blauw of roze doordat deze net boven de grond uitstak bij het telen. Door het zonlicht verkleurt deze. Als (witte) asperges niet meer goed zijn kun je dit snel zien. De asperges verkleuren, ze worden eerst beige en vervolgens grijs. Ook zien ze er papperig en slijmerig uit en worden bovendien een beetje slap. Er is nog een goede indicator om te zien of asperges niet meer goed zijn. Snijd een stukje van de onderkant af en kijk er naar. Als dit droog en vezelig is, dan moet je de asperges weggooien.
 2. Ruik aan de witte asperges.
  Asperges die niet meer goed zijn gaan zuur ruiken. De geur van asperges die niet meer houdbaar zijn wordt zelfs een beetje zwavelachtig. Dit lijkt het meeste op de geur die je hebt als je na asperges gaat plassen.
 3. Smaak van witte asperges.
  Asperges die niet meer goed zijn smaken absoluut niet lekker. Ze smaken papperig en slijmerig alsof je ze veel te lang gekookt hebt.

Witte asperges bewaren

De beste plek om witte asperges te bewaren is in de koelkast.

Asperges moet je altijd in de koelkast bewaren. Buiten de koelkast zijn asperges namelijk heel kort houdbaar. In de fruitschaal of de voorraadkast zijn asperges maar een dag houdbaar. In de koelkast blijven ze daarentegen tot een week houdbaar. De beste manier om asperges in de koelkast te bewaren is door ze in een vochtige theedoek in te wikkelen. Met name de stronk van asperges moet een beetje vochtig blijven. Hoewel je asperges wel tot een week kunt bewaren, zijn ze tot ongeveer 3 dagen in de koelkast het lekkerst.

Hoe lang is witte asperges houdbaar?

Witte asperges invriezen

Je kunt er ook voor kiezen om de witte asperges in te vriezen. Dan blijft de witte asperges namelijk nog langer houdbaar. Witte asperges is ongeveer 1 jaar houdbaar.

Kun je Witte asperges invriezen?

Je kunt witte asperges op de volgende manier invriezen:

 1. Snijd en was de witte asperges.
  Snij de dingen die je niet nodig hebt af van de witte asperges. Denk aan bladeren, de stronk of lelijke stukken.
 2. Was de witte asperges
  Zorg er vervolgens voor dat je de witte asperges eerst goed wast. Je wilt natuurlijk geen zand of bestrijdingsmiddelen in je eten. Doe dit gewoon met lauw water. Gebruik vanzelfsprekend geen zeep of afwasmiddel.
 3. Blancheer de witte asperges (Blancheertijd: 2 a 3 minuten (afhankelijk van hoe dik je asperges zijn))
  Blancheren betekent kort koken. Dit wil dus zeggen dat je de witte asperges kort voorkookt voordat je de witte asperges gaat invriezen. Doe een snufje zout in het water voor je de witte asperges kookt.
 4. Afgieten, uitlekken en afkoelen
  Na het blancheren giet je de witte asperges af en laat je de witte asperges goed uitlekken. Vervolgens wil je dat de witte asperges zo snel mogelijk afkoelt, anders gaart de witte asperges door. Dit doe je in een bak met ijswater of door de witte asperges met koud water af te spoelen. Dep vervolgens de witte asperges goed droog. Als je dit niet doet krijg je namelijk veel ijsvorming op de witte asperges.
 5. Verpak de witte asperges in porties en doe de witte asperges in de vriezer.
  Verdeel de witte asperges in de gewenste porties. Doe ze in een diepvrieszak of een afsluitbaar bakje. Zorg voor een luchtdichte verpakking. Vervolgens kun je de witte asperges invriezen.

Meest gestelde vragen:

Kun je witte asperges rauw in de vriezer doen?
Hoewel het natuurlijk wel kan, kun je witte asperges het beste eerst blancheren. Dit betekent dat je de witte asperges eerst kort kookt voordat je deze invriest. De blancheertijd van witte asperges is 2 a 3 minuten (afhankelijk van hoe dik je asperges zijn).

Kun je slappe witte asperges nog eten?
Ja, je kunt witte asperges nog eten als deze wat slapper is geworden. Je kunt de witte asperges bovendien weer knapperig maken door het een tijdje in koud water met ijsblokjes te leggen.

Kun je witte asperges blancheren?
Ja, witte asperges kun je prima blancheren. Blancheren betekent dat je de witte asperges even kort kookt. Dit doe je voor ongeveer 2 a 3 minuten (afhankelijk van hoe dik je asperges zijn).

Waar kun je witte asperges het beste bewaren?
Om witte asperges zo lang mogelijk houdbaar te houden kun je deze het beste in de koelkast bewaren.

Hoelang kun je witte asperges gekookt bewaren?
Gekookte witte asperges kun je 2 dagen bewaren.

Tips

Heb je zelf bewaartips voor witte asperges? Zie je een fout op deze pagina of heb je andere tips over het bewaren, invriezen of  opnieuw opwarmen van witte asperges? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: Hoewel de houdbaarheid van witte asperges met zorg is samengesteld, is het afhankelijk van verschillende factoren. Controleer daarom altijd zelf of het product nog goed is. Twijfel je over de houdbaarheid? Gooi de witte asperges dan weg.

Over de auteur

Paula Astinaak
Paula

Ik ben Paula, een foodie en bovendien verslaafd aan alles wat met bakjes, potten en andere opbergsystemen te maken heeft. Ik wil alles altijd zo georganiseerd mogelijk opruimen. Ik ben dan ook een enorm grote IKEA-fan. Ik deel hier graag mijn ervaringen met jullie en geef tips over hoe je eten het beste kunt bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *